UDMR intenTioneaza sa solicite posturi in fruntea directiilor judetene si a institutiilor descentralizate proportional cu ponderea etnicilor maghiari in judetele respective. Filialele fac deja presiuni pentru ca negocierile cu partenerii de coalitie sa se faca pe acest principiu. Vicepresedintele UDMR Gyorgy Frunda a declarat ieri pentru Cotidianul ca acestea nu sint atitudini izolate.

„Avem un principiu, sa obtinem reprezentare proportionala in toate judetele unde traiesc maghiari. Este cuprins si in programul UDMR“, sustine acesta.

Conform principiului enuntat de Frunda, UDMR ar avea de solicitat posturi in 14 judete din Transilvania. Cele mai multe ar fi in Harghita, unde etnicii maghiari au o pondere de 84,6% din totalul populatiei, conform recensamintului populatiei din 2002. Ar urma Covasna, unde presedintele filialei UDMR a cerut deja ca 70% dintre conducerile institutiilor descentralizate sa revina Uniunii.

Pe locurile urmatoare ar fi judetele Mures (39%), Satu Mare (35%), Bihor (25,9%), Salaj (23%) si Cluj (17%). „In Covasna, cu 25% populatie de etnie romana, partidele romanesti au 75% dintre posturile de conducere din judet.

La Cluj, din 60 de posturi de conducere in diverse institutii, nici unul nu este ocupat de unguri, iar daca luam in calcul si adjunctii, din 180 de posturi, 3 revin unor etnici maghiari, ceea ce suna a discriminare“, ne-a declarat Peter Eckstein Kovacs, liderul UDMR Cluj, cel mai recent sustinator al ideii.

Primul care a cerut 70% din functiile de conducere din judet a fost liderul UDMR Covasna, Albert Almos, urmat de Frunda, care la acel moment vorbea in calitate de presedinte al UDMR Mures.

Partenerii UDMR, PNL si PD au declarat insa ca nu au cunostinta despre aceste solicitari, pentru ca subiectul in cauza nu a fost discutat inca in cadrul coalitiei. Purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, afirma insa ca la nivelul Aliantei s-a stabilit in principiu ca posturile din serviciile descentralizate se vor imparti pe criterii de profesionalism, nu pe algoritm.

„Criteriul etnic nu are legatura cu profesionalismul“, ne-a declarat el.