Presedintele Traian Basescu nu poate fi judecat in dosarul "Flota", pe intreaga perioada a mandatului avand imunitate, astfel ca el nu poate aparea in fata judecatorilor in dosarul care va ajunge pe rolul instantei supreme in 26 ianuarie, sustine consilierul prezidential Renate Weber. Weber a declarat, pentru Mediafax, ca presedintele tarii nu poate fi judecat penal decat pentru inalta tradare.

"Asa spune Constitutia, in articolul 96", a spus Weber.

Fostul presedinte al Fundatiei pentru o Societate Deschisa, actual consilier prezidential pe probleme juridice, sustine ca singura posibilitate pentru ca Basescu sa fie judecat in dosarul "Flota" este ca magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) sa dispuna disjungerea cauzei in ceea ce-l priveste pe actualul sef al statului, judecand la acest moment doar faptele celor care nu sunt

protejati de imunitate si suspendand dosarul ce-l vizeaza pe Basescu pana la expirarea mandatului acestuia. Traian Basescu a sustinut, anul trecut, ca redeschiderea dosarului "Flota" s-a facut la comanda politica si a cerut ca acest proces sa se judece cat mai repede pentru a demonstra ca acuzatiile la adresa sa sunt neintemeiate.

Inaintea campaniei electorale, Basescu a fost audiat la PNA in acest dosar si a pus la dispozitia presei documente care, in opinia sa, ii demonstrau nevinovatia.