Iliescu si-a acordat titlul de revolutionar fara contrasemnatura lui Nastase

de Tudor Borcea     Realitatea Romaneasca
Miercuri, 12 ianuarie 2005, 0:00Decretul prin care Ion Iliescu isi atribuia titlul de revolutionar nu a fost contrasemnat de catre premierul Adrian Nastase inainte de publicarea in "Monitorul Oficial".

Adrian Sanda, numit la conducerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor de catre Adrian Nastase, a declarat ca se va interesa la Curtea Constitutionala in legatura cu aceasta problema.

"Calitatea conferita de acel decret e legala. Faptul ca nu a aparut contrasemnat de Adrian Nastase este o greseala de forma, dar nu implica nulitatea lui de drept. El nu este un act administrativ, el nu poate fi atacat in instanta", a spus Sanda.

Potrivit alineatului 2 al articolului 99 din Constitutia Romaniei, intitulat "Actele Presedintelui", "Decretele emise de presedintele Romaniei in exercitarea atributiilor sale prevazute in articolul 91, alineatele (1) si (2), articolul 92, alineatele (2) si (3), articolul 93, alineatul (1) si articolul 94 literele a), b) si d) se contrasemneaza de primul-ministru".

Conferirea de decoratii si de titluri de onoare este prevazuta in ultimul dintre articolele citate, la alineatul a).

Decretul numarul 1.168, emis la 15 decembrie 2004 de presedintele Iliescu, a fost publicat in numarul 7 din 2005 al "Monitorului Oficial". Prin acest decret, presedintele Iliescu acorda unui numar de 1.266 de persoane, printre care se numara si el, titluri de Erou Martir sau de Luptator in Revolutia din 1989.

Tehnic, decretul este emis in conformitate cu prevederile constitutionale referitoare la prerogativele sefului statului si in baza Legii nr. 341 din 14 iulie 2004

- denumita si "Legea recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989" -

care stipuleaza ca cei care primesc aceste titluri au fost propusi de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) si validati de comisia parlamentara pentru controlul aplicarii actului normativ citat.

Revolutionarii contesta vehement lista

"Pana la urma, toti cei care au vazut documentul respectiv spun ca nu a fost contrasemnat de Adrian Nastase", ne-a declarat Teodor Maries, presedintele "Asociatiei 21 Decembrie". "Asta daca nu isi aduce aminte Nastase ca l-a semnat", a spus Maries. Presedintele Asociatiei considera ca "Este o lista ticaloasa, facuta pentru ei.

Pe aceasta lista nu exista nici un urmas de erou martir, iar in ceea ce priveste anumite persoane de pe lista, poate ca ar fi mai nimerit ca ele sa existe pe lista procurorului militar Dan Voinea in dosarul 21 Decembrie". "Nu pe Emil Cuteanu (fost secretar de stat cu problemele revolutionarilor, actualmente deputat) il consider vinovat pentru intocmirea listei, ci pe «taticul» lui, Ion Iliescu.

El poate fi, cel mult, acuzat de slugarnicie", a mai declarat Maries.
Cele 1.266 de persoane care se gasesc in anexa Decretului au primit diferite titluri, in functie de implicarea in evenimentele din decembrie 1989.

Presedintele Ion Iliescu figureaza la pozitia 530 a anexei, el primind titlul de "Luptator Remarcat prin Fapte Deosebite". Acestea din urma, in opinia lui Teodor Maries, se rezuma la expresia "criminalul Ion Iliescu".

Maries a mai adaugat: "Decretul a fost semnat de Cuteanu si de Sergiu Nicolaescu la 8 decembrie 2004. La 30 decembrie, e transmis la "Monitorul Oficial" si se publica la 4 ianuarie, dupa care se fac comenzile la Imprimerie pentru certificate. Dar Iliescu le-a inmanat la 19 decembrie. Cine le semneaza inainte de a fi publicate?"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


321 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by