Presedintele Traian Basescu a anuntat ca la varful ministerului de interne si al administratiei vor avea loc schimbari. Prezent la sedinta de bilant a ministerului, domnul Basescu a tinut insa sa-i linisteasca cel putin pentru moment pe sefii locali ai politiei anuntand ca, la acest nivel, nu se vor face schimbari in urmatoarele luni, informeaza BBC. El i-a atentionat ca au termen de sase luni sa demonstreze ca-si fac treaba, in caz contrar trecandu-se la schimbari masive a efectivelor, scrie Romania Libera.

Schimbari la varful ministerului de interne

preluare BBC

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca la varful ministerului de interne si al administratiei vor avea loc schimbari. Prezent la sedinta de bilant a ministerului, domnul Basescu a tinut insa sa-i linisteasca cel putin pentru moment pe sefii locali ai politiei anuntand ca, la acest nivel, nu se vor face schimbari in urmatoarele luni.

Traian Basescu a cerut insa politistilor sa isi faca mai bine datoria, declarandu-se nemultumit de rezultatele luptei impotriva clanurilor mafiote si a marilor corupti.

Marea coruptie

Traian Basescu a spus ca apreciaza prinderea in flagrant a functionarilor publici, dar ca atentia politistilor ar trebui sa se indrepte mai mult spre marea coruptie.

"Multe din aceste dosare sunt inca in sertarele dumneavoastra. La multe nu ati avut curajul sa mergeti inainte pentru ca ati avut un stop politic. In calitatea pe care o am vreau sa va garantez ca nu va mai exista interventie politica. Va cer un sigur lucru: faceti-va treaba!" a spus domnul Basescu.

Interventiile politicienilor

La sedinta de bilant a ministerului de interne si al administratiei au fost prezenti, la cererea expresa a lui Traian Basescu.

Presedintele a tinut sa le adreseze si prefectii un avertisment.

"Vreau sa se stie ca orice interventie in favoarea unui politician al puterii sau al opozitie le va fi fatala."

"Orice om politic care indrazneste sa puna mana pe telefon, sa sune la un politist sa-i spuna: "mai lasa dosarul ala", imediat ce il aflu il voi face public", a spus presedintele Romaniei.

Clanurile mafiote

Traian Basescu a vorbit din nou despre clanurile mafiote care, in opinia sa, nu aveau cum sa apara fara protectia unor politisti si, mai mult, sa aiba influenta fara protectia unor oameni politici.

"Daca va veti limita sa-i aratati pe Duduieni, pe Camatari la televizor, fara sa va curatati neghina din sistem, vor crea alti Duduieni si alti Camatari."

Presedintele Romaniei, Traian Basescu

"Nu poate sa se dezvolte un clan de asemenea dimensiuni daca politia nu inchide ochii. Eu nu suspectez sau nu acuz toti oamenii din politie, dar vreau ca investigatiile sa mearga pana la capat."

"Daca va veti limita sa-i aratati pe Duduieni, pe Camatari la televizor, fara sa va curatati neghina din sistem, vor crea alti Duduieni si alti Camatari", a spus presedintele.

Politia de frontiera

Presedintele a vorbit si despre ceea ce el a numit "exportul de infractori".

"Daca ar imigra preoti, pictori, artisti nu s-ar supara nimeni pe noi, dar este imigratie masiva a infractorilor. Acest lucru este exterm important in judecarea Romaniei in procesul de integrare in Uniunea Europeana", a spus presedintele Basescu.

In opinia lui Traian Basescu, frontierele tarii nu sunt suficient protejate, din moment ce infractori cunoscuti pentru activitatea lor sunt lasati sa iasa din tara.

Presedintele a spus ca spera ca suplimentarea efectivelor politiei de frontiera care ar urma sa se produca in urmatorii doi ani sa stavileasca acest fenomen.

BBC, 12 ianuarie 2005

Sase luni sau afara

articol preluat din Romania Libera

Presedintele Basescu a dat, luni seara, in cadrul unui interviu acordat postului Realitatea TV, un avertisment dur ofiterilor din Politie. El i-a atentionat ca au termen de sase luni sa demonstreze ca-si fac treaba, in caz contrar trecandu-se la schimbari masive a efectivelor.

"Vor avea sase luni: ori isi fac treaba, ori mergem la varianta de ofiteri tineri", a afirmat cu fermitate Basescu, adaugand ca ii va trimite pe acestia in rezerva, in agricultura sau oriunde.

De altfel, seful statului a relatat ca, in cadrul unei discutii avute cu consilierii prezidentiali, s-a desprins concluzia ca sistemul mafiot din Romania nu putea sa apara daca nu ar fi fost sustinut si protejat de oamenii politici.

Seful statului a solicitat si o explicatie celor care i-au prezentat ca pe un mare succes, de pilda, cazul fratilor Camataru. Mai precis, numele oamenilor politici care i-au sprijinit pe politistii care au dezvoltat impreuna cu mafiotii un intreg sistem.

Un articol de Iulia Vaida, Romania Libera - 12 ianuarie 2005