Cele mai vindute cărţi din Romania

Elena Vlădăreanu

Cumpăraţi o carte. V-aţi gindit vreodată dacă a mai ales-o cineva? Oare care este situaţia ei intre celelalte cărţi ale acelei edituri ? Dar concurenţei, cum ii face faţă? Cărţile pe care le alegem pentru a le citi sint la modă sau nu.

Poate fi o modă trecătoare cu o literatură „trendy“ (vezi „Jurnalul lui Bridget Jones“) sau o modă permanentă, aşa cum a instituit Salinger. „De veghe in lanul de secară“ ţine toate topurile de librărie, de peste tot, nu numai de la noi.

Dostoievski: un clasic la modă

Am aflat pentru dumneavoastră care sint cărţile pe care mizează şi au mizat editurile romaneşti. Nu in ultimul an, ci in ultimii 15 ani. De departe, conduce o carte care nu este nici de literatură, nici de ştiinţe. E insă mai mult decit importantă. „Codul bunelor maniere astăzi“ de Aurelia Anastasia Marinescu, de la Editura Humanitas.

Prima ediţie a apărut in 1995, a avut 15 tiraje succesive şi s-au vindut 100.000 de exemplare. A doua a apărut in 1999. In total, 160.000 de cărţi. Cum spunea cineva, „avem nevoie de o asemenea carte ca să redevenim oameni normali şi fără complexe.

Dar pentru asta ar trebui tipărită in… 22 de milioane de exemplare!“ „Sau ar trebui să devină manual şcolar“, şi-a spus, mai realistă, autoarea. „Codul bunelor maniere astăzi“ este o excepţie.

Pentru că primele locuri intr-un top al celor mai bine vindute cărţi in Romania nu le deţine literatura autohtonă, ci traducerile. Harry Potter, puştiul vrăjitor, i-a incintat şi pe cititorii romani. Al cincilea volum, „Harry Potter şi ordinul Phoenix“ (apărut, ca şi celelalte, la Editura Egmond), a fost tras in „doar“ 40.000 de volume.

Cele de pină acum s-au vindut in sute de mii de exemplare (primul, „Harry Potter şi camera secretelor“: 100.000, toate cele patru: 250.000).

Să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului: clasicul Dostoievski nu e niciodată demodat. Cărţile lui, apărute la Polirom, se vind in 40.000 de exemplare. Da, dar contemporanul şi prolificul David Lodge e departe: 50.000 de exemplare. Şi Salinger stă bine: „De veghe in lanul de secară“ a depăşit de mult 30.000.

Cine vrea să intre in top mai are de luptat cu George Orwell (peste 25.000 de cărţi vindute), Helen Fielding, Haruki Murakami şi Salman Rushdie. Concurenţă importantă!

Romanul din top e Octavian Paler. Asta pentru că, aşa cum ne-a asigurat Georgeta Dimisianu, directoarea Editurii Albatros (unde sint publicate cărţile sale), volumele semnate de el se vind in peste 30.000 de exemplare. Vine tare din urmă Robert Turcescu: in mai puţin de patru luni, volumul său „Dans de Bragadiru“ (Editura Polirom) s-a vindut in 7.

000 de exemplare.

Isteria Dan Brown

După ce a creat o adevărată isterie in restul lumii, cartea a fost adusă in Romania de Editura RAO. In doar două luni s-au vindut deja 15.000 de exemplare. E un record, cu atit mai mult cu cit au fost luate in considerare doar cărţile cumpărate prin reţeaua de librării, nefiind puse la socoteală cele comandate on line.

La o editură specializată pe literatură străină aşa cum este Editura Est, vedeta este o romancă: Ioana Bradea. De romanul, „Băgău“, ei aţi auzit. L-aţi şi citit, probabil. A apărut la Tirgul Bookarest din mai, anul trecut, şi deja s-a epuizat tirajul: 3.000 de exemplare, ceea ce nu-i puţin lucru pentru un roman romanesc.

Şi de debut pe deasupra.

Succes postum

La Cartea Romanească, volumul cel mai bine vindut este „Troica amintirilor“ de Gheorghe Jurchea-Negrileşti. 3.000 de exemplare s-au vindut şi incă se mai cere. Poate fi un titlu de glorie pentru editură, mai ales că este cartea unui autor practic necunoscut, care n-a apucat să-şi vadă cartea publicată.

„Lumea Sophiei“ a scriitorului norvegian Jostein Gaarder s-a vindut in toată lumea, in 10 milioane de exemplare. L-a făcut celebru pe autor, la origine profesor de filosofie. O carte specială, pentru că redă o abordare specială a istoriei filosofiei. Naratorul o povesteşte unui copil de 12 ani.

Editura Univers a publicat in traducere romanească acest titlu şi a avut mină bună. Pină in noiembrie, s-a vindut tot tirajul: 2.000 de exemplare.

Un astfel de clasament ne poate indispune. Un titlu romanesc cu greu se impune in topul vinzărilor. Dar ii şi contrazice pe prăpăstioşii care susţin că in Romania nimeni nu mai citeşte.

Codul Aurelia Marinescu

Aurelia Marinescu a fost profesoară de romană douăzeci şi opt de ani, la Liceul „Dimitrie Cantemir“ din Capitală. S-a născut pe 21 februarie 1934 şi este autoarea celei mai bine vindute cărţi din Romania. „Codul bunelor maniere“ intocmit de ea (Editura Humanitas) s-a vindut in 160.000 de exemplare.

Scris cu inteligenţă, umor şi ingăduinţă, deplin adaptat uzanţelor moderne occidentale şi, totodată celor romaneşti, Codul Aureliei Marinescu a devenit un veritabil best seller naţional.