Anul 2004 s-a remarcat printr-o schimbare in modalitatile prin care se desfasoara atacurile asupra computerelor, iar pentru 2005 ne putem astepta la o regrupare a atacurilor electronice asupra computerelor, se afirma intr-o analiza data publicitatii de compania de securitate GeCAD NET.

Cei mai periculosi virusi din 2004 ajunsi pe computerele din Romania au fost, in ordinea aparitiei lor, Bagle.A, Novarg.A, MyDoom.M, Sasser.B si Netsky.D.

Un factor care a stimulat procesul crearii de virusi in 2004 a fost disponibilitatea codurilor sursa a virusilor, facute publice pe Internet, ceea ce a permis hackerilor sa creeze intr-un ritm foarte rapid noi variante prin modificarea codului original.

Majoritatea acestor variante au fost concepute pentru extragerea de informatii personale si pentru deturnarea computerelor infectate in scopuri financiare.

In afara virusilor de computere, este remarcabila si cresterea amenintarilor din alte parti, precum spam-ul (mesajele nesolicitate), phishing-ul (furtul de date personale), si programele spyware.

Astfel, mesajele nesolicitate insumeaza pana la 80% din totalul mesajelor e-mail trimise, avand drept rezultat pierderi estimate de compania americana de securitate Basex la 20 de miliarde de dolari anual. Anul trecut s-a inregistrat o crestere de 60% fata de 2003, cu un numar de 1.681.773 tipuri de spam, conform Trend Micro.

Acelasi raport avertizeaza ca numarul atacurilor de tip phishing este intr-o crestere geometrica, compania intregistrind intre mai-noiembrie 2004 un numar de 9.709 email-uri de tip phishing, comparativ cu doar 104 in perioada similara din 2003.

Phishing-ul este realizat printr-un e-mail care pretinde a proveni din partea unei surse legitime, pacalind utilizatorul sa introduca date personale importante pe un sit web capcana.

Furtul de informatii personale are loc si prin programele spyware, care sunt instalate fara stirea utilizatorului, si care actioneaza intr-un mod nedetectabil de catre acesta, inregistrand siturile web vizitate, parolele utilizate si informatiile personale introduse de utilizator pe aceste situri.

Atacatorul poate apoi utiliza toate aceste informatii pentru a prelua identitatea victimei sale pe Internet.

In Romania, companiile sunt deocamdata mai ferite de bombardamentul continuu cu virusi si spam fata de companiile similare din Occident. Acest lucru se datoreaza atat informatizarii mai slabe a acestora, cat si faptului ca spam-ul si restul atacurilor neconventionale de pe Internet nu se adreseaza in mod specific utilizatorilor romani de computere.

Un sondaj efectuat de GeCAD NET pe situl propriu in 2004 arata ca mai mult de jumatate dintre utilizatorii romani de e-mail primesc maximum 5 mesaje virusate in fiecare zi. Majoritatea utilizatorilor care au participat la sondaj sunt angajati intr-o companie si se refera la mail-ul de la serviciu. Astfel, aproximativ 22,1% nu primesc nici un mesaj virusat pe adresa proprie de e-mail.

Un procent de 36,9% din numarul total al participantilor la sondaj primesc intre unul si cinci mesaje virusate in fiecare zi. Cifrele arata ca firmele romanesti isi dau tot mai mult seama ca o politica de protejare eficienta a retelelor informatice le scuteste de multe neplaceri ulterioare, crescand totodata productivitatea angajatilor.

De obicei, cele mai puternice atacuri electronice au loc la inceputul anului, in primele trei luni ale acestuia. De aceea, GeCAD avertizeaza companiile romanesti ca este necesara o atentie speciala mai ales la inceput de an.