Fost presedinte al Curtii Constitutionale intre 1998 si 2001, Lucian Mihai considera ca sesizarea facuta de seful Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, cu privire la declaratiile presedintelui Romaniei de zilele trecute nu ar trebui admisa.

„Curtea nu poate sa intre in substanta propriu-zisa a cererii, ci sa constate pur si simplu ca sesizarea nu poate fi nici admisa, dar nici respinsa, deoarece nu se incadreaza in ipoteza prevazuta de textul constitutional pe care a fost intemeiata.

Presedintele doar si-a exprimat opinia politica asupra anumitor probleme, dar nu a luat nici o masura si nici nu a emis vreun act care sa produca efecte de natura juridica in privinta altor autoritati publice.

Cel mult, opiniile exprimate de Basescu ar fi putut sa faca obiectul unei sesizari pentru suspendarea acestuia de Parlament, dar numai in masura in care, potrivit Constitutiei, ar constitui „fapte grave“. In aceasta ipotetica situatie, Curtea ar fi trebuit sesizata pentru a emite un aviz consultativ“.

Bilbele Curtii

Conducerea actuala a Curtii s-a bilbiit cind i-am cerut, in scris, punctul de vedere fata de declaratiile presedintelui. Demersul nostru a venit in ziua publicarii interviului cu presedintele tarii si cu doua zile inainte de sesizarea presedintelui Camerei Deputatilor. Adresa ziarului nostru a fost inregistrata abia dupa 4 zile, apoi ni s-a spus ca judecatorii nu pot lua pozitii publice.

Inainte de asta, ni se comunicase, verbal, ca judecatorii nu se pot pronunta „in baza unor declaratii din presa“. Fireste, acest raspuns ar trebui sa-i fie dat si dlui Nastase.

Pirghiile Curtii, in mina PSD

Toti judecatorii care au puterea sa-l suspende pe presedintele Romaniei au fost numiti in functii in legislatura anterioara. Cei 9 judecatori ai plenului sint numiti de Camera Deputatilor, Senat si Presedintie. Majoritatea, pe 9 ani. Din 2004, presedintele Curtii este Ioan Vida. Timp de 11 ani, a fost director al Departamentului Legislativ al Camerei Deputatilor. Ion Predescu este ex-senator PSD.

Petru Ninosu a fost, printre altele, deputat FSN si senator PSD. A fost numit judecator la Curte de Ion Iliescu. Constantin Doldur a avut mai multe functii in Ministerul Justitiei pe timpul guvernarii FSN. Acsinte Gaspar a fost sef de sector al FSN si de doua ori deputat. Si sotul Rodicai Stanoiu este judecator la Curtea Constitutionala.

Serban Viorel Stanoiu a fost numit, in 2001, tot de Ion Iliescu.

Nastase se ascunde dupa Biroul de Presa

L-am contactat telefonic pe Adrian Nastase pentru a obtine citeva precizari suplimentare. Nici nu am apucat sa spunem despre ce e vorba, pentru ca a refuzat o convorbire cu presa.

Reporter: Alo...

Adrian Nastase: Da...

Rep.: Buna ziua, domnule presedinte.

A.N.: Buna ziua...

Rep.: Sint Florin Ciornei de la ziarul „Cotidianul“. Am putea vorbi doua minute?

A.N. Stiti, este doua si jumatate si sint la masa. Insa, de regula, as avea rugamintea sa luati legatura cu Biroul meu de presa pentru declaratii sau interviuri...

Rep.: ... Pe mine ma interesa sa vorbesc direct cu dumneavoastra.

A.N.: Inteleg, insa aceasta este rugamintea mea. La revedere.

... Apoi Adrian Nastase a inchis telefonul.