Prima amenda in baza legii antifumat din Italia s-a dat la un minut dupa miezul noptii intr-un local din Napoli

Una dintre cele mai drastice legi din Europa care stipuleaza interzicerea fumatului in locurile publice a intrat in vigoare ieri, la miezul noptii, in Italia. Astfel, peste 14 milioane de fumatori nu vor mai putea sa-si satisfaca viciul in baruri, restaurante, discoteci sau birouri decit daca acestea dispun de spatii special amenajate, delimitate de restul incintei.

Legea trebuia sa fie aplicata de la 1 ianuarie, insa ministrul sanatatii, Girolamo Sirchia, a propus aminarea termenului pina pe 10 ianuarie, pentru a nu le strica italienilor Sarbatorile de iarna.

Prima sanctiune a fost data ieri, la un minut dupa miezul noptii, unui tinar de 22 de ani, care a primit o amenda de 27 de euro pentru ca si-a aprins o tigara intr-un bar din Napoli. La scurt timp dupa aceea, tot in orasul din sudul Italiei, patronul unui bar a fost amendat cu 50 de euro pentru ca nu a afisat in interiorul localului mesajul “Vietato fumare” (Fumatul interzis).

Amenzile pot ajunge pina la 275 de euro pentru clientii care continua sa incalce legea si pina la 2.200 de euro pentru patronii localurilor.

In Viterbo, o statiune balneara din nordul tarii, 12 prieteni cu virste de 40-50 de ani, medici, profesori, avocati si comercianti, toti fumatori inraiti, au rezervat o masa intr-un restaurant de lux pentru a fuma impreuna, pentru ultima oara, intr-un loc public. Dupa o masa copioasa, udata cu bauturi alese, convivii si-au savurat trabucurile scumpe, pe care le-au stins fix la miezul noptii.

In Milano, circa 200 de clienti ai unui restaurant au organizat chiar un mic spectacol, punindu-si pe masa, exact cind a batut miezul noptii, pipele sau tigarile, fara a le aprinde, spunind ca ii respecta pe ceilalti.

Ministru razvratit

Legea a stirnit un val de controverse in Italia, taberele pro si contra infruntindu-se in argumente vehemente, presarate insa si cu mult umor. Astfel, prestigiosul cotidian “Corriere della Sera” a publicat pe prima pagina o caricatura infatisind un om legat la ochi raspindind un nor de fum, in fata unui pluton de executie, avind ca legenda: “9 ianuarie 2005, ultima tigara”.

“Legea este facuta pentru a asigura protectie impotriva fumatului pasiv. Este un mare pas inainte pentru sanatatea publica”, a declarat ministrul sanatatii. Colegul sau din Ministerul Apararii, Antonio Martino, a declarat ca a fuma reprezinta pentru el “un drept sacrosanct”, iar aceste interdictii sint o exagerare.

In schimb, presedintele Camerei Deputatilor, Pierferdinando Casini, declara ca nu va exista “imunitate parlamentara” in fata acestei legi, astfel ca in salile pina acum invaluite de fum ale institutiei nimeni nu-si va mai aprinde o tigara.

Presedintele Asociatiei comerciantilor, Sergio Bille, a recunoscut ca “proiectul este bine venit in lupta impotriva tabagismului pasiv”, insa a estimat ca “lucrurile ar fi putut fi aranjate intr-o alta maniera”, pentru ca in forma actuala legea nu face decit “sa-i transforme pe patronii barurilor in serifi la dispozitia statului”.