Fluxurile turistice internationale depind in mare masura de variatia cursurilor valutare. Pina acum, acestea au trecut aproape neobservate in Romania. Insa, pe masura ce preferintele turistilor autohtoni se diversifica, cursul valutar poate avea o influenta decisiva asupra bugetelor de calatorie.

Regulile turismului „valutar“

Concret, atunci cind o moneda nationala se depreciaza, tara respectiva devine mai atractiva pentru turisti. Cu acelasi efort financiar, turistii pot cumpara mai mult.

Pe de alta parte, daca o moneda se apreciaza, pentru cetatenii care obtin venituri in moneda respectiva va fi stimulat apetitul pentru servicii turistice de import. Este si cazul Romaniei, unde leul s-a apreciat fata de euro si dolar. Astfel, turistii romani au putut calatori in Statele Unite cu un efort financiar cu 20% mai mic in raport cu veniturile obtinute.

Procentul este echivalent cu aprecierea reala a leului fata de dolar. Aceasta apreciere a reusit sa compenseze o inflatie de aproape 10% si, mai mult, sa reduca raportul leu/dolar cu inca pe-atit. In tarile Uniunii Europe, aceleasi servicii turistice au putut fi cumparate cu 10% mai ieftin.

Surfing Indonezia

Printre destinatiile „exotice” ale caror monede s-au depreciat fata de dolar, ieftinirile sint spectaculoase, ca urmare a coroborarii cu aprecierea leului. Vestea este buna doar pentru amatorii de senzatii tari. In Indonezia, preturile sint cu 30% mai mici decit anul trecut. O aventura in Kenya costa cu 26% mai putin. Dar pe teren uscat.

Cu 24% mai ieftine sint voiajele in Pakistan, unde insa turistii sint mai putini decit teroristii.

Cea mai spectaculoasa ieftinire pentru buzunarele romanilor a inregistrat-o Venezuela, a carei capitala, Caracas, este considerata unul dintre cele mai periculoase orase ale Americii de Sud, din cauza crimei organizate.

20% ieftinirea medie

Thailanda, China, Mexic sau insulele din Arhipelagul Caraibian si-au mentinut paritatea monetara fata de dolar. Astfel, pentru turistii romani se aplica doar „reducerea” de 20%. Regula este valabila in mai mare sau mai mica masura pentru majoritatea destinatiilor. Asta pentru ca in cele mai multe cazuri paritatea fata de dolar a variat modest.

Cresteri aparente de tarife s-au inregistrat doar in tarile unde monedele nationale s-au apreciat mai mult decit leul. Este cazul statelor din Europa Centrala si de Est, insa aici variatiile fata de anul trecut, fie in sus fie in jos, sint mai modeste.

Reversul medaliei

Chiar daca turistii romani au de cistigat, turismul romanesc are numai de pierdut. Pentru straini, serviciile din Romania par mai scumpe decit inainte. Americanii cheltuiesc in Romania cu 20% mai multi dolari fata de anul trecut, iar europenii - cu 10%.

Vestea buna este ca, dupa spusele agentiilor internationale de turism, interesul pentru Romania si Bulgaria ar fi inca viu. In cele doua tari, tarifele sint in crestere, lucru compensat de faptul ca au pornit de foarte jos. Mai mult, Romania si Bulgaria nu mai sint destinatii doar pentru turistii care au un buget redus.

Ultimii ani au adus destinatiile din Europa de Est si pe listele agentiilor de turism de categoria lux. Totusi, din acest punct de vedere, campioane sint Ungaria si Cehia, care au ajuns sa rivalizeze cu Franta.