Ca sa scape de un imbecil care le facea viata amara prin zelul lui inutil, autoritatile militare il trimit pe bravul soldat Svejk la Arsenal, ca sa incarce proiectile. Asa incepe una dintre cele mai hazlii povestiri ale lui Iaroslav Hasek, "Bravul soldat Svejk invata sa umble cu fulmicotonul".

Ce face bravul ostas al slavitului Imparat de la Viena in acest loc unde, cum noteaza scriitorul, "esti tot timpul cu un picior in aer si cu celalalt in mormant"? Canta cat il tin bojocii si fumeaza pe rupte! Ba mai mult, ca sa aiba pipa la indemana, o asaza cat mai aproape de el, intr-un butoi cu fulmicoton. Rezultatul? "Una cate una, baracile zburara in aer.

In trei sferturi de seconda intregul Arsenal se transforma in ruina."

Putem compara interviul lui Traian Basescu din Adevarul cu gestul bravului soldat Svejk de a trage din pipa in mijlocul butoaielor cu fulmicoton. Si cand spun aceasta, nu ma gandesc la faptul ca jurnalistii au folosit cu precadere, pentru a surprinde efectul declaratiilor sale anticonstitutionale, sintagma "Traian Basescu arunca in aer scena noastra politica".

Si nici la faptul ca, asemenea lui Svejk, Traian Basescu invata sa umble cu ceva. Bravul soldat, cu fulmicotonul. Traian Basescu, cu Presedintia Romaniei. Ma refer la faptul ca noul si zbuciumatul chirias al Cotrocenilor a riscat prin zburdalniciile sale declansarea alegerilor anticipate imediate.

Putin a lipsit ca Partidul Umanist Roman sa nu decida iesirea de la guvernare ca raspuns la afirmatia potrivit careia prezenta PUR in Guvern e o solutie immorala. Pana la urma, formatiunea lui Dan Voiculescu a decis doar sa renunte la prefecturile ramase dupa impartirea hulpava a prazii de celelalte formatiuni ale coalitiei de Hais-Cea din fruntea tarii.

Au intrat in joc nu numai seninatatea la mai mult decat previzibilele acuzatii de oportunism de demnitate, dar si viclenia lui Dan Voiculescu de nu raspunde la provocari.

Pentru Romania insa alegerile anticipate imediate ar fi avut un efect asemanator cu efectele veseliei cu care bravul soldat Svejk tragea din pipa in timp ce invata sa umble cu fulmicotonul:

"(…) claie peste gramada aterizara acolo, inaltand o piramida, scanduri, ostrete de gard si sarpane de fier, venite in zbor din toate directiile, pentru a da ultimul onor curajosului soldat Svejk, care nu stia de frica fulmicotonului. Trei zile in sir trudira sapatorii pe aceste ruine, reconstituind din capete, trunchiuri si picioare trupuri omenesti (…)."

Orice fiinta bipeda isi da seama ca alegerile anticipate acum, la doar cateva saptamani de la incheierea unui an de campanie electorala, ar spori urieseste lehamitea fata de democratie. La alegerile locale, parlamentare si prezidentiale, prezenta a fost alarmant de redusa.

Ar putea crede cineva ca o repetare a scrutinului – pentru ca alegerile parlamentare asta ar fi – ar aduce la urne mai multi de cativa zarghiti? Alegerile anticipate sunt posibile, ba chiar uneori si necesare. Dar asta dupa ce populatia s-ar convinge ca formula iesita din alegerile anterioare a dus la inrautatirea vietii cotidiene.

Si chiar si atunci, pentru ca oamenii simpli sa accepte iesirea din normalitate care e campania electorala, trebuie argumente solide din partea clasei politice. Alegerile anticipate imediate, asa cum a incercat sa le provoace Traian Basescu prin iesirea sa necugetata, amintind de cererea de anulare a primului tur de scrutin, n-au insa nici o justificare. Guvernul abia s-a instalat.

Noii demnitari n-au apucat nici sa dibuiasca unde e WC-ul ministerului, d-apoi sa mai intreprinda ceva care ar putea fi supus judecatii electoratului! Parlamentul e in vacanta. A reusit doar sa investeasca Guvernul si sa-si aleaga organismele de conducere. Multi parlamentari sunt noi. N-au apucat sa invete nici drumul catre bufet.

Nu se poate vorbi de un minim bilant al activitatii parlamentare astfel incat sa poti sustine ca structura iesita din alegerile de nici acum o luna e nefunctionala. In aceste conditii, convocarea alegerilor anticipate ar trece drept o extravaganta costisitoare a unei clase politice iresponsabile sau drept o dementa a bataliei politicianiste pentru ciolan.

Cu efecte extrem de primejdioase pentru prestigiul democratiei.

Alegerile anticipate imediate ar avea consecinte incalculabile si asupra economiei noastre. Romania n-a ajuns inca in acel stadiu in care economia merge de la sine, indiferenta la joaca politicienilor de-a guvernul si de-a alegerile.

Mai sunt necesare reforme dure, dureroase, cerute si de admiterea in UE, reforme pe care nimeni n-ar indrazni sa le faca in campania electorala, timp prielnic masurilor populiste, in genul celor luate de guvernul Nastase spre finele anului trecut.

Ca sa nu mai spunem ca e nevoie nu numai de legi noi, cerute de tranzitia care nu s-a incheiat, in ciuda declaratiilor pompos-gaunoase ale premierului Calin Popescu Tariceanu, dar si de aplicarea legilor existente.

Cum sa fie transpuse in practica legile existente in conditiile unor alegeri anticipate imediate? Angajati in campania electorala, ministrilor numai la departamentul lor nu le-ar sta gandul. Slujbasii statului n-ar mai face nimic in asteptarea unei noi schimbari de stapani.

Singurii castigati din criza de autoritate a institutiilor ar fi doar mafiotii, cei care si asa isi freaca mainile de bucurie in fata actualei coalitii de guvernare. O coalitie care a numit si va numi in posturi de raspundere multi oameni incompetenti. Pentru ca e supusa blestematului de algoritm. Pentru ca functioneaza din plin criteriul clientelei politice. Pentru ca Alianta D.A.

n-a reusit, in opozitie fiind, sa-si atraga de partea sa specialistii. Inevitabila slabire a autoritatii statului in conditiile campaniei electorale ar spori climatul de vremuri tulburi in care pot inota cu desfatare pestii cei mari ai afacerilor necurate.

In schita lui Hasek, dupa trei zile de truda, sapatorii dau peste bravul soldatul Svejk. Era viu si nevatamat! "Cum ii zari, lasa pipa din mana si, salutand politicos, spuse:

Cu respect raportez ca aici nu-i nimic nou, totul e in perfecta ordine."

Dupa aruncarea tarii in aer prin provocarea alegerilor anticipate imediate, Traian Basescu ar ramane viu si nevatamat la Cotroceni. N-ar proceda insa ca bravul soldat Svejk dupa ce-a invatat sa umble cu fulmicotonul pe seama intregului Arsenal. Ar duce mana la tampla si ar spune: Sa traiti bine!