Iata, nu au trecut decat cateva zile si profetia pe care am lansat-o se confirma. In interiorul clasei politice romanesti au fost declansate profunde miscari tectonice care, in ultima instanta, pot conduce la reabilitarea ei si la o reasezare a esichierului politic.

Exista un vid atat in raport cu orientarile reale ale unora dintre lideri si a unui segment important al populatiei, cat si in raport cu plasarea Romaniei in context european. Plutea in aer, si inca mai pluteste - astazi ceva mai aproape de pamant decat in urma cu cateva zile -, un partid popular. Acesta nu este o Fata Morgana.

Se va crea, probabil curand, si le va da frisoane multora dintre liderii tuturor celorlalte partide. Pentru ca le poate trage covorul de sub picioare.

Modul defectuos in care a functionat puterea in intervalul 1996-2000 - cu toate realizarile indiscutabile ale CDR - a generat o consecinta dramatica pentru PNTCD. Acest partid, cel mai apropiat doctrinar de un partid popular, deseori acuzat ca a fost monopolizat de seniori, perceputi ca un fel de talibani dupa disparitia lui Coposu, a devenit tinta nemultumirilor opiniei publice.

Astfel incat nu a mai reusit sa intre in Parlament. Dupa care s-a pulverizat. Gheorghe Ciuhandu, un lider politic de perspectiva si de calitate, nu a reusit sa-l revigoreze pe ultima suta de metri. Si, pentru a doua oara consecutiv, taranistii raman in afara Parlamentului. Ceea ce inseamna aproape o sinucidere colectiva.

Speranta intr-un partid popular puternic de dreapta - liberal, economic, conservator politic, adept al parteneriatului si pacii sociale - trebuie identificata, asadar, in afara. Inaintea alegerilor de anul trecut, mai multi lideri, intre care si Radu Vasile, au tatonat cu discretie, dar insistent, atat in tara, cat si in strainatate, posibilitatea initierii unui partid popular.

Realist fiind, Radu Vasile s-a gandit ca, inainte de alegeri, o asemenea initiativa ar fi fost si inoportuna, si nici nu ar fi existat suficient de mult timp pentru ca ea sa devina credibila.

Mai dispus catre aventuri politice, Corneliu Vadim Tudor a incercat si el, impins de la spate de Mihai Lupoi, sa ia contact cu popularii italieni, pentru a primi sprijinul - si binecuvantarea - transformarii PRM in partid popular. Perceput insa, in continuare, in strainatate ca un partid extremist, si in orice caz anti-sistem, PRM nu a izbutit in acest demers.

Iar balbaiala l-a costat pe Vadim procente bune in alegeri. Si, iata ca acum, partizanii unui partid popular scot capul.

Simultan, au iesit la scena deschisa Mihai Lupoi si Cozmin Gusa. Si, o zi mai tarziu, Valeriu Stoica a tras o veritabila salva de tun. Vicepresedintele PRM si-a dat demisia, anuntand ca o face pentru ca liderul lui e lipsit de vointa politica de a-l transforma in partid popular.

Si, in acest fel, Lupoi - cel care, la origine, a fost revolutionar si apoi a stat de-a dreapta lui Ion Ratiu - arata ca este dispus sa puna umarul la crearea unui asemenea proiect. Si, atentie, in PRM sunt multi in aceasta situatie. Cu adevarat senzationala insa este declaratia lui Cozmin Gusa.

Daca o citim printre randuri, rezulta ca acesta si-a propus nici mai mult nici mai putin decat sa creeze un nucleu al unui partid popular in interiorul PD - daca nu cumva sa transforme intregul partid. Acest nucleu sau PD transformat, impreuna cu URR -Uniunea pentru Reconstructia Romaniei - si cu PNTCD, ar urma sa constituie coloana vertebrala a viitorului partid popular.

Un partid, atentie, parlamentar. Nu ar fi deloc exclus ca parlamentarii PRM apropiati de Mihai Lupoi sa vina alaturi de Gusa. Dar, marea surpriza abia urmeaza. Din ce in ce mai multi liberali se pronunta in favoarea crearii unui partid popular. Ieri, Valeriu Stoica s-a si grabit sa lanseze aceasta initiativa. Versatul politician a simtit incotro bate vantul.

Dar ce se intampla in UDMR? Aceleasi miscari tectonice. Si, din nou, apare un segment popular, iar grosul randurilor va fi dat de PSD. Am semnalat de nenumarate ori paradoxul: acest mega-partid de stanga are numerosi lideri de dreapta. Care, sub aspect doctrinar, sunt de fapt populari. Nu este oportun astazi sa facem nominalizari. Din PD, din PNL, din UDMR, din PRM, din PSD si din PUR.

Popularii, insa, s-au identificat intre ei si, in curand, vor iesi la rampa. Pentru Romania va fi, evident, o solutie. Era nevoie cu adevarat de un partid popular. Care sa se integreze popularilor europeni, care reprezinta cea mai importanta grupare politica a continentului.

Dar, pe terment scurt, popularii ar mai putea juca un rol. In masura in care ar deveni majoritari in Parlament, ar putea aduce o puternica sustinere politica Guvernului Tariceanu. Si, astfel, printr-o noua reteta, s-ar realiza marea coalitie. Iar popularii vor putea guverna cu Tariceanu. Sau fara el.