Seful Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ilie Botos a declarat ieri ca deocamdata nu poate confirma, dar nici infirma implicarea lui Corneliu Iacobov si a lui Ovidiu Tender in afacerile ilegale derulate prin intermediul societatilor comerciale RAFO si Carom Onesti.

Surse judiciare citate de Rompres au confirmat insa ca Parchetul a inceput urmarirea penala a celor 2 – Iacobov si Tender – pe data de 10 decembrie, ei fiind acuzati de complicitate la evaziune fiscala si delapidare in forma calificata.

Ovidiu Tender a fost citat sa se prezinte la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) pentru a fi audiat pe 17 ianuarie, iar Corneliu Iacobov - pe 24 ianuarie.

Oficial, PICCJ a facut publice numele a doar 5 dintre cele 19 persoane invinuite in acest dosar: Toader Gaureanu, fost administrator al RAFO, Constantin Margarit, Eugen Iancu, Octavian Iancu si Alexandru Iancu, ultimii 4 ocupind diverse functii de conducere in grupul de firme VGB, care patroneaza in prezent RAFO.

Toti 19 au fost dati in consemn la frontiera pe data de 7 ianuarie a.c. si sint invinuiti de evaziune fiscala, delapidare si abuz in serviciu, urmind ca in perioada urmatoare sa fie formulate impotriva lor si alte capete de acuzare: spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

„Deocamdata, nu am calculat exact prejudiciul ce a fost adus statului si trebuie sa vedem daca valoarea bunurilor sechestrate acopera sau nu acest prejudiciu“, a precizat Botos.

O prima estimare a prejudiciului, facuta publica acum doua zile de Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), se ridica la peste 3.000 de miliarde de lei, reprezentind taxe si accize care nu au fost virate la bugetul de stat.

Cei 19 inculpati au fost monitorizati permanent in ultimele 9 luni de structurile de crima organizata.