UE ne vrea cu salarii mari

de     Cotidianul
Marţi, 11 ianuarie 2005, 0:00Guvernul Nastase a incalcat un articol important din Carta Sociala si acelasi lucru e pe cale sa faca Guvernul Tariceanu daca nu va lua masurile necesare. Carta Sociala este un document care contine citeva zeci de conditii de care fiecare tara candidata la UE trebuie sa le indeplineasca.

In articolul 4, la „remunerarea adecvata a fortei de munca“, se recomanda tarilor candidate ca salariul minim pe economie sa fie 60% din salariul mediu. Desi Ro-mania si-a asumat prevederile Cartei, fostul Guvern nu a tinut cont de ele.

Pina la 1 ianuarie 2005, am avut un salariu minim de 2,8 milioane de lei, in vreme ce salariul mediu pe economie, potrivit statisticilor INS, a fost de 8,3 milioane de lei, deci 33,4%.
42% dintre salariati sint asistati social

Cele mai puternice confederatii sindicale din Romania, CNS Cartel Alfa si BNS, spun ca actualul salariu minim pe economie (3,1 milioane de lei) nu poate asigura nici macar 40% din strictul necesar unei familii de muncitori. Aceasta deoarece puterea de cumparare a leului a scazut in ultimii ani. „Valoric, a existat o crestere a salariului minim pe economie, dar a fost complet anulata de inflatie.

Cresterea efectiva in ultimii 4 ani este cu numai 11% pe indicele salariului real“, explica Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa. El sustine ca „problema de fond o reprezinta structura cosului minim de consum“. „Daca luam in calcul un minim necesar unei familii la inceput de mileniu 3, constatam ca salariul minim nu acopera nici macar 40% din acesta.

Punem la socoteala alimentele de baza pentru o familie cu doi copii, achitarea intretinerii, a energiei electrice, a telefonului etc. si un confort minim, adica un televizor, un frigider si transportul in comun. Pentru ca salariul minim nu asigura un trai de subzistenta, bugetul de somaj are excedent in fiecare an. Pentru ca, prin subventii sociale, si persoanele active sa fie subventionate.

Potrivit unui raport al Comisiei Anti-Saracie si Promovare a Incluziunii Sociale, 42% dintre salariati sint asistati social. Acestia muncesc, dar au un salariu ce nu le asigura minimul necesar“, afirma Hossu.
Cosul minim nu poate fi pacalit

Steluta Enache, directorul Departamentului economic al BNS, afirma ca salariul minim pe economie nu a fost niciodata calculat pe baza cosului minim de consum, desi exista o ordonanta in acest sens.

„Dupa ce specialistii Institutului National de Statistica au stabilit valoarea cosului minim, Guvernul nu a mai tinut cont de aceasta ordonanta, deoarece a realizat ca salariul minim ar fi trebui sa fie mult mai mare. In urma cu 4 ani, cind salariul minim era un milion de lei, specialistii INS stabilisera valoarea cosului minim la 2,5 milioane de lei.

Desi s-a incercat corectarea cosului minim cu fel de fel de variabile, se ajungea la o valoare foarte mare. Prin urmare, Executivul a renuntat definitiv la aceasta idee“, precizeaza Steluta Enache.

In ultimii ani, Guvernul a calculat salariul minim in functie de cit poate suporta economia. „De cele mai multe ori, Guvernul a spus ca o crestere importanta a salariului minim va avea impact dezastruos asupra economiei, ca se vor pierde locuri de munca, iar unele fabrici vor da faliment.

In 2003, cind salariul minim a inregistrat cea mai mare crestere, numarul salariatilor n-a cunoscut evolutii spectaculoase fata de anii anteriori, ceea ce inseamna ca ideea vehiculata a fost falsa“, sustine reprezentantul BNS.
Romanii sint europenii cu cele mai mici salarii

Bazindu-se pe cursul actual, sindicalistii estimeaza ca in 2007 vom avea un salariu minim pe economie de 80 de euro (Cartel Alfa) sau, in cel mai bun caz, de 140 de euro (BNS). Lituania, una dintre cele 10 tari care a devenit membra a UE in acest an, a avut la data aderarii cel mai mic salariu pe economie din tot grupul: 330 de euro.
Patronatele propun un salariu minim de 4-5 milioane de lei

Patronatul Roman, UNPR si UGIR propun ca salariul minim pe economie sa fie de 4-5 milioane de lei daca se vor reduce taxele sociale si impozitul pe profit.

ReprezentanTii patronatelor spun ca actualul salariu minim de 3,1 milioane de lei este insuficient pentru muncitori. „Imediat cum se limpezesc apele in actualul Guvern, trebuie sa trecem la negocieri, pentru a mari salariul minim la cel putin 100 de euro sau poate chiar la 5 milioane de lei. Salariatul trebuie sa simta cresterea economica in buzunarul sau.

Sintem o tara in care aproape 80% dintre angajati incaseaza salariul minim pe economie. Nu putem intra in Europa cu asemenea salarii“, afirma Marian Petre Milut, presedintele UNPR.

Gheorghe Naghiu, presedintele Patronatului Roman, va propune noului Guvern ca lefurile de pina la 5 milioane de lei sa nu mai fie impozitate, pentru ca salariatii sa ia mai multi bani in mina, iar munca la negru sa fie desfiintata.
Sindicatele vor o leafa de cel putin 7 milioane de lei

Pentru a atinge un salariu minim cit de cit competitiv in comparatie cu media europeana, Cartel Alfa si BNS au propus Guvernului in 2003 o grila de crestere anuala. Sindicalistii au solicitat 100 de euro pentru 2004, pentru 2005 - 160 de euro, pentru 2006 - 240 de euro, iar pentru 2007 - 320 de euro.

Executivul a acceptat, dar nu s-a tinut de cuvint. „Propusesem o crestere reala a salariului minim. Sintem singura tara din Europa care nu are un sistem de indexare periodic, dar avem inflatia foarte mare. Majorarile de salariu nu acopera decit cresterea inflatiei. Desi exista o crestere de productivitate substantiala, noi nu vedem o crestere evidenta a salariului minim.

Ar fi trebuit sa avem dublul salariului minim din 1990, pentru ca productivitatea s-a dublat in cei 15 ani. Acum ar fi trebuit sa avem vreo 260 $ sau macar 7 milioane de lei. Aceasta suma ar fi reprezentat un factor de dezvoltare economica“, e de parere Hossu.

Reprezentantii BNS spun ca, la nivel european, sintem tara cu cea mai prost platita forta de munca, „atuu“ pe care nu stim sa-l valorificam.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


99 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by