In postura in care se afla, aceea de invins in alegeri si spulberat din cele doua Palate, Victoria si Cotroceni, PSD nu ar mai trebui sa-si arate coltii. Pentru Adrian Nastase mai potrivit era sa incerce rezolvarea problemelor din partid decat sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la un pretins conflict privind legea fundamentala intre Traian Basescu si Camera Deputatilor.

Fostul premier are alte planuri, pe care le-as numi straine de framantarile organizatiilor din teritoriu. A dorit practic sa redirectioneze atentia cu cateva saptamani inainte de congresul extraordinar al partidului cu scopul de a trage de timp si a nu raspunde semnalelor din teritoriu care converg spre un punct comun: schimbare de fond si de structura in PSD.

Ghinionul dlui Nastase este ca inclusiv socialistii europeni, de la care astepta probabil un mesaj de sprijin, sunt de parere ca reforma in acest partid nu are cum sa fie evitata. Este vorba de o reforma in profunzime, radicala, care se cere facuta in primul rand la varful PSD, locul unde se gasesc vinovatii.

Oricine are practica politica democratica stie ca perdantul trebuie sa plece, sa fie inlocuit. Solutia pastrarii in functie a celui care a ingenuncheat, in decembrie, in fata actualului sef al statului este perimata. Adrian Nastase stie, dar nu recunoaste. Simte sula in coaste si incearca o ultima zvarcolire, sperand ca reformistii vor lasa balta chestiunea schimbarii.

Nu-i convine ce aude de la "tovarasii" din Europa. "Colegul" Jo Leinen, un cunoscator al fenomenelor politice aparute dupa unele esecuri electorale, spulbera orice sansa cu privire la o posibila conservare a situatiei actuale din PSD, cerand o schimbare cat se poate de repede.

Adrian Nastase greseste cel putin de doua ori. Prima oara cand deturneaza sensul real al miscarii ardelenilor pentru a-si pastra functia de lider. Cu alte cuvinte, ar putea salva partidul de la o revolutie interna daca ar accepta propunerile acelora care vor ca PSD sa fie reformat cu adevarat. Se comporta insa ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic rau, ceva care nu-l priveste direct.

A doua oara greseste cand face un joc la doua capete, acceptand sa-l aiba in coaste pe Iliescu, cu toate ca stie ce-i poate pielea politicianului sarac si cinstit. Spera ca intoarcerea in partid a celui care a fondat PDSR va reteza elanul celor care reprezinta al treilea val de politicieni. Solutia Iliescu este gandita prost.

Reformistii din PSD refuza orice varianta in masura sa-l impinga pe Ion Iliescu ca lider PSD. Actualul presedinte al partidului ar trebui sa-si aduca aminte de declaratiile facute de Oprisan cu cateva zile in urma. Nici unul dintre cei doi politicieni nu a fost acceptat. Totodata, curentul pornit nu face decat sa dea semnalul unei furtuni devastatoare.

De fapt, cel de-al treilea val care va lovi structura de baza din PSD, un val pornit de la o analiza clara a rezultatelor dezastruoase obtinute in ultima vreme. Modificarea statutului si descentralizarea decizionala sunt doua dintre elementele de forta cerute de miscarea de revolutie in partid declansata recent. Prin urmare, unii pesedisti dau semne de nervozitate. Nemultumirile nu sunt un moft.

Un moft poate fi insa incercarea fostului premier de a nu pierde functia de presedinte la Camera printr-un demers lipsit de sens, cata vreme o duzina de organizatii judetene ameninta cu o revolutie in interiorul formatiunii pesediste.

Daca mai adaug si faptul ca PNA sta la panda la usa PSD pentru a-i lua la intrebari pe cei care au comis jafuri nationale, ma tem ca Adrian Nastase este pe punctul de a pierde pozitia de lider. Cat priveste revenirea lui Iliescu in fruntea PSD, consider ca este o pierdere de timp si mai ales de imagine. Al treilea val a pornit.