Vizitele efecutate de generalul James Jones in Bulgaria si apoi Romania se inscriu in cadrul pregatirilor in vederea audierilor din Congres, ocazie cu care comandantul american va prezenta planurile administratiei Bush de redesfasurare a fortelor militare aflate in Europa.

Washingtonul intentioneaza sa retraga circa 70.000 de militari din locurile unde sunt amplasati, in strainatate.

Grosul acestor trupe urmeaza sa fie retras din Europa occidentala - printre ele, doua divizii grele din Germania.

Odinioara, trupele americane erau pavaza Occidentului in fata unei eventuale invazii sovietice.

De atunci insa, arhitectura de securitate a continentului s-a modificat in mod dramatic.

Statele Unite considera ca principalele amenintari la adresa intereselor lor vin acum din Orientul Mijlociu - regiune bogata in petrol, dar si in conflicte, actuale sau potentiale.

Romania si Bulgaria, avantaje pozitionale, dar si de costuri

In perioada razboiului din Irak, fortele americane au recurs la baze militare din Romania si Bulgaria.

Ambele tari sunt mai aproape de teatrul de operatiuni din Orientul Mijlociu decat Germania.

In plus, sunt mai apropiate de alte doua zone fierbinti, provincia Kosovo si Bosnia.

Posibilitatea ca in ambele zone sa reinceapa ostilitatile va face necesara trimiterea rapida de trupe americane.

Romania si Bulgaria ofera apoi o serie de alte avantaje Pentagonului, nu in ultimul rand costuri de intretinere a fortelor militare considerabil mai scazute decat cele din vestul Europei.

Insa administratia americana a tinut sa sublinieze in mod clar ca nu se pune problema unei redesfasurari masive de trupe americane in sud-estul sau centrul Europei.

Majoritatea soldatilor care vor fi retrasi din Germania fie se vor intoarce acasa, fie vor fi trimisi in diverse zone de conflict, acolo si cand va fi nevoie de ei.

Nu unitati militare in sens traditional

In cursul vizitei in Bulgaria, generalul Jones a declarat in mod clar ca cele patru sau cinci baze de care este interesat acolo Pentagonul nu vor fi baze in sensul traditional al termenului:

"Genul de instalatii militare pe care speram sa le avem impreuna cu Bulgaria vor privi marina americana, fortele aeriene, armata de uscat, puscasii marini. Ne interesaza de asemeena instalatii unde am putea depozita echipament militar.

Nu luam insa in calcul infiintarea unor baze militare americane. E vorba de un parteneriat, in care noi vom avea onoarea de a fi chiriasii unor baze bulgare", a spus generalul american.

Asta inseamna ca planurile administratiei Bush privind infiintarea de noi baze militare au in vedere crearea de unitati de mici dimensiuni, care sa cuprinda in primul rand personal logistic si de intretinere, dar care sa poata, in caz de urgenta, sa coordoneze miscari mult mai ample de trupe.

Unele din noile baze pe care vor sa le infiinteze americanii ar putea fi folosite la misiuni de pregatire si antrenament.

Mai mult decat o simpla prezenta militara

Indiferent de limitele pe care le-ar avea prezenta americana in sud-estul Europei, si Romania si Bulgaria sunt foarte dornice sa o atraga.

O prezenta militara americana permanenta va fi considerata, de ambele tari, ca o consolidare a pozitiei lor in sistemul de securitate NATO.

Mai exista apoi chestiunea avantajelor financiare directe care rezulta intotdeauna de pe urma unei prezente americane.

Exista apoi avantaje indirecte, cum ar fi posibilitatea unor investitii americane. Asta deoarece multi investitori considera prezenta militara americana dintr-o tara drept o dovada de stabilitate.