Teoctist va fi chemat sa aduca lamuriri cu privire la unele aspecte legate de dosarul revolutiei 1989, dosar redeschis la sfarsitul anului trecut, la cererea Asociatiei 21 Decembrie.

Patriarhul nu este singura personalitate publica citata in acest dosar, printre numele sonore care voi fi audiate in calitate de martor, urmand sa se numere si fostul presedinte Ion Iliescu.

Luni dimineata, generalul Dan Voinea, care conduce ancheta in dosarul "21 decembrie", a luat legatura cu seful de cabinet al patriarhului Teoctist, pentru a stabili o intalnire cu acesta, in vederea lamuririi unor aspecte legate de evenimentele din 1989.

Purtatoarea de cuvant a Parchetului General, Simona Frolu a explicat:

"Lamuririle nu le va da in calitate de martor, ci pur si simplu ca sef al Bisericii Ortodoxe Romane. Nu va fi o audiere propriu-zisa, ci va fi o discutie in scop de documentare, avand in vedere faptul ca, in unele cimitire, au avut loc incidente soldate cu moartea unor persoane."

Simona Frolu a confirmat, de asemenea, ca pe lista celor care vor mai fi chemati la audieri in dosarul Revolutiei se afla si fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, care nu a mai fost niciodata audiat de procurori in legatura cu vreun dosar al revolutiei.

Data audierii lui Ion Iliescu nu a fost inca stabilita, dar - spune purtatoarea de cuvant a Parchetului General - este cert ca Ion Iliescu nu va fi chemat la Parchet nici saptamana aceasta, nici cea viitoare, pentru ca mai sunt alte persoane de audiat inaintea sa.

De altfel, numarul celor audiati in acest dosar este foarte mare, fiind chestionati toti cei care au participat la Revolutie, dar care nu au dat pana acum declaratii. Presedintele Asociatiei 21 decembrie, Teodor Maries, este de parere ca fiecare noua marturie conteaza:

"Cu certitudine, fiecare amanunt, sau mai exact orice adevar micut va face intregul. Vom reusi cu toate adevarurile acestea mici puse cap la cap sa scoatem un adevar intreg, un adevar mare", a declarat presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Teodor Maries.

Dosarul "Revolutia din decembrie 89" a fost redeschis la sfarsitul anului trecut, dupa ce zacuse in sertarele procurorilor timp de 15 ani.

La baza redeschiderii dosarului a stat o plangere formulata de Asociatia 21 decembrie care a cerut inceperea urmaririi penale impotriva celor care se fac vinovati de crimele din decembrie 89, pentru instigare la razboi, genocid si tratamente inumane.

Potrivit Parchetului General, sectia Parchetelor Militare are, la acest moment, in lucru 45 de dosare ale Revolutiei, din care 42 sunt cu autor necunoscut.

Alte doua dosare au fost restituite de la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru completarea urmaririi penale, iar unul a fost redeschis - mai exact cel referitor la moartea generalului Vasile Milea, fost ministru al apararii.