Printul Harry, fiul cel mic al mostenitorului tronului britanic, a fost mereu considerat un tanar petrecaret si rebel. Totusi, o singura fotografie a reusit sa dea lovitura de gratie unei reputatii deja patate de trasnaile frecvente ale printului.

Fotografia sa, publicata pe prima pagina de tabloidul "The Sun", in care apare deghizat in ofiter nazist din cadrul Afrika Korps, cu svastica pe bratul stang, a facut inconjurul lumii. Tanarul si-a cerut imediat scuze. In comunicatul citit de purtatorul de cuvant al casei regale, printul afirma: "imi pare sincer rau daca am jignit sau stanjenit pe cineva.

Alegerea acelui costum a fost o greseala si imi cer scuze". Incidentul nu putea avea loc intr-un moment mai nepotrivit: la 27 ianuarie, data la care trupele sovietice au eliberat detinutii din lagarul de la Auschwitz, in 1945, se va comemora Holocaustul. Fotografia a fost realizata recent, in timpul unei petreceri private la care au participat 250 de persoane.

Intre invitati se afla si fratele mai mare al lui Harry, printul William, care a optat pentru o tinuta din blana de leopard, ce se potrivea mai bine cu tema petrecerii: "Bastinasi si colonizatori". Potrivit imaginii, Harry tine intr-o mana un pahar, iar in cealalta o tigara, fiind inconjurat de mai multi tineri, printre care o fata in costum amerindian.

"The Sun" si-a intitulat poza "Hitler Youth" (Tineretul hitlerist) si "Harry the Nazi" (Harry nazistul). Gafa nazista, asa cum a fost calificata rapid in Marea Britanie, a fost condamnata de institutii religioase, de jurnalisti si oameni politici.

Doug Henderson, deputat laburist si fost ministru al Apararii, este de parere ca printului nu ar trebui sa i se permita sa devina ofiter in armata britanica: "Dupa aceste dezvaluiri, nu cred ca acest tanar este facut pentru Sandhurst", celebra academie militara britanica.

Jeff Barak, redactor-sef adjunct la "Jewish Chronicle", a declarat ca fotografia printului in uniforma nazista l-a socat si dezgustat, considerand ca este inacceptabil sa mergi la un bal mascat costumat in nazist.

Centrul Simon Wiesenthal, cu sediul in California, una dintre cele mai importante organizatii internationale pentru drepturile evreilor, a afirmat ca printul ar trebui sa ia parte la ceremonia ce va fi organizata la Auschwitz, pentru a intelege ce s-a intamplat acolo. Harry nu este la prima gafa.

O perioada lunga, britanicii l-au iertat, mai ales ca aveau vie in memorie imaginea micului print de 12 ani, urmand, cu capul plecat, cosciugul mamei sale, printesa Diana. Foarte repede insa, imaginea publica a tanarului a dat dureri de cap familiei regale. Este mai putin studios si mult mai neserios decat fratele sau, William.

La 16 ani, Harry, al treilea in ordinea succesiunii la tron dupa tatal si fratele sau, fuma cannabis. Hotarat sa il aduca pe calea cea buna, printul Charles si-a trimis fiul la un centru de dezintoxicare.

Sportiv pasionat, amator de rugby, Harry se simte mult mai in largul sau pe cal sau pe schiuri decat in fata tablei de la prestigiosul colegiu Eton, pe care l-a absolvit in iunie 2003 cu rezultate mediocre. Printul prefera barurile de noapte si tinerele frumoase, oferind subiecte picante tabloidelor.

In octombrie 2004, Harry monopoliza prima pagina a ziarelor, dupa ce se batuse cu un fotograf la iesirea dintr-un club. Tot in toamna era acuzat ca a trisat la examenul final de la Eton, un profesor afirmand ca i-a facut mare parte din tema. Printul s-a facut din nou remarcat in noiembrie, in timpul unei calatorii in Argentina, unde a fost vazut mai mult prin baruri.

Dar o presupusa apologie a nazismului in Marea Britanie nu este privita cu ochi bun: de aproape un secol, familia regala si-a renegat propria origine germana, iar mai multi membri ai casei regale au jucat un rol vital in lupta impotriva nazismului.