Fostul prim ministru palestinian Mahmoud Abbas a fost ales - asa cum era de asteptat - succesorul lui Yasser Arafat.

El l-a invins, astfel, la o mare diferenta pe rivalul sau, activistul pentru drepturile omului, Mustafa Barghouti, care si-a recunoscut infrangerea.

Pentru prima data in 40 de ani, poporul palestinian are un nou lider. Mahmoud Abbas, cunoscut drept Abu Mazen, un politician de cariera moderat si pragmatic.

Alegerea sa e privita cu speranta deopotriva de palestinieni si de israelieni.

Dealtfel, noul lider palestinian a declarat ca ar vrea sa se intalneasca cat de curand cu primul ministru al Israelului Ariel Sharon.

Adjunctul primului ministru Ehud Olmert declara ca cea mai mare provocare pentru Mahmoud Abbas va fi sa opreasca violentele grupurilor militante palestiniene.

Primul pas a fost facut prin apelul liderului palestinian catre aceste grupuri.

Lucrurile nu sunt insa atat de simple. Un apropiat al lui Mahmud Abbas declara ca prioritatea noului presedinte va fi sa opreasca violentele din partea Israelului pentru ca, spune acesta, domnul Abbas nu va putea face pace daca Israelul nu-i acorda nici o sansa.

Reactia Israelului dupa alegerea noului presedinte palestinian

Mahmoud Abbas - Abu Mazen cum mai este numit - este succesorul celui despre care Israelul spunea ca ar fi cel mai mare obstacol in calea pacii. Obstacolul - Yasser Arafat - nu mai exista. Mahmud Abbas e considerat a fi un politician moderat si pragmatic.

Ehud Olmert este vicepremier al Israelului. Este el de acord ca, teoretic cel putin, acum nu mai exista nici o scuza pentru intarzierile in procesul de pace?

"Da, dar stiti ca afirmatia ca cineva este moderat sau nu nu e confirmata cu sloganuri sau declaratii. Faptele conteaza. Intr-adevar, Abu Mazen e un lider promitator si toata lumea se bucura ca a fost ales liderul Autoritatii Palestiniene.

E timpul acum sa demonstreze ca asteptarile legate de persoana sa nu sunt iluzorii", spune vicepremierul Israelului.

Dar ce asteapta Israelul de la noua conducere palestiniana?

"Sa lupte impotriva terorismului. Scurt si cuprinzator. Aceasta este principala cerere care vine din orice colt al lumii. Daca el va face acest lucru, atunci toate drumurile se deschid, iar oportunitatile sunt imense", spune Ehud Olmert.

Simplu de zis. Declaratiile mai degraba diplomatice ale lui Ehud Olmert sunt intarite de cele transante ale fostului prim ministru israelian, Benjamin Netanyahu.

"Conducerea palestiniana trebuie sa fie curajoasa, spune el. Va trebui sa renunte la dreptul refugiatilor palestinieni de a se intoarce si va trebui sa renunte la visul de a distruge Israelul", spune Benjamin Netaniahu.

Ce scriu ziarele

Si presa din israel oscileaza intre speranta si indoiala. "Avem cu cine discuta", scrie cotidianul Yediot Aharonot. Dar articolul e mai retinut decat ar sugera titlul.

Sa nu ne punem foarte mari sperante in cineva care a stat 50 de ani in umbra lui Arafat, pare ca spune editorialistul.

Haaretz scrie ca succesul lui Abu Mazen arata ca, in ciuda lipsei sale de carisma comparativ cu Yasser Arafat, este un lider acceptat, iar pozitia sa mai degraba inclinata spre negocieri e de asemenea acceptata.

Dar, scriu jurnalistii de la Haaretz, "sa fie foarte clar: poarta costum, are el o atitudine retinuta, insa cererile lui de la Israel nu sunt diferite de cele ale lui Arafat."