Rascoala din PSD se acutizeaza. 19 presedinti de Consilii Judetene au elaborat acum doua zile un document intitulat “Pentru un nou PSD, pentru un PSD credibil”. Textul este foarte critic la adresa actualei conduceri a partidului, considerata vinovata de esecul in alegeri.

“PSD este intr-o stare de perplexitate care poate duce la degringolada, sciziune. Liderii sai marcanti, lipsiti de barbatie politica, sint tacuti. Nu au puterea de a accepta realitatea cruda, de a recunoaste propriile greseli, de a-si asuma responsabilitatea pentru propria conduita. Politica se identifica cu oamenii, cu liderii politici.

Daca politica nu a fost buna inseamna ca liderii nu au fost buni. Altfel, PSD n-ar fi pierdut. Este nevoie de o noua echipa si un nou program”, se spune in documentul semnat de cei 19 baroni locali PSD, citi au mai ramas in functii dupa alegerile de anul trecut. Printre ei, Marian Oprisan - baron de Vrancea, sau Nicusor Constantinescu - baron de Constanta.

Intrebari fara raspuns

Cei 19 acuza conducerea partidului ca n-a luat “nici o masura serioasa care sa vizeze eradicarea coruptiei si a coruptilor de la nivelurile cele mai inalte, nici o masura serioasa impotriva structurilor mafiote cu relatii in sfera inalta a politicii, desi au existat numeroase sesizari ale presei si serviciilor de informatii”.

Autorii documentului spun ca este necesar sa se raspunda, in cadrul partidului, la intrebari de genul: “De ce cea mai mare parte din mass-media nu ne-a fost favorabila? De ce nu am avut de partea noastra, practic, nici o asociatie a Societatii Civile? De ce reprezentanti marcanti ai Bisericii s-au ridicat impotriva noastra? De ce intelectualitatea, studentimea nu vad PSD-ul atractiv?”.

Stenogramele, cap de acuzare

O remarca foarte interesanta este cea referitoare la celebrele stenograme ale PSD. “Despre felul cum s-a facut politica la nivelul liderilor centrali, stenogramele publicate (daca sint adevarate) nu mai lasa loc de interpretari”. Cei 19 propun si citeva masuri de “iesire din amorteala”.

Prima dintre ele este convocarea unui congres extraordinar, in care sa fie reluata dezbaterea doctrinara in partid. Ca modalitate de alegere a liderilor, semnatarii propun instituirea “regulii de fier” a votului secret.

De asemenea, ei doresc disparitia Delegatiei Permanente - for de conducere care se intrunea cel mai des - si micsorarea numarului de membri ai tuturor celorlalte foruri de conducere.

Invitat special, Ion Iliescu

Cei 19 presedinti, alaturi de liderii tuturor filialelor judetene ale partidului, s-au intrunit ieri la sediul central al PSD din Kiseleff, unde a avut loc o reuniune in afara statutului formatiunii, de analiza a propunerilor privind restructurarea si reformarea partidului.

La intrunire a participat si Ion Iliescu, in calitate de lider autodesemnat al PSD. Reuniunea a inceput la ora 11.00, iar la ora 18.00 inca nu se incheiase. (Daniel Minca)

George Padure: Multi au trecut de la "opinca" direct la "ciocate"

Din postura de simplu membru al PSD, George Padure sustine reformarea partidului. Aceasta actiune insa nu trebuie sa se opreasca la virful ierarhiei, ci sa coboare cel putin pina la nivelul organizatiei de Bucuresti, acolo unde este sef Dan Ioan Popescu.

Cum vedeti "framintarile" din interiorul PSD?

Intrarea in opozitie a creat momentul oportun schimbarilor de care s-a tot vorbit, schimbari de altfel asteptate si de electorat, si de mass-media. PSD insa nu are probleme de doctrina, ci de comportament, atit in interior, cit si in exterior, fata de electorat. Sint multi care au trecut de la "opinca" direct la "ciocate", fara sa poarte vreodata un pantof normal.

Nemultumiri concrete?

Sint multi, chiar lideri ai partidului, care au uitat de unde au plecat. Au uitat ca liderul trebuie sa se inconjoare de membri care sa il sprijine in toate actiunile sale, inclusiv cele electorale. Credibilitatea invocata de Ion Iliescu, de exemplu, trebuie sa se bazeze pe fapte, nu doar pe discurs.

Nu poti fi lider al partidului asteptind colegii "la o cafea", ci pregatind cu ei actiuni conforme cu asteptarile electoratului. Or, tocmai lideri marcanti, presedinti de organizatii, nu au timp si nici chef de discutii nici macar la telefon, chiar daca ii suni de 70 de ori.

Mai mult, cautind sa-si conserve "linistea" si postul, iti cer sa stai acasa pina vei fi chemat, tocmai pentru a nu intra in concurenta.

Problemele astea nu-s chiar noi in PSD.

Parerea mea e ca totul a pornit de la "localele" din Bucuresti. Anul electoral 2004 a fost pentru PSD determinat de rezultatul localelor din Capitala, urmare a autosuficientei si superficialitatii cu care au fost abordate. Ce a urmat nu a fost decit un "bulgare de zapada".

Iar autosuficienta si superficialitatea fac parte tot din comportamentul unora cum sint cei din conducerea organizatiei Bucuresti, in frunte cu Dan Ioan Popescu. Iar aici trebuie sa intervina sanctiunea.

Atunci, cine sa conduca partidul?

Imi permit sa mentionez citeva nume: Nastase, Diaconescu, Rus, Tanasescu, Nica si mai sint. Carierele acestora - mai lungi sau mai scurte in partid - nu s-au bazat doar pe discurs. Iar faptele lor au vizat atit electoratul, cit si partidul, incusiv "mica reforma" incercata in ultima jumatate de an.

