Prin acordul de pace semnat de guvernul de la Khartoum si rebelii din sudul Sudanului se incearca sa se puna capat celui mai lung razboi civil din Africa, acord care nu include insa si conflictul din regiunea Darfur, din vestul tarii.

La ceremonia semnarii acordului, desfasurata in capitala Kenyei, Nairobi, au luat parte mai multi demnitari straini, printre care si secretarul de stat american Colin Powell.

Razboiul civil din Sudan - declansat in urma cu peste 20 de ani, a impins de o parte si de alta a baricadei nordul musulman, respectiv sudul crestin si animist, provocand moartea a peste 1.5 milioane de persoane.

Mii de persoane venite sa asiste la ceremonie - multe din ele provenite din Sudan - au ovationat si dansat in momentul in care vicepresedintele Sudanului, Ali Osman Taha si liderul Armatei Populare de Eliberare a Sudanului, John Garang, si-au pus semnatura pe document.

Taha a spus ca intr-un rastimp de cateva saptamani va fi constituit un guvern de unitate nationala.

Acordul de pace "va inchide un capitol intunecat in istoria Sudanului. Este o zi promitatoare pentru popoarele Sudanului, cu conditia ca angajamentele asumate astazi sa fie respectate", a spus Colin Powell.

Iar presedintele Sudanului, Omar el-Bashir, a spus: "populatia tarii a incercat experienta amara a razboiului...pacea ne va aduce prosperitate".

Liderul sudanez a promis totodata sa depuna eforturi in vederea depasirii crizei umnitare din regiunea Darfur.

Secretarul general ONU Kofi Annan avertizeaza ca violentele din Darfur risca sa ia o turnura si mai grava.

Militiile arabe Janjaweed, sprijinite de guvern, sunt acuzate ca au ucis mii de persoane si fortat sute de mii sa-si abandoneze pamanturile.

Razboiul civil a provocat peste un milion si jumatate de morti si un mare numar de refugiati

Liderul rebelilor din sudul tarii, John Garang, si-a exprimat speranta ca de indata ce va fi cooptat in guvernul de uniune nationala se va putea implica in eforturile de pace pentru regiunea Darfur.

John Garang ar urma sa fie unul din vicepresedinti.

Un acord dobandit cu greu, cu mare miza economica

Acordul de pace care ar urma sa puna capat razboiului civil dintre nord si sud fost finalizat la capatul a mai bine de doi ani si jumatate de negocieri dificile.

El prevede in principal impartirea puterii precum si a marilor rezerve de petrol din sudul tarii.

Veniturile din cei 320.000 de barili de petrol, cati sunt produsi zilnic in Sudan, urmeaza sa fie impartite in mod egal intre nord si sud.

Incepand cu luna iulie, sudul tarii va fi autonom timp de sase ani, perioada la capatul careia va avea dreptul sa voteze, in cadrul unui referendum, daca sa ramana parte a Sudanului sau sa devina o tara independenta.

Cu exceptia a 11 ani, intre 1972 si 1983, sudul Sudanului s-a aflat, incepand din 1956, in conflict permanent cu nordul tarii.

In 1983, guvernul de la Khartoum - dominat de arabii din nord - a incercat sa impuna legea islamica Sharia pe tot cuprinsul Sudanului - chiar si in acele zone unde musulmanii nu sunt majoritari.

Acordul de pace semnat la Nairobi urmeaza unei incetari permanente a focului, incheiata in ajunul Anului Nou.