Romanii cumpara anual circa 15 tone de bijuterii din aur, estimeaza presedintele Asociatiei Bijutierilor din Romania, Mihail Pacioianu. Importurile la "negru" reprezinta cel putin 60% din piata autohtona a podoabelor din aur, potrivit declaratilor sale.

Productia interna, 1.500-2.200 kg

Din totalul bijuteriilor vandute pe piata interna, circa 10-15%, adica 1,5 tone - 2,2 tone, sunt produse in atelierele autohtone, apreciaza presedintele Asociatiei. Pe de alta parte, presedintele Patronatului Bijutierilor din Romania (PBR), Karl Heinz, productia autohtona de bihuterii de aur se ridica la circa 250 kg pe luna, ceea ce inseamna o cantitate de 3 tone pe an.

"Lunar, sunt produse 500 kg de bijuterii, jumatate din aceasta cantitate fiind confectionate din aur, iar restul din argint”, ne-a declarat presedintele PBR. Potrivit acestuia, "importurile neoficiale depasesc cu mult productia interna". Nivelul "taxelor" percepute pentru produsele de aur ajunge la circa 50%, numai acciza fiind de 20%.

«Argintariile», o piata de 60 tone pe an

Cantitatea de bijuterii din argint comercializata pe piata ajunge la 45-60 tone pe an, potrivit presedintelui Asociatiei Bijutierilor.

Productia interna reprezinta mai putin de 1% din aceasta cantitate, deoarece diversitatea modelelor este mult prea mare de-a lungul unui an, iar numarul bijutierilor care prelucreaza argint este mult mai mic decat al celor care confectioneaza podoabe din aur.

Aurul turcesc detine suprematia

Potrivit reprezentantilor celor doua institutii patronale, cele mai mari cantitati de aur – ciurca 80% - sunt importate din Turcia.

De asemenea, mai sunt importate podoabe din acest metal si din Italia si Grecia. In ceea ce priveste bijuteriile confectionate din argint, cele mai mari cantitati provin din Thailanda, Turcia si Italia.

In alta ordine de idei, bijutierii romani au inceput sa confectioneze unicate, deoarece podoabele de acest tip incep sa aiba cautare pe piata autohtona.

BCR a cumparat 6 kg de aur

Banca Comerciala Romana a cumparat de la populatie, de la mijlocul lunii decembrie pana in prezent, peste 6 kg de aur de 24 karate, potrivit reprezentantilor institutiei. Pentru aceasta cantitate, banca a platit aproximativ 2,1 miliarde de lei. Romanii au vandut mai ales bijuterii si fragmente de bijuterii de dimensiuni mici, potrivit oficialilor bancii.