Liderii PSD au decis sa ia o pauza pina la urmatoarea „revolutie“. Sau pina la urmatoarea carte pe aceasta tema a lui Ion Iliescu. Inertia de care dau dovada liderii PSD risca sa provoace, spun membrii importanti din partid, dezertari ale unor deputati si senatori social-democrati spre grupul parlamentarilor independenti.

“Daca PSD, in acesti ani de opozitie, nu are forta sa se innoiasca cu oameni si reflexe modificate, este condamnat ori sa dispara, ori sa se sparga, ori sa apara oameni care sa spuna: «Asa nu se mai poate!»“, declara miercuri seara vicepresedintele PSD Mircea Geoana.

Previziunea sa a fost facuta dupa intilnirea de peste 9 ore care a avut loc la Bucuresti intre liderii filialelor judetene ale partidului si conducerea centrala a PSD, intilnire in urma careia Adrian Nastase a apreciat ca, deocamdata, nu mai este nevoie de reforma in formatiunea sa.

Opinia actualului lider al partidului a fost sprijinita de o remarca a lui Ion Iliescu, care afirma ca “reforma este ceva primitiv”.

Ieri, Geoana si-a schimbat total opiniile si, intr-un interviu acordat Mediafax, a amenintat actuala Putere cu provocarea de catre PSD a “alegerilor anticipate, ce ar putea avea loc in anul 2006”.

Vicepresedintele PSD Victor Ponta, prezent miercuri la intilnirea cu liderii locali, a caracterizat plastic soarta viitoare a partidului: “Noi am luat bolnavul, PSD, si i-am facut analize fara a-i stabili diagnosticul si tratamentul. Cum va putea trai un bolnav in aceste conditii?”.

El a pregatit un document intitulat “Pentru o social-democratie europeana”, in care propune reducerea la jumatate a structurii de conducere si avansarea “tinerilor cu imagine buna, notorietate si cu o activitate anterioara in domeniu”. Concret, propune un PSD condus de mai multi Ponta.

Anterior documentului lui Ponta, 14 organizatii judetene din Transilvania au lansat, luni, un prim document in care propuneau tot reformarea PSD, dar cu Adrian Nastase presedinte.

Iliescu si Nastase se sustin reciproc

Miercuri, situatia s-a transat. Dar nu in sedinta, ci in spatele usilor inchise. Potrivit liderilor PSD, Nastase si Iliescu s-au inteles sa ramina amindoi la conducerea partidului. La Congresul din aprilie, Adrian Nastase va propune delegatilor alegerea lui Iliescu in fruntea partidului in calitate de presedinte fondator, iar el va fi propus de Ion Iliescu candidat la presedintia PSD.

Fara a cunoaste aranjamentul, liderul Organizatiei PSD Constanta, Radu Mazare, le-a comunicat celor prezenti ca il sustine pe Ion Iliescu pentru sefia partidului, pozitia sa fiind sustinuta de mai multe judete din Moldova si din sudul tarii.

Liderii judeteni din Transilvania si Banat si-au declarat sustinerea pentru Adrian Nastase, iar seful Organizatiei PSD Brasov, Constantin Nita, a gasit vinovatul pentru criza interna prin care a trecut si trece partidul - presa -, propunind ca relatia liderilor cu jurnalistii sa fie mult mai radicala decit pina acum.

Pe acest fundal, mai multi parlamentari ai partidului ne-au declarat ca exista posibilitatea ca o parte dintre ei - „oamenii activi din partid care pot construi ceva“ - sa emigreze, imediat dupa Congresul PSD din aprilie, spre grupul parlamentarilor independenti creat de cei plecati din PRM.