Cipul de siliciu este cea mai influenta inventie a ultimilor 50 de ani, releva un studiu realizat pe website-ul CNN.com, pe durata a trei luni. in aceasta perioada, in cadrul raportului special Explorers, peste 119.000 de vizitatori ai site-ului au fost invitati sa voteze inventiile care au avut, au si vor avea cel mai mare impact asupra omenirii.

24% dintre respondenti au fost de parere ca, dintre cele 24 de inventii pe care le puteau vota, cipul de siliciu este cea mai semnificativa din ultimii 50 de ani. Pe locul doi, cu 20% s-a clasat World Wide Web-ul, in timp ce locul trei a revenit PC-ului, cu 17%. Vizitatorii CNN.com au fost cel mai putin impresionati de Walkman care a avut doar 140 de voturi.

Cipul de siliciu a fost inventat in anul 1961 de catre doi americani, ingineri electronisti, Jack Kilby si Robert Noyce. Inventia lor a revolutionat tehnologia si a permis reducerea dimensiunilor produselor tehnologice, conducand totodata si la dezvoltarea computerelor moderne.

Kilby si Noyce au inventat cipul aproape simultan, combinand componente separate intr-un circuit integrat dintr-un material semiconductor. Inventand cipul de siliciu la Palo Alto, se poate spune despre Robert Noyce, fondatorul corporatiei Intel, ca este persoana care a introdus efectiv siliciul in "Silicon Valley".

in cadrul aceluiasi raport special al CNN, Explorers, numeroase personalitati din diverse domenii au fost intrebate care sunt, in opinia lor, cele mai influente inventii din ultimii 50 de ani. Atleta britanica Kelly Holmes si fostul as al terenurilor de tenis, americanul Jim Courier, au vorbit despre importanta pe care a avut-o asupra carierei lor sportive posibilitatea de a calatori cu avionul.

"Daca n-ar fi existat traficul aerian, nu as fi putut concura in diferite tari, deci n-as fi avut o cariera internationala. Pur si simplu nu as fi avut posibilitatea de a face ceea ce fac", a spus Holmes. Omul de afaceri britanic, Richard Branson, a marturisit ca inventia fara de care nu ar putea trai este telefonul mobil. "Ador libertatea de miscare pe care mi-o ofera telefonul mobil.

Este, fara indoiala, una dintre inventiile care mi-au schimbat viata", a declarat Branson pentru CNN. Designerul aspiratorului Dyson, James Dyson, a vorbit despre pasiunea sa pentru automobilul Mini, pe care il lauda pentru ca este cea mai "haioasa" inventie din ultimii 50 de ani. Un alt punct de interes al proiectului Explorers initiat de CNN a fost tehnologia viitorului.

Vizitatorii site-ului CNN.com au fost astfel invitati sa scrie despre ceea ce le-ar placea sa inventeze. Un exemplu il constituie cuptorul "vorbitor" pentru persoanele cu probleme de vedere.