In timp ce RAFO este luata la puricat de Parchet, managerii rafinariei, dar si liderii salariatilor RAFO ies si ei la atac. Astfel, ieri, in timp ce managementul sustinea la Bucuresti o conferinta de presa, liderii sindicali se plingeau la Onesti ca, din cauza scandalului, furnizorii nu mai vor sa lucreze cu RAFO si ca rafinaria a ramas fara titei.

Pe de alta parte, actionarii RAFO discuta in continuare despre fuziunea RAFO-Carom si constituirea unei noi companii, denumita “Moldova”.

Conducerea RAFO Onesti, numita de actionarul majoritar Balkan Petroleum, s-a plins ieri intr-o conferinta de presa ca a fost prejudiciata cu aproximativ 7.000 de miliarde lei de reprezentantul FMI la Bucuresti, Graeme Justice.

Intr-un “protest deschis” citit de managerii RAFO, doi dintre creditorii RAFO Onesti l-au acuzat pe reprezentantul Fondului Monetar la Bucuresti ca printr-o serie de declaratii publice a pagubit moral si material rafinaria si a “favorizat fatis o companie concurenta, Petromidia”.

Creditorii RAFO s-au aratat extrem de suparati pe Graeme Justice pentru ca a catalogat planul de reorganizare a RAFO drept “o renationalizare a companiei” si a afirmat ca “guvernul trebuie sa se miste rapid pentru a lichida compania”. Managerii rafinariei din Bacau spun ca vor sesiza forurile internationale, daca reprezentantul FMI nu retracteaza public afirmatiile facute.

La fel de suparati s-au aratat insa si pe membrii actualului cabinet care a decis suspendarea pentru trei luni a planului de reorganizare judiciara a RAFO. Managementul RAFO a lasat sa se inteleaga ca tratamentul aplicat RAFO tine tot de concurenta.

Patronul RAFO, Balkan Petroleum, nu s-a sfiit sa spuna ca “noul cabinet nu poate inspira incredere in ce priveste identificarea si aplicarea unei solutii corecte in cazul RAFO atita vreme cit premierul, unii membri ai echipei sale si unii membri ai coalitiei de guvernare au beneficiat in timp de cistiguri materiale de pe urma relatiilor de afaceri cu Petromidia”.

“Din datele furnizate de mass-media in decursul vremii reiese clar ca nume precum Calin Popescu Tariceanu, Dan Voiculescu, Teodor Melescanu sau Dan Rusanu sint legate direct de afacerile sau interesele Petromidia”, a spus Marin Anton, consilierul presedintelui Balkan Petroleum. El a refuzat sa dea insa amanunte despre legatura dintre numele vehiculate si Petromidia.

Liderii sindicali se pling ca nu mai au cu ce lucra

Conducerea rafinariei sustine ca in urma declaratiilor publice ale reprezentantului Fondului, o parte din partenerii traditionali ai rafinariei se codesc sa mai faca afaceri cu RAFO sau ridica pretul. “Glencore, Mansfield, Interlink, dar si clienti ai RAFO nu mai vor sa faca afaceri cu noi”, au spus ieri responsabilii RAFO.

Teza lor a fost sustinuta ieri la Onesti de liderii sindicali, folositi de altfel, de mai multe ori, de patronat ca factor de presiune sociala. Liderul sindicatului de la RAFO, Ion Marian, a anuntat ieri ca rafinaria nu mai are titei decit pentru doua zile de lucru. Liderii sindicali de la RAFO, Carom, Uton si Chimcomplex s-au intilnit ieri pentru a gasi solutii de redresare.

“Fara titei pentru procesare nu se mai pot da salarii, nu se mai pot da bani la stat, iar asta inseamna inchiderea rafinariei. Basescu si Tariceanu aveau obligatia sa spuna limpede care este soarta RAFO”, a spus ieri liderul sindical.

RAFO si Carom, intr-o noua companie

Potrivit unui comunicat dat de Bursa, actionarii RAFO urmau sa aprobe ieri majorarea capitalului social al companiei, ca urmare a fuziunii prin absorbtie cu firma Carom. Noua companie urmeaza sa fie denumita “Compania de Rafinare si Petrochimie Moldova”.

Planul de reorganizare judiciara a rafinariei care include si fuziunea RAFO-Carom a fost aprobat de instanta in luna decembrie a anului trecut, dupa ce vechiul guvern a fost de acord ca toate datoriile pe care statul le are de recuperat de la RAFO trec la AVAS. Imediat dupa instalare noul guvern a suspendat aplicarea ordonantei.

“Comparatia RAFO cu Petromidia, complet falsa”

Conducerea rafinariei Petromidia respinge orice comparatie cu situatia RAFO Onesti. “Contestam cu putere incercarile unei companii care, in mod clar, este in cadere libera, cum e RAFO Onesti de a se asocia prin comparatie cu un grup industrial de succes ca Rompetrol”, a declarat Philips Stephensons, director general adjunct al grupului.

“Diferenta vasta dintre Rafo si Petromidia ca si structura de proprietate, finantare, management si solutionare a datoriei istorice face orice comparatie intre cele doua rafinarii complet falsa. Respingem incercarea de politizare, dupa vechiul sistem in care hotii striga “hotii”, prin care RAFO incearca sa-si acopere propriile fraude”, se arata intr-un comunicat al Rompetrol.