Un producator britanic de incaltaminte isi muta activitatea in Romania, informeaza "Retail Bulletin:. Firma este una cu traditie in Marea Britanie. Ea si-a inceput activitatea in 1825 si inregistreaza vanzari anuale in jurul a 39 de milioane de perechi. Compania este una puternica de vreme ce, in anul financiar 2003-2004, a inregistrat o cifra de afaceri de 943 de milioane de lire sterline.

Potrivit conducerii societatii, decizia de a transfera productia in Romania vizeaza mentinerea profitabilitatii grupului si a competitivitatii sale pe piata de profil. O alta firma, de aceasta data americana, specializata in cercetari clinice, alege Romania pentru extindere.

Iata stiri transmise de agentiile de presa, care, alaturi de alte informatii similare aparute in presa in ultima vreme, ne fac sa credem ca Romania, fara a fi un paradis fiscal, a devenit, intr-adevar, o destinatie pentru oamenii de afaceri occidentali.

De altfel, un studiu recent realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU) asupra cheltuielilor cu forta de munca de la noi din tara arata ca in 2004 costurile salariale din Romania raman cele mai reduse din regiune.

Astfel, potrivit specialistilor EIU, anul acesta companiile din Romania au cheltuit, in medie, 0,95 dolari pentru o ora de munca a unui angajat, fata de 7,71 dolari cheltuiti in Slovenia si 4,37 dolari in Ungaria.

Desi tendinta este crescatoare, estimarile EIU pentru anul viitor plaseaza costurile salariale din Romania la un nivel usor crescut, de 1,08 dolari pe ora pentru un salariat, nivel situat inca mult sub cel din Slovenia (8,53 dolari), Ungaria, (4,94 dolari) si Cehia (4,63 dolari), primele trei clasate.

Desi aceasta situatie afecteaza puterea de cumparare, ea poate aduce si avantaje Romaniei, se arata in studiul EIU. Institutul precizeaza ca tot mai multe companii europene iau in calcul transferarea productiei in Romania, deoarece salariile din noile state membre UE incep, deja, sa se apropie de nivelul din Occident.

"Romania, cu cei 23 de milioane de consumatori ai sai avand costuri salariale de sub un dolar pe ora, este o tinta foarte atractiva. In plus, spre deosebire de vecinii sai, precum Ucraina, aici implementarea strategiei de preaderare la UE a redus considerabil riscurile politice", se mai arata in raport.

Statele luate in calcul de EIU la realizarea ierarhiei au fost Bulgaria, Cehia, Estonia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

Din 2007, si Romania ar putea importa forta de munca

Pe de alta parte, intr-un alt studiu de realizat la sfarsitul anului trecut, de data aceasta realizat de Institutul European, se arata ca, dupa integrarea in Uniunea Europeana, adica din 2007, Romania va deveni, deopotriva, atat exportator, cat si importator de forta de munca.

Potrivit specialistilor Institutului, vom ramane o sursa de alimentare a emigratiei est-vest, dar vom deveni si un "beneficiar" al imigratiei sud-nord si est.

Se estimeaza ca noii veniti vor avea un efect negativ pe piata fortei de munca autohtone, si asa bulversata de restructurarile masive din industrie si de somajul mascat din agricultura. Conform studiului, imigrantii care vor poposi in Romania vor avea un nivel mai scazut de educatie si pregatire profesionala decat autohtonii si, de asemenea, "un potential creativ mai redus".

Valul de imigranti va duce la bulversarea pietei fortei de munca, deja bramburita dupa restructurarile masive din industrie, fenomen ce va fi resimtit de romani prin cresterea insecuritatii locurilor de munca.

In plus, Romania va trebui sa puna la punct un sistem complex de gestionare a imigratiei, asi-gurand, partial sau integral din fonduri proprii, mijloace de cazare si subzistenta, servicii de integrare sociala si economica.

Efortul financiar anual estimat al statului roman pentru asistenta fortei de munca provenita din emigratie se va ridica la peste 6 milioane de euro, sustin analistii Institutului European.