Cinci israelieni si-au pierdut viata joi seara intr-un atac asupra unui punct de control la granita cu fasia Gaza.

Terminalul de marfa Karni este un punct de trecere intre Israel si fasia Gaza, folosit in timpul zilei de fermierii palestinieni care merg sa isi vanda produsele in pietele israeliene.

Joi seara, la o ora fara trafic, zidul de beton care separa cele doua parti a fost strapuns de o bomba.

Din spartura s-au ivit trei luptatori care au inceput sa arunce grenade si sa traga cu pistoalele mitraliera asupra militarilor israelieni.

A fost o lupta scurta. Cei trei militanti au fost omorati, dar nu inainte de a ucide, la randul lor mai multi israelieni.

Frontul militant unit

Atacul a fost revendicat nu de una, ci de trei miscari extremiste, printre care Hamas si Brigada Martirilor Al Aqsa - organizatie ce are legaturi cu Fatah, miscarea condusa chiar de presedintele Mahmoud Abbas.

Corespondentul BBC la Ierusalim, James Reynolds, relateaza ca aceasta unitate intre militanti demonstreaza ca noul lider al autoritatii palestiniene, Mahmoud Abbas, este inca departe de a-i tine sub control pe extremisti.

Israelul sustine ca Mahmud Abbas trebuie sa dezarmeze gruparile extremiste. Iar Abbas a sugerat ca nu va folosi forta in acest scop ci va incerca sa ii coopteze pe militanti intr-un armistitiu.

Acum, are in fata o incercare foarte dificila.

La mai putin de o ora dupa atac, elicopterele israeliene au tras cu rachete asupra unei tabere de refugiati, aflata la doar cativa kilometri de punctul frontiera Karni.

Premierul Ariel Sharon are un plan de retragere unilaterala din Gaza, care ar trebui pus in aplicare anul acesta.

Organizatiile militante palestiniene si-au intensificat insa atacurile, pentru a da impresia ca israelienii se retrag invinsi.