Premierul Calin Popescu Tariceanu si-a expus, intr-un interviu acordat Reuters pe 12 ianuarie, viziunea asupra celor mai importante chestiuni politice ale momentului, inclusiv aderarea la UE.

In privinta alegerilor anticipate:

"Va trebui, probabil, sa examinam posibilitatea de a organiza alegeri anticipate dupa 2007, atunci cand Romania va deveni membra (a Uniunii Europene). Dar nu inainte de 2007."

In privinta aderarii la UE in 2007 - cum am stabilit

"Nu cred ca UE se va afla in pozitia de a aplica clauza de salvgardare pentru ca principalele chestiuni care ingrijorau in trecut - justitia, concurenta, coruptia - sunt principalele obiective ale noului guvern."

"Deci sunt increzator ca putem atinge acest obiectiv."

In privinta cotei unice si a deficitului bugetar pe 2005:

"Deficitul bugetar va fi, probabil, mentinut intre 1 si 1,5%. Acesta este obiectivul."

"Ca de obicei, Fondul Monetar International este foarte precaut si noi sunte, de asemenea, foarte precauti. Dar... introducerea unei cote unice si reducerea impozitului pe profit va oferi mai mult sprijin cresterii economice , astfel incat bugetul va avea mai multe venituri. Asa ca nu cred ca exista un pericol al unui deficit mai mare."

In privinta adoptiilor internationale:

Tariceanu spune ca moratoriul impus de UE in privinta adoptiilor internationale se va mentine dar vor fi luate in considerare exceptii ale legii.

"Va fi infiintata o comisie international acare sa primeasca toate petitiile, sa le analizeze si sa decida in privinta lor. Nu vreau ca aceasta examinare caz cu caz sa fie facuta de Guvern, care ar fi subiectiv. Asa ca aceasta comisie va fi compusa din profesionisti ai UNICEF."

In privinta contractelor de drumuri atribuite direct:

Premierul a spus ca Guvernul va analiza intelegerile cu firma americana Bechtel, angajata sa construiasca o autostrada controversata, de 2,24 miliarde de euro in Romania, si cu firma franceza Vinci, care a primit in octombrie un contract de 480 de milioane de euro pentru construirea unei sosele.

"Contractele probabil ca vor trebui renegociate. Intentia noastra nu este de a le opri, pentru ca eu cred ca este nevoie de o legatura buna cu Ungaria. Dar trebuie sa indeplinim regulile UE."

In privinta proiectului Rosia Montana

"Avem doua mari rezerve. Una este legata de originea fondurilor alocate investitiei si... vom analiza cu atentie ce se afla in spate."

"Cealalta problema este legata de mediu. Exista o mare ingrijorare in privinta consecintelor ecologice, atata in Romania cat si in... tarile vecine si, ca om responsabil, vreau sa iau in considerare toate aceste avertismente."

In privinta libertatii presei:

"Avem nevoie de media puternice si independente."