Rusia a suferit, in 2004, o infrangere geopolitica pe toate fronturile spatiului post-sovietic, sustine politologul rus Vladimir Goriunov, potrivit caruia, printre esecurile politicii externe a Moscovei sunt victoria lui Mihail Saakasvili in alegerile prezidentiale din Georgia, infrangerea candidatului puterii din Ucraina, Victor Ianukovici, in alegerile prezidentiale, instrainarea de Belarus si

retragerea trupelor ruse din Tadjikistan. Intr-un comentariu difuzat de Agentia "Rosbalt", Goriunov afirma ca Proiectul "Iuscenko" a eliminat ultimele bariere pentru promovarea politicii Occidentului in Rusia si pentru incercarile de a realiza scenarii "portocalii" in unele regiuni ale Federatiei Ruse.

Potrivit politologului rus, tehnologiile "revolutiilor roze" nu vor fi aplicate fata de Rusia ca tara unitara, ci mai degraba statul rusesc va fi "acaparat" pe bucati.

Revolutia portocalie, pregatita

Totodata, Goriunov sustine ca, in anul 2005, "partenerii" occidentali ai Rusiei se vor implica masiv in Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Kirghizstan si Kazahstan, in timp ce fortele radicale islamiste isi vor intari influenta in regiunile Rusiei, vecine cu tarile din Asia Centrala.

"Dupa esecul Kremlinului in Ucraina, succesul acestor planuri este aproape sigur", afirma comentatorul, mentionand ca principala cauza a insuccesului Moscovei pe plan extern o constituie lipsa unei politici externe propriu-zise.

Un alt motiv este, potrivit lui Goriunov, faptul ca, pana in prezent, Moscova inca nu i-a oferit "vecinatatii apropiate" propriul proiect geopolitic, iar in lipsa acestuia, este greu "sa tii" partea Rusiei, deoarece tanara generatie din tarile CSI nu manifesta pietate fata de Moscova.

"Rusia este in fata unei dileme - sau isi promoveaza propria politica in spatiul ex-sovietic (si este gata sa-si apere cu fermitate interesele in fata tuturor centrelor de forta) sau renunta definitiv la asemenea aspiratii (si isi coordoneaza actiunile cu aceste centre)", conchide Vladimir Goriunov.

In Moldova, "revolutia portocalie" este pregatita in proportie de 80 la suta, in Kirghizstan - de 40 la suta, iar in Kazahstan - de 30 la suta, a declarat directorul Institutului de Cercetari Politice din Rusia, Serghei Markov. In opinia sa, Rusia nu ar trebui sa organizeze actiuni pentru inabusirea acestor revolutii, ci sa identifice cauzele obiective care au permis organizarea lor.

Markov a sugerat ca Rusia sa preia lozincile acestora, inclusiv cele privind dezvoltarea capitalismului, democratiei, precum si lozincile antioligarhice.

Promisiunile comunistilor

Aflati la guvernare de patru ani, comunistii moldoveni, care la precedentele alegeri au intrunit peste 50 la suta din voturi, isi propun sa castige si alegerile din 6 martie si promit oamenilor ca vor tripla pensiile, salariile bugetarilor si bursele studentilor, iar salariul mediu pe economie urmeaza sa ajunga la 300 de dolari.

In plus, comunistii si-au anuntat intentia de a crea 300.000 de noi locuri de munca in Moldova in viitorul apropiat, de a dubla cuantumul serviciilor medicale gratuite si de a implementa programul Satele Moldovenesti, care are ca obiectiv dezvoltarea zonei rurale.

Nu s-au precizat si sursele din care vor fi finantate aceste cresteri, dar ministrul economiei, Marian Lupu, un candidat-surpriza pe listele comunistilor, recunoscut ca un profesionist redutabil, a vorbit despre dublarea volumului de investitii, dezvoltarea afacerilor mici si mijlocii si micsorarea impozitului pe venit si profit.

Relatii bune cu tarile vecine

Ca si la precedenta campanie electorala, comunistii promit reintregirea Moldovei prin gasirea unei solutii pasnice conflictului din Transnistria. Partidul Comunistilor propune si promovarea unor relatii bune cu Romania si Ucraina, din perspectiva dorintei de integrare in Uniunea Europeana, dar si cu Rusia, cu care doresc un parteneriat strategic.

Prim-vice-ministrul de externe, Sergiu Static, care candideaza pe listele comunistilor, a precizat ca dorinta de integrare in UE nu exclude o buna relatie a Moldovei cu Rusia.

In ceea ce priveste relatiile cu Ucraina, Vladimir Voronin asteapta din partea presedintelui Viktor Iuscenko o mai mare apropiere in chestiunea Transnistriei, stiut fiind ca Ucraina a ajutat regimul separatist de la Tiraspol, permitand exporturile ilegale de marfuri din Transnistria.

In privinta relatiilor cu Romania, s-ar putea spune ca vin vremuri noi, Vladimir Voronin salutand declaratiile presedintelui Traian Basescu, care a spus ca doreste sa-l intalneasca pe seful statului moldovean si chiar sa faca primul pas si o vizita la Chisinau. "Cu mare satisfactie am primit aceasta declaratie a domnului Basescu.

Mai mult de atat, se intreprind si alte masuri pentru a fi realizata aceasta doleanta a domnului presedinte al Romaniei", a declarat Vladimir Voronin. Liderul comunistilor moldoveni a mai spus ca nu este interesat de un presupus scenariu ucrainean pe care l-ar pregati Opozitia, care – considera Voronin - va pierde alegerile, si chiar a sugerat ca este nevoie de responsabilitate.

Ivantoc candideaza

Intre timp, viceprimarul Chisinaului, Gheorghe Susarenko, a autorizat cererea Partidului Popular Crestin Democrat de organizare a unor manifestatii-maraton, timp de doua saptamani, incepand cu prima zi dupa alegerile parlamentare de la 6 martie, in centrul capitalei moldovene, in Piata Marii Adunari Nationale.

Susarenko este candidat pe listele PPCD, iar decizia a fost luata in pofida opozitiei Politiei si Procuraturii, care au avertizat asupra riscului de destabilizare a situatiei in Chisinau.

In alta ordine de idei, Andrei Ivantoc, membru al grupului Ilascu, detinut de regimul separatist de la Tiraspol, si-a anuntat intentia de a candida ca independent la alegerile parlamentare care vor avea loc pe 6 martie in Moldova. Deoarece Ivantoc nu poate sa-si faca o campanie electorala, el va fi reprezentat de sotia sa. Un ziar de la Chisinau a inceput o campanie de strangere a 2.

500 de semnaturi ale cetatenilor cu drept de vot, in sprijinul candidaturii lui Andrei Ivantoc.