Romania are o "problema mare cu coruptia", asa cum a subliniat si presedintele Traian Basescu, a afirmat, ieri, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, dupa o intalnire cu ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu.

"Nu am discutat probleme specifice de coruptie in orice minister, dar, evident, cum a subliniat domnul presedinte, Romania are o problema mare cu coruptia, legata si de problema saraciei", a spus Scheele, la sfarsitul intrevederii.

MAE si UE

Principalul subiect a fost rolul MAE in procesul de aderare, acesta fiind foarte important, inclusiv prin Misiunea Romaniei la Bruxelles, a precizat seful Delegatiei CE. Misiunea isi va spori personalul si vor fi reprezentate toate ministerele. Ea va asigura reprezentarea Romaniei la reuniunile UE, dupa semnarea Tratatului.

Intrebat daca Romania va semna tratatul cu siguranta in aceasta primavara, Scheele a spus: "Noi asteptam. Este vorba de aprilie sau mai". El s-a declarat convins ca Romania isi va indeplini si obligatiile asumate pe capitolul Justitie si Afaceri Interne.

Sansele exista

Scheele a mentionat ca, asa cum a stabilit UE, aderarea Romaniei se poate amana, daca angajamentele nu sunt indeplinite. El s-a declarat convins ca Romania va reusi sa-si indeplineasca obligatiile. "Noul Executiv nu este dispus sa promoveze o integrare de vitrina", a comentat Ungureanu.

" Eu cred ca activitatea noastra interna va fi atat de explicita prin rezultatele pe care le va antrena, incat ne-am amagi sa credem ca nu trebuie sa luam in considerare tot ceea ce se poate afla la finele acestor doi ani", a mai declarat Ungureanu.

Nu exista un singur model de integrare, iar Romania trebuie sa-l gaseasca pe cel mai potrivit propriilor interese si care sa contribuie la dezvoltarea UE, a apreciat ambasadorul.

Axa presedintelui

Referindu-se la declaratiile presedintelui Basescu privind axa Washington-Londra-Bucuresti, Scheele a declarat ca presedintele s-a referit la problemele de securitate nationala si ca intelege foarte bine importanta relatiei cu Statele Unite. Seful Delegatiei CE nu a comentat ipoteza alegerilor anticipate si eventualei influente asupra procesului de aderare. "Nu raspund intrebarilor ipotetice.

Este o posibilitate. Pana cand va deveni o certitudine, nu comentez", a declarat Scheele.