Cit ma priveste, cred ca din motive mentionate mai inainte nu am fost implicat in viata acestui partid. Faptele mele sint cunoscute. De multe ori insa, nu cunoasterea faptelor este problema, ci recunoasterea lor.

Deci, Iliescu, Dan Ioan Popescu, trebuie sa dispara?

Sint multe teme pe care trebuie sa le analizeze PSD. Reforma nu inseamna neaparat sa schimbam persoane ci, mai de graba, comportamente. Comportamentul politic trebuie reformat. Nu trebuie sa ne oprim la "subiecte". "Obiectul" este sa intelegem motivul pentru care electoratul ne-a trecut la "rezerve".

Iar rezultatul analizelor trebuie sa duca la decizii care sa ajute PSD sa ramina cea mai importanta forta politica din Romania, un partid social-democrat european, modern.

Pleaca Iliescu? Se sparge PSD?

Nu sint in masura sa ma pronunt care va fi viitorul lui Ion Iliescu in PSD, dar transformarile trebuie sa se faca fara efecte in planul unitatii partidului. Pentru aceasta trebuie insa lasate deoparte orgoliile si interesele personale. Altfel, din PSD se pot face si sapte partide.

Marian Oprisan: Presedintele, pe banca de rezerve

Presedintele PSD Vrancea, Marian Oprisan, a continuat si ieri sa sustina ca reforma partidului nu poate fi facuta nici de Ion Iliescu, nici de Adrian Nastase. In ecuatia luptei pentru putere in interiorul PSD, Oprisan se situeaza, deocamdata singur la vedere, de partea lui Miron Mitrea.

Oprisan crede ca actualul presedinte Adrian Nastase "trebuie sa-si asume intreaga responsabilitate a esecului din 12 decembrie si sa demisioneze" din conducerea PSD. "Ca lider european obisnuit sa joace pe toate posturile in politica, Nastase trebuie sa joace in linia a doua sau pe banca de rezerve".

Probleme de constiinta il departeaza pe liderul din Vrancea si de fostul presedinte, Ion Iliescu. "A fost un presedinte bun, dar eliberarea lui Miron Cozma, eliberarea violatorilor, criminalilor, prin ultimul gest pe care l-a facut ca sef al statului, ma impiedica sa mai fiu de partea lui Ion Iliescu pentru sefia Partidului Social Democrat.

Mai mult decit atit, vreau sa spun ca un asemenea gest nu cred ca-l mai poate pozitiona in constiinta nationala, in constiinta cetatenilor Romaniei, pe Ion Iliescu ca presedinte al PSD", a declarat Oprisan.

Liderul PSD Vrancea spunea deschis, luni seara, ca presedinte al partidului ar trebui sa fie Miron Mitrea, Ioan Mircea Pascu, Mircea Geoana ori Cristian Diaconescu. Ieri, lucrurile nu au mai fost atit de clare, el schitind doar un portret vag al viitorului presedinte: "Tinar, puternic, cu sustinere in filiale". (M.C.)

Bebe Ivanovici: Nastase s-a indepartat de noi

Figura emblematica a PSD in Ilfov, Bebe Ivanovici simte ca doar cei care au fondat partidul pot sa-l si reformeze.

Mai sinteti membru al partidului?

Suta la suta. Eu sint membru al Biroului Executiv. M-am autosuspendat si, de citeva luni de zile, i-am lasat sa-si faca jocurile. Fac parte din Delegatia Permanenta a Consiliului Judetean Ilfov. Sint cu cotizatia la zi.

Iata ca aveti ocazia sa-l reorganizati...

Vreau sa spun in premiera. Vreau sa spun adevarul. Stau cu reportofonul in fata... Eu am fost indepartat printr-o scrisoare a SRI-ului care mi-a fost pusa in fata de ministrul care era atunci Gabriel Oprea, care mi-a zis ca dorinta lui e sa ajunga deputat. I-am zis, dom'le poti sa ajungi si deputat si senator...

Domnul Gabriel Oprea m-a chemat la el in birou unde era ministru delegat, la guvern, si mi-a zis ca el vrea sa ajunga deputat in locul meu si i-am zis ca e liber locul. Ca, la citva timp, sa ma cheme iar la el si sa-mi arate ca am plingere de la SRI ca sint implicat cu domnul Biris cu paminturile.

I-am zis ca eu n-am treaba cu astea... Stiu si eu ca n-aveti, mi-a zis, dupa care a aparut toata povestea in presa. Aduca m-au lucrat - daca nu joci cu noi iti facem dosar.

Cine credeti ca ar trebui sa reformeze si sa conduca PSD-ul?

Iliescu.

Ce aveti sa-i reprosati domnului Nastase?

S-a indepartat de presedintii Consiliilor Judetene, n-a mai tinut legatura cu noi.

Adica de baroni..

Nu. Domnia sa ar fi trebuit sa fie baron-sef daca noi eram baroni. Domnul Adrian Nastase chiar ne-a chemat pe toti presedintii Consiliilor Judetene la Tirgoviste, la o sedinta si atunci l-am intrebat: “Domnule presedinte, putem sa mai mergem impreuna?”. Cum sa nu, dumneata esti un om de baza, mi-a raspuns. Dupa aia mi-au facut dosare.

Ce schimbari ar trebui sa fie facute la nivelul partidului?

In primul rind, nu are dreptul sa vorbeasca domnul Marian Oprisan despre partid. Sa-i lasam pe copii nostri, pe prietenii nostrii, pe nepotii si studentii nostrii...nu trebuie neaparat sa fie neamuri. (Adriana Istodor)