Potrivit unei unei stiri difuzata luni seara de Realitatea TV, fostul director al RAFO Onesti, Teodor Gaureanu, si fostul sef al companianei VGB, Margarit Constantin, au fost retinuti azi-noapte la granita, in timp ce incercau sa paraseasca tara.

Cotidianul ne informeaza ca alaturi de cei doi fosti directori au fost pusi oficial sub acuzare Corneliu Iacobov si Ovidiu Tender. "Se strange latul la Rafo", titreaza Ev. Zilei.

Potrivit expertizelor financiare din acest dosar, statul a fost pagubit cu peste 18.000 de miliarde de lei, scrie Gardianul.

Fostul director al RAFO Onesti si fostul sef al companianei VGB au fost retinuti la granita

Conform unei stiri de ultima ora difuzata de Realitatea TV, fostul director al RAFO Onesti si fostul sef al companianei VGB, care a administrat rafinaria, au fost retinuti azi-noapte la granita, in timp ce incercau sa paraseasca tara. Margarit Constantin si Teodor Gaureanu sunt cercetati si monitorizati inca de acum un an, cand procurorii Parchetului General i-ai si dat in consemn la frontiera.

In baza acestui consemn, ei au fost opriti la frontiera, de unde au fost adusi la Bucuresti. Impotriva lor, procurorii de la directia de Combatere a Crimei Organizate si a Terorismului au inceput urmarirea penala pentru evaziune fiscala si infractiuni la legea societatilor comerciale. Margarit Constantin si Teodor Gaureanu sunt cercetati in stare de libertate.

Ministerul Finantelor Publice are de recuperat de la RAFO Onesti peste 8 mii de miliarde de lei. La sfarsitul anului trecut, Guvernul Nastase a emis o ordonanta care prevedea preluarea datoriilor RAFO si CAROM de catre AVAS. In prima sa sedinta, insa, cabinetul Tariceanu a suspendat ordonanta pentru o perioada de 90 de zile.

Realitatea TV

Iacobov si Tender, pusi sub acuzare

Nicoleta Bichescu.

Fostul patron de la Rafo, Corneliu Iacobov a fost pus oficial sub acuzatie de evaziune fiscala. Toader Gaureanu, administrator al Rafo in perioada in care Iacobov a fost proprietarul rafinariei, si Costel Margarit, reprezentant al societatii VGB Oil Bucuresti, au fost opriti sa paraseasca tara in noaptea de duminica spre luni.

In dreptul lui Iacobov este trecuta o suma impresionanta: 200 de milioane de euro, bani provenind de la rafinaria Rafo si care au alimentat buzunare private. Alaturi de Iacobov, aceeasi acuzat ie ii priveste pe Toader Gaureanu, administrator al Rafo in perioada in care Iacobov a fost proprietarul rafinariei, Ovidiu Tender si Costel Margarit, reprezentant al societatii VGB Oil Bucuresti.

In acest moment, VGB Oil este actionar majoritar al societatii Balkan Petroleum, care detine pachetul majoritar de actiuni de la Rafo.

Pe numele celor patru fusesera emise ordine de interdictie de a parasi tara, de Parchetul de pe linga Inalta Curte de Justitie si Casat ie. Unul dintre cei acuzati, Toader Gaureanu, a fost oprit duminica la frontiera, in timp ce incerca sa plece din Romania, spre Austria. El a fost audiat de Procurorii Inaltei Curti si i s-au adus la cunostinta acuzele.

George Muscalu, seful Directiei de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog de la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a declarat ieri pentru Europa FM ca Gaureanu a fost oprit pe Aeroportul Otopeni, pentru ca este acuzat, alaturi de Constantin Margarit, de evaziune fiscala, inselaciune, iar cercetarile continua si pentru suspiciunea de spalare a banilor.

Iacobov: „Nu au ce sa-mi impute!“ Pe numele lui Gaureanu exista inca de saptamina trecuta un ordin de consemn la frontiera. „Lucram la un dosar in legatura cu relatiile comerciale care au existat intre Rafo, Carom si VGB Oil, firme fantoma, dar si alte societati care s-au aprovizionat de la Rafo si Carom.

(…) Toader Gaureanu si Constantin Margarit, cele doua persoane care au fost oprite la Otopeni, erau date in consemn la frontiera si erau citate, pentru aceasta sapta- mina, alaturi de alte 15 persoane implicate in dosar, sa se prezinte la audieri“, a spus George Muscalu. El a confirmat ca si Iacobov se afla in procedura de audiere.

Fostul patron al Rafinariei Onesti spune ca nu stie nimic despre punerea sa sub acuzare sau ca ar avea interdictie de a parasi tara. „Nu stiu nimic, absolut nimic, nu am fost chemat nicaieri si nici nu cred ca voi fi chemat, pentru ca nu ma fac vinovat de nimic. Nu au ce sa-mi impute, doar daca se inventeaza“, ne-a declarat Corneliu Iacobov.

Toader Gaureanu sustine ca nu a incercat sa paraseasca tara si ca nu ar fi fost intors din drum de autoritati. „E o prostie. Nu e nimic adevarat din ce se spune. Eu sint acum la Hotel Caro in Bucuresti, abia am ajuns din Bacau. Nu am avut niciodata intentia sa fug din tara.

Eu am drumuri curente in strainatate, pentru ca am acolo relatii de afaceri, trebuie sa merg la Zürich, unde am treaba de doua ori pe luna“, ne-a declarat aseara Toader Gaureanu.

El s-a aratat foarte sigur ca va pleca azi din tara, pentru ca are bilet de avion pentru Zürich, la ora 18.00.

Cotidianul