Adrian Nastase a transmis un mesaj de unitate la sfirsitul sedintei PSD de ieri. In acelasi timp, el a tinut sa excluda ipoteza indepartarii de la conducere atit a lui cit si a lui Ion Iliescu.

Pesedistii au avut prima sedinta cu cartile pe fata dupa alegerile de anul trecut, sedinta care s-a dovedit a fi una maraton datorita duratei sale de noua ore. In partid, se conturase mai multe opinii legate de viitoarea conducere a partidului si chiar mai multe tabere. Una dintre opinii sugera ca Adrian Nastase vrea un nou mandat la virful PSD, desi e contestat de unele filiale.

De asemenea, se vehicula si ca ca Ion Iliescu are probleme de reintegrare, si indiferent de titulatura functiei pe care o va avea in PSD, e clar ca exista un curent in partid care se opune ca fostul presedinte sa aiba o influenta prea mare. Intre timp aparuse si varianta nici Iliescu, nici Nastase, dar cu unele exceptii sustinatorii acesteia nu au iesit in public.

Adrian Nastase a avut, insa, o pozitie ferma in legatura cu aceasta din urma, pe care a insumat-o la sfirsitul sedintei in fraza "Au venit cu ideile lor si au plecat cu ale noastre.

" De altfel, incercid sa rezume aceasta sedinta, fostul premier a declarat ca mesajul este unul de unitate, asigurind totodata ca partidul are doi conducatori, pe el si pe Ion Iliescu, care, impreuna cu ceilalti lideri, vor lucra in echipa. Totusi, el a mentionat ca PSD nu are nevoie de reforma, deoarece ea deja a inceput in ultimii patru ani, cu el la conducere.

Fostul premier a transmis si principala prioritate a PSD, si anume monitorizarea noului guvern si intarirea pozitiei de partid aflat la opozitie.

PSD trebuie sa ajunga in Purgatoriu

Oricum, ieri, atit Nastase cit si Iliescu au prezidat reuniunea cu presedintii pesedisti de CJ, in urma careia a reiesit ca toti vor reforma partidul.

Documentul final intitulat "Pentru un PSD nou. Pentru un PSD credibil" a apreciat ca, pentru a deveni credibil, PSD trebuie sa treaca printr-un "purgatoriu" si afirma ca PSD "perceput ca un partid al coruptilor a fost taxat sever prin votul popular", pierzindu-si credibilitatea in ochii simpatizantilor.

Documentul a denuntat absenta unei politici eficiente, realiste a resurselor umane, lipsa preocuparilor fata de dezbaterile doctrinare, incalcarea statutului partidului, efectele indoielnice ale actiunii de modernizare a PSD.

Presedintii pesedisti de CJ au cerut: profesionalizarea partidului, relansarea activitatii organizatiilor de tineret si de femei, imbunatatirea comunicarii cu presa si cu societatea civila si solicita unele masuri organizatorice ca:

desfiintarea Delegatiei Permanente a partidului, reducerea numarului de vicepresedinti, un Birou Executiv de 28-30 de membrii si votul secret ca unica modalitate de alegere in functiile de conducere.