Rentabilitatea investitiei la Bursa de Valori Bucuresti in prima saptamana din 2005 este similara unui depozit bancar cu o dobanda anuala de 700%.

Pietele bursiere romanesti au demarat in tromba. Cei trei indici de tranzactionare ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au daramat record dupa record, in fiecare zi, saptamana trecuta. Saptamana aceasta a inceput, de asemenea, exploziv, cu noi recorduri.

EXPLOZIA BET. Ieri, fata de valorile de inchidere ale anului trecut, dintre indicii BVB cea mai buna performanta a avut-o BET, cu 18,3%. Indicele BET reflecta evolutia pretului celor mai valoroase 10 actiuni listate la BVB si, de lunea trecuta si pana vineri, a crescut cu 10,46%.

Daca in prima zi lucratoare a anului ati fi cumparat actiunile care intra in componenta indicelui, in aceeasi proportie ca in portofoliul ("cosul") lui, in cinci zile ati fi avut cu 10% mai multi bani decat la inceputul saptamanii. Pentru a obtine acelasi profit brut, dobanda anuala a unui depozit bancar ar fi trebuit sa fie 700%, fata de 13,5%-17%, cat este in realitate.

Indicele compozit BET-C, care reflecta evolutia tuturor actiunilor listate, a sporit ieri cu 17,2% fata de ultima zi din 2004 si cu 7,9% vineri fata de lunea trecuta. Mai exista si indicele BET-FI, in al carui portofoliu intra doar actiunile SIF-urilor. BET-FI a crescut cu "numai" 15,9% ieri fata de valoarea de inchidere a anului trecut si cu 5,8% vineri fata de prima zi a anului acesta.

Diferentele mari dintre cele doua raportari (fata de ultima zi din 2004, respectiv fata de lunea trecuta) se explica prin faptul ca viitura a avut cea mai mare forta in chiar prima zi a anului. In 3 ianuarie 2005, cei trei indici ai BVB au crecut cu 5,9% (BET), 5% (BET-C) si cu 9,5% (BET -FI).

In crestere se afla si Bursa Electronica RASDAQ, al carei indice compozit a crescut saptamana trecuta cu 4%.

AVANTAJ BRD. Indicii sunt niste medii ponderate ale preturilor actiunilor companiilor respective. Achizitia actiunilor din cosul indicilor ii scuteste pe incepatori de bataia de cap a analizei performantelor societatilor emitente.

Totusi, sunt remarcate actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia), care au fost si cele mai tranzactionate si au crescut saptamana trecuta cu 17,4%, dar au pierdut ieri 1,8%. Petrom a pierdut ieri 2,8%, pana la 3.770 lei/actiune, dupa cresterea de 14%. Totusi, in Europa Centrala si de Est, valoarea de piata a Petrom mai este depasita doar de cea a "patronului" sau, OMV.

Banca Transilvania si BRD au tinut sus steagul, crescand si ieri cu 4,6%, respectiv 1,1%. BRD a inchis la 46.200 de lei/actiune, inregistrand un maxim de 50.000 de lei. Cresterile sunt brute (fara comisioane, care sunt de cel mult 8%).

Specialistii remarca faptul ca aceste cresteri sunt efectul interesului tot mai mare al romanilor pentru bursa, continuandu-se tendinta din decembrie anul trecut, cand persoanele cu domiciliul in tara au cumparat actiuni de 32,8 milioane euro, mai mult decat persoanele juridice straine.

Siminel Andrei, presedintele Asociatiei nationale a societatilor de brokeraj (ANSVM), crede ca reducerea fiscalitatii corporatiste este unul dintre factorii care stimuleaza investitiile bursiere, in speranta ca mai mult profit va ramane la dispozitia companiilor, pentru dezvoltare sau pentru dividende.

SPERANTELE. … sunt atat de mari, incat cresterea impozitului pe dividende pentru persoanele fizice nu descurajeaza. "Avem acum ministri-investitori, ceea ce incurajeaza sperantele ca Guvernul va da sanse mai mari pietei de capital", a adaugat Andrei Siminel, facand aluzie la programul de listare a unor mari companii energetice.

STATUT

La inchiderea editiei, membrii Asociatiei Bursei mai dezbateau inca furtunos noile prevederi ale statutului Bursei, in vederea transformarii sale din "institutie privata de interes public" in societate pe actiuni – pas obligatoriu pentru realizarea fuziunii cu Bursa Electronica Rasdaq.

Dezbaterile sunt aprinse, pentru ca "pozitiile s-au radicalizat", spunea seful unei societati de brokeraj, viitoare actionara. Pozitiile sunt doua: fie se impart gratuit actiuni membrilor actuali, corespunzatoare celor cinci milioane de euro, cat fac activele BVB; fie se cumpara actiuni in urma unei oferte publice.

La pauza, balanta parea sa se incline catre prima varianta, dar meciul promitea sa intre in noapte.