Totusi, veniturile cele mai mari sint aduse de romanele de dragoste si politiste. Desi acestea au preturi mult mai mici, veniturile sint compensate prin volum. Autorii cei mai cautati sint Paulo Coelho si Mircea Cartarescu. Alta categorie care aduce profituri o reprezinta romanele „vrac“, care se vind la preturi de 10-30.000 de lei.

Avind in vedere ca ele sint achizitionate cu sume cuprinse intre 2.500 si 15.000 de lei, cistigul este destul de mare. La mare cautare sint si actiunile, titlurile de proprietate si chiar primele emisiuni ale bancnotelor. Spre exemplu, prima actiune a Caii ferate chineze, realizata de Imperiul chinez, costa 10 milioane de lei.

Majoritatea cumparatorilor de carti sint cei trecuti de 40 de ani.

Anticariatele vind carti care costa intre citeva zeci de mii si citeva zeci de milioane de lei. Cele mai scumpe sint Coranul si Tora, dar si hartile sau titlurile de actionar vechi si ilustratiile cu domnitori, spune Mihai Bele, anticar.

Oferta anticariatelor este variata, incepind de la carti pina la titluri de proprietate si actiuni de la prima cale ferata.

Cea mai veche carte existenta in anticariate este Tora, datind din anul 1705, aceasta fiind evaluata la 25 de milioane de lei, crede Mihai Bele. Mai sint cartile de memorii, Psalmi si enciclopedii. Pretul acestora variaza intre 2 si 15 milioane de lei. Totusi, veniturile cele mai mari sint aduse de romanele de dragoste si politiste.

Desi acestea au preturi mult mai mici, veniturile sint compensate prin volum. „Carti precum romanele de dragoste si politiste sau manualele se vind cam 1.000-1.500 pe zi. Cei mai cautati autori sint Paulo Coelho si Mircea Cartarescu. Si cartile rare de colectie au mare cautare“, spune Adrian Oprea, anticar.

Ieftine, dar multe

Romanele „vrac“ se vind la preturi de 10-30.000 de lei. Avind in vedere ca ele sint achizitionate cu sume cuprinse intre 2.500 si 15.000 de lei si ca aproximativ 400 de carti se vind zilnic, cistigul este destul de mare. Alta categorie bine vinduta o reprezinta dictionarele, majoritatea cumparatorilor fiind studentii.

Un dictionar, indiferent de domeniu, costa intre 3 si 10 milioane de lei.

Potrivit lui Oprea, cartile sint evaluate in functie de uzura, de notorietatea autorului si de importanta istorica a volumului.

„Evaluarea se aplica in special cartilor mai vechi de 50 de ani“, spune Oprea. Totodata, valoarea unei carti se stabileste in functie de cererea si oferta ei pe piata si de raritatea ei. Ce inseamna o carte rara? In anul de aparitie, ea a inregistrat un tiraj redus, aproximativ 500 de exemplare.

Exista situatii in care si din acestea o parte au fost pastrate de autor pentru a fi date persoanelor apropiate. Valoarea unei carti creste considerabil si in cazul in care este legata in piele sau are dedicatie cu semnatura.

Actele vechi, la mare cautare

Potrivit lui Berer, actiunile, titlurile de proprietate si chiar primele emisiuni ale bancnotelor sint bine vindute. „Valoarea acestora este mai mare, pentru ca sint gravate, nu scrise“, explica Mihai Bele.

Astfel, prima actiune a Caii ferate chineze, realizata de Imperiul chinez, costa 10 milioane de lei.

Nici actiunile de la banci nu stau expuse prea mult. Actiunile cele mai vindute sint cele de la Banca Negustoreasca a Romaniei, Banca „Stefan cel Mare“ si Banca „Portelanul“. Pretul acestora variaza intre 2 si 10 milioane de lei.

Alta categorie de actiuni o constituie cele ale societatilor Azuga, Albina si Braila, care sint vindute la preturi de 2-5 milioane de lei. Pe linga actiuni si titluri de proprietate, anticariatele au la vinzare harti ale oraselor romanesti si straine.

Astfel, o harta a Timisoarei din 1714 se vinde la pretul de 5 milioane. „In general, pretul hartilor se situeaza intre doua si 10 milioane de lei“, spune Bele.

Chipul Reginei, 5 milioane de lei

O ilustratie cu Regina Elisabeta datata din 1871 se vinde cu 5 milioane. Nici Regele Carol nu are valoare mai mica, ilustratia acestuia fiind la vinzare cu 4 milioane de lei. Alte ilustratii bine vindute sint ale marilor capitale ale lumii. Asfel, o imagine a Venetiei realizata in 1890 se vinde cu 1.500.000 de lei.

O ilustratie realizata in Bucuresti in 1900 costa 1.200.000 de lei.

Cine sint amatorii?

Majoritatea cumparatorilor de carti sint cei trecuti de 40 de ani. „Cei care cumpara carti sint intelectuali, iar majoritatea nu le cumpara neaparat pentru lectura, ci ca pe o investitie“, spune Adrian Oprea.

In ceea ce priveste actiunile, diplomele si hartile, marea majoritate sint cumparate de firme sau de nostalgici. „Firmele cumpara actiunile vechi si diplomele pentru a-si decora biroul.

Exista si alta categorie de cumparatori - cei care detin o firma cu renume si-si cumpara propriile documente vechi sau colectionarii, acestia preferind unicatele“, explica Mihai Bele.

Anticariate online

De citiva ani, in Romania au aparut anticariatele virtuale. Acestea par sa devina o afacere de succes. Vinzarea cartilor pe Internet a crescut simtitor din 2000, ajungind-se sa se vinda peste 500 de volume lunar. Gigi Chiazna este primul roman care a construit un site pentru vinzarea online a cartilor vechi.

El spune ca ideea construirii unui site i-a venit in timpul facultatii. Pe atunci, el vindea carti la un anticariat si nu era multumit de banii pe care ii primea. Cele mai cumparate carti prin comenzi online sint cele beletristice, romanele clasice si cartile de tehnica.

Totodata, se cauta cartile care nu au fost reeditate. Pretul acestor carti nu depaseste un milion de lei, deoarece anticariatele virtuale nu vind carti de colectie. „Nu vindem online carti de colectie, deoarece nu avem incredere in posibilii cumparatori“, a declarat Chiazna.

Magazinele online se aprovizioneaza cu carti prin anunturi la mica publicitate. Clientii sint persoane cu studii superioare, cele cu venituri medii si cele care nu au timp sa viziteze anticariatele clasice.