Fiul fostului premier britanic Margaret Thatcher a pledat vinovat in procesul privind implicarea sa in lovitura de stat esuata din Guineea Ecuatoriala. Multumiti, procurorii sud-africani l-au pedepsit „exemplar”: patru ani cu suspendare si 500.000 $ amenda.

Sir Mark Thatcher, fiul fostului premier britanic supranumit Doamna de Fier, a pledat vinovat pentru implicare in lovitura de stat impotriva regimului din Guineea Ecuatoriala, primind in schimbul sinceritatii sale o pedeapsa demna de fiul unui fost lider al Regatului Unit – inchisoare cu suspendare si o amenda consistenta.

In baza intelegerii incheiate de acuzat cu procurorii din Africa de Sud - statul in care locuieste din 1995 si unde a fost pus sub acuzare anul trecut, la cererea autoritatilor de la Malabo, capitala Guineei Ecuatoriale, - Thatcher a plecat de la tribunal liber si cu posibilitatea de a parasi tara oricind doreste.

El a fost obligat numai la plata unei amenzi de 3 milioane de ranzi sud-africani, echivalentul a 506.000$, si a primit 4 ani de inchisoare cu suspendare, fiind considerat vinovat numai de incalcarea - aparent neintentionata - legilor ce interzic activitatile mercenare in Africa de Sud.

O investitie imprudenta

Chiar daca nu este prima data cind Sir Mark reuseste sa capteze atentia mass-media mondiale cu afacerile sale suspecte, fiul Doamnei de Fier s-a declarat nevinovat, sustinind ca nu a stiut niciodata ca finanteaza o lovitura de stat impotriva presedintelui Teodoro Obiang Nguema Mbasogo.

Asa cum au argumentat avocatii sai, Thatcher nu a facut altceva decit o investitie imprudenta pentru ca, sfatuit de un bun prieten, a inchiriat pentru suma de 275.000 $ un elicopter militar, care, asa cum credea el, urma sa fie utilizat numai in actiuni umanitare, pe post de ambulanta aeriana.

Cu totul intimplator sau, poate, pentru ca prietenul care l-a sfatuit era un fost ofiter al fortelor speciale britanice devenit mercenar de renume, elicopterul urma sa fie folosit de fapt de luptatori platiti sa rastoarne regimul de la Malabo.

De ce Guineea Ecuatoriala?

Saga loviturii de stat planuite impotriva regimului din micul stat vest-african a inceput in martie 2004, cind autoritatile din Zimbabwe au interceptat un avion cu 64 de mercenari la bord care venea la Harare din Africa de Sud.

Inarmati pina in dinti, cei 64, intre care se numara si prietenul lui Thatcher, sustineau ca au ca misiune asigurarea securitatii la o mina din Congo, Kinshasa, insa, citeva zile mai tirziu, autoritatile de la Malabo anuntau ca luptatorii din Zimbabwe urmau sa soseasca in Guineea Ecuatoriala pentru a rasturna regimul Mbasogo.

Alti 15 mercenari, trimisi in avangarda, fusesera interceptati de spionajul de la Malabo si marturisisera.

In ciuda condamnarilor grele si a „puterii de convingere” a anchetatorilor din fosta colonie spaniola cunoscuta pentru incalcarea drepturilor omului, nici unul dintre mercenari nu a dezvaluit cine si de ce i-a platit sa rastoarne regimul.

Presedintele Mbasogo a vorbit insa, mai ales ca are autoritate in domeniu - in 1979, el insusi a dat o lovitura de stat rasturnindu-l de la putere pe unchiul sau pe care, rapid, l-a si executat.

Asa cum a afirmat el, conspiratia menita sa-l aduca la putere pe liderul opozitiei, aflat in exil in Spania, a fost pusa la cale de Guvernul de la Madrid, un fost ministru britanic si Eli Calil, un mare mogul al petrolului.

Dupa 1990, Guineea Ecuatoriala a devenit cel de-al treilea exportator de titei din Africa.