Sechestru pe averea lui Iacobov

Narcis Iordache, Gina Costescu, Cotidianul

Corneliu Iacobov are din nou probleme cu justitia: procurorii au dispus ieri instituirea sechestrului pe averea acestuia, pina se va limpezi implicarea sa in devalizarile de la RAFO.

Hotelul Scandinavia din Mamaia si o vila din Eforie Sud aflate in proprietatea omului de afaceri Corneliu Iacobov, urmarit penal in dosarul „RAFO”, au fost puse sub sechestru, ieri, de politistii Serviciului de Investigare si Combatere a Fraudei din Constanta, la solicitarea procurorilor din Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ).

Prin aceeasi decizie, procurorii care ancheteaza afacerea „RAFO-Carom” au pus sub sechestru si bunurile ce apartin societatii comerciale Miniera Medgidia, la care este actionar grupul de firme VGB si fiica fostului consilier prezidential Dan Iosif. Actiunea de sechestrare a bunurilor apartinind omului de afaceri Corneliu Iacobov pare sa fi fost declansata la nivelul intregii tari.

Potrivit unor surse din IPJ Bacau, un ordin de sechestru a sosit si in acest judet, bunurile ce urmeaza a fi imobilizate fiind inscrise pe nu mai putin de 13 pagini. In Bacau, Corneliu Iacobov detine un hotel, apartamