Guverneaza azi ca si cum miine ar fi alegeri. Sub aceasta deviza si-a inceput administratia Basescu mandatul si, dupa toate semnele –declaratii, decizii –, asa va continua.

Sabia anticipatelor fluturata razboinic pe deasupra clasei politice de Traian Basescu poate cadea oricind, pentru ca, impotriva calculelor si analizelor, presedintele are sustinerea electoratului si a Vestului indepartat sa-si duca la indeplinire programul electoral. Chiar daca nu va merge pina la capat, el ii obliga pe toti cei carora le-a dat un cec in alb sa actioneze in aceeasi logica.

Un mesaj important a fost transmis institutiilor abilitate cu siguranta nationala carora le-a acordat o perioada de gratie, atit celor din sistemul de justitie, cit si serviciilor de informatii.

Surprinzator, tinind cont ca unele au actionat la ordin politic chiar impotriva lui, prin deschiderea dosarului „Flota“ si publicarea unei note din arhivele Securitatii, care crea suspiciunea ca ar fi colaborat cu fosta politie politica.

Anuntind public ca persoane si structuri oficiale nu au fost lasate sa-si faca datoria in stirpirea coruptiei, le-a creat acestora un alibi in ochii opiniei publice. O umbrela protectoare de imagine, sub care presedintele poate colabora cu ele in numele obiectivelor asumate. Traian Basescu lasa impresia ca vrea sa lupte impotriva sistemului chiar cu mijloacele lui, cel putin o vreme.

Altfel nu se explica de ce Silvian Ionescu, persoana agreata pentru sefia DIE inainte de Revolutie, a fost propulsat in functia de prefect al Bucurestiului, centru electoral si de interes politic pentru Alianta si pentru Presedinte. Care l-a iertat si l-a promovat, chiar daca astazi spune, la presiunea media, ca nu este de acord cu decizia PD.

Multi cred deja ca mentinerea lui Radu Timofte in fruntea SRI si promovarea unui fost agent DIE la Prefectura Capitalei reprezinta un compromis major. Ca si faptul ca nu a lansat un mesaj fara echivoc in privinta neimplicarii serviciilor in competitia politica. Dar, daca privim aceste masuri in logica „guverneaza azi ca si cum miine ar fi alegeri“, atunci ele au un sens.

A avut de ales intre a-i schimba pe cei in care nu are incredere, dar controleaza structurile, cu altii in care are, poate, la fel de putina incredere, si nici nu stapinesc activitatea de informatii. Riscul este ca acest sistem construit ca organizatie si resurse umane de PSD sa se intoarca impotriva presedintelui.

Sau ca mijloacele folosite sa perverteasca scopul, iar Traian Basescu sa devina el insusi un satelit al unor grupuri de interese. La sfirsit, vom sti daca „evolutia lui Basescu“ a pus in centru legea si institutiile statului, adica daca a dat autoritatilor formale putere reala, asa cum a anuntat ca intentioneaza sa faca.