Introducerea cotei unice de impozitare presupune scaderea veniturilor bugetare si, pentru a umple acest gol, autoritatile au decis sa reduca la jumatate deductibilitatile la veniturile dobindite din chirii. In opinia Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), acest lucru este o frina in calea dezvoltarii pietei imobiliare si, mai ales, conduce la scaderea preturilor la case.

Potrivit presedintelui UNAI, Emil Giurgiu, inainte de introducerea cotei unice, veniturile din chirii erau deductibile pina la 30%, in functie de suma. Adica, pentru 30% din suma obtinuta de cel care a oferit spre inchiriere un imobil nu se plateste impozit. Acum, acest procent a scazut la jumatate, adica nu se mai plateste impozit pe doar 15% din banii obtinuti din chirie.

Adica, persoana care a oferit spre inchiriere un imobil cistiga mai putini bani, pentru ca trebuie sa dea mai mult statului.

Ca atare, pentru el, investitia imobiliara este mai putin atractiva. Potrivit UNAI, din aceasta cauza, cererea persoanelor fizice pentru achizitia de imobile in vederea inchirierii va fi mai scazuta. Lucru ce va conduce la scaderea preturilor, potrivit scenariului avansat de UNAI.

Efecte pe orizontala?

Mai mult, Uniunea sustine ca „scopul urmarit, colectarea unor sume mai mari prin cresterea impozitului pe venitul din chirii, ar putea avea un efect de bumerang, astfel incit ar fi posibil ca noile contracte sa fie incheiate la negru sau la gri, iar lipsa de atractivitate a business-ului imobiliar sa indeparteze investitorii straini persoane fizice de Romania spre tari apropiate cu impozite mai

mici“. Efectele ar putea fi resimtite si de producatorii de materiale de constructii, decoratiuni interioare, mobilier etc. Acestia, chiar daca vor avea cote mai scazute de impozitare, nu vor mai avea clienti dispusi sa achizitioneze case.

Cine pierde, cine cistiga

Nemultumirea UNAI este justificata, dar in principal pentru agentiile imobiliare. Pentru ca, in conditiile in care cei care inchiriaza vor descoperi ca nu mai este rentabil sa cumpere case pe care sa le inchirieze ulterior, primii care vor avea de pierdut vor fi agentii imobiliari. Ei vor avea mai putine tranzactii de intermediat, deci vor cistiga mai putini bani.

Insa cistiga cei care vor sa-si cumpere case. Daca cei care au resurse financiare considera ca nu mai merita sa-si bage banii in case pe care sa le inchirieze ulterior, inseamna ca vor fi mai putini cumparatori de case. Cererea devine, asadar, mai mica si se suprapune unei oferte mai mult decit generoase.

Ca atare, se vor vinde mai putine case si, pentru ca proprietarii sa nu ramina cu anunturile de vinzare prin ziare multe luni, vor fi nevoiti sa reduca din preturi.

Si, daca se va intimpla asa, agentiile ar trebui sa-si faca niste calcule, sa vada cum ies mai bine: e mai rentabil sa intermediezi mai putine tranzactii de inchiriere, de unde agentia cistiga echivalentul chiriei pe o luna, sau mai multe tranzactii de vinzare (e drept, la preturi ceva mai mici), unde cistigul ajunge pina la 4% din pretul cu care este cumparat imobilul?