Cele mai mari randamente vor fi date in 2005 de plasamentele in moneda nationala, afirma bancherii si specialistii. "Cele mai mari randamente le va oferi leul.

Cei care depun acum bani vor obtine pe tot anul un randament de circa 16%; spre sfarsitul anului, probabil ca randamentul va ajunge la 12%", apreciaza presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si prim vicepresedintele executiv al Alpha Bank, Radu Gratian Ghetea.

In ceea ce priveste randamentele oferite de plasarea banilor in euro sau in dolari americani, in 2005, dobanzile nu vor inregistra variatii mai mari de 0,5 puncte procentuale.

In acest an, presedintele ARB isi va plasa banii in patru-cinci cosuri: depozite in lei, euro si dolari, investitii pe bursa si, eventual, in investitii imobiliare. Cea mai mare pondere o vor avea plasamentele in lei - peste 50%-, iar cele in dolari, cea mai mica pondere.

Si consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Adrian Vasilescu, apreciaza ca cele mai profitabile vor fi plasamentele realizate in moneda nationala. Totodata, el afirma ca s-ar putea ca romanii sa nu poata investi in acest an in titluri de stat.

"O analiza a portofoliului Trezoreriei si a realitatilor la sfarsitul anului 2004 s-ar putea sa faca Ministerul Finantelor sa fie mai putin sau chiar deloc interesat de banii populatiei", apreciaza consilierul guvernatorului BNR.

In ceea ce priveste investitiile in metale pretioase, "cu exceptia variatiilor in jos ale pretului aurului, investitiile in aur sunt intotdeauna profitabile; dar viitorul nu este identic cu prezentul, iar pretul aurului ar putea depinde de dolar in viitor", spune Vasilescu.

Leul se va aprecia cu 10-12%

"Intrarile de capital strain vor duce la aprecierea monedei nationale, posibil cu 10-12%, iar BNR va trebui sa intervina prin mijloace specifice pentru a anula efectele negative asupra exporturilor", a afirmat, recent, ministrul de stat Adriean Videanu. Astfel, in perspectiva liberalizarii accesului nerezidentilor la depozitele in lei in luna aprilie a.c.

, banca centrala va avea rolul de a limita aprecierea excesiva a leului.