Sefii locali ai PSD sint cei mai „napastuiti” de pierderea statutului de partid de guvernamint. In acest timp, Nastase, Iliescu si grupurile lor de la centru s-au refugiat pe functiile din Parlament.

Principala nemultumire a liderilor locali fata de conducerea centrala se refera la protocolul cu PUR si la faptul ca dupa ce conducerea centrala i-a obligat sa renunte la locurile pe liste pentru umanisti, acum s-au trezit parasiti de aliatii lor. Pentru modul in care s-a negociat cu PUR sint invinovatiti si Nastase, si Iliescu, si Octav Cozminca.

Sub influenta lui Nastase

Pentru a-si adjudeca conducerea partidului, atit Nastase, cit si Iliescu au nevoie de sustinerea organizatiilor locale. Si unul, si altul dispun de sustinerea partiala a liderilor judeteni.

Pe varianta Nastase presedinte ar merge organizatiile PSD unde la conducere au fost plasati in ultimii ani oamenii sai: Ilfov (Gabriel Oprea), Timis (Ilie Sirbu), Galati (Dan Nica), Dimbovita (Ion Stan), Brasov (Constantin Nita), Prahova (Marian Saniuta), Sibiu (Ioan Cindrea), Alba (Liviu Mugurel Sirbu), Ialomita (Silvian Ciuperca), Vilcea (Aurel Vladoiu).

Cele 3 schimbari

Liderii locali sint in general prudenti si evita sa isi dezvaluie public preferinta pentru Nastase sau Iliescu. Toti recunosc faptul ca e nevoie de schimbare, insa nu reusesc sa se puna de acord ca schimbarea sa insemne inlocuirea lui Nastase, a lui Iliescu sau a amindurora.

Mai multi lideri judeteni vor cere la urmatorul BEx ca proiectele de schimbare sa fie facute publice, iar conducerea PSD sa nu mai fie decisa prin „jocuri de culise”. Daca pentru Nastase au existat voci care s-au pronuntat, pentru Iliescu - nu. Fondatorul PSD are sustinerea tacita a Organizatiilor din Olt, Botosani, Suceava, Buzau.

In afara celor doi, Octav Cozminca, Miron Mitrea si Ioan Rus sint liderii centrali ai PSD cu influenta deosebita in structurile locale ale partidului. Pentru cine - Nastase sau Iliescu - vor inclina acestia poate fi un factor decisiv.

Greii cu tentacule in teritoriu

Vicepresedintele Miron Mitrea dispune de sustinerea nemarginita a PSD Vrancea si Constanta, conduse de unii dintre cei mai controversati lideri locali ai PSD, Marian Oprisan, respectiv Radu Mazare. Mitrea are influenta si in Organizatiile din Mehedinti, Braila si, mai nou, Giurgiu.

Presedintele PSD Giurgiu, Nicolae Badalau, s-a exprimat recent ca ar fi potrivit ca Miron Mitrea sa preia functia de presedinte al partidului, iar Nastase si Iliescu sa se retraga. Liderii PSD Mehedinti - Nicolicea si Sirbulescu - sint insa stat in stat, ca si cei din Teleorman (Nitulescu si Dragnea). Mitrea isi exercita influenta, partial, si asupra judetelor Braila si Tulcea.

Vicepresedintele Ioan Rus controleaza Organizatia PSD Cluj, dar e influent si in alte organizatii din Transilvania - Salaj, Bistrita, Maramures si Bihor. O parte a liderilor locali din Muntenia, Oltenia si Moldova asteapta cu mare interes pozitia pe care o va adopta Rus fata de rivalitatea dintre cei doi.

Presedintele executiv, Octav Cozminca, le-a creat obligatii multor lideri judeteni ai PSD prin faptul ca i-a plasat la conducerea organizatiilor, prefecturilor sau consiliilor judetene. Traditional, Organizatiile Suceava si Botosani sint sub influenta sa.

In plus, Cozminca se intelege bine cu liderii PSD din Buzau (Ion Vasile) Dolj (Ion Calin), Bistrita (Viorel Pupeza) si Arad (Dimitrie Musca si Dan Ungureanu).

In afara acestora, exista 7 vicepresedinti care au influenta in cite o organizatie judeteana a PSD. Viorel Hrebenciuc conduce Organizatia Bacau. Hrebenciuc, la fel ca Ion Solcanu (Iasi) si Nicolae Vacaroiu (Arges), este un om al echilibrelor, insa ultimii doi inclina mai mult spre Iliescu. Doru Ioan Taracila (Calarasi) si Dan Ioan Popescu (Bucuresti) sint mai degraba incintati de varianta Mitrea.

Ioan Mircea Pascu (Satu Mare) sprijina neconditionat varianta Iliescu. Victor Ponta controleaza partial structurile locale ale TSD si ar inclina mai degraba catre Nastase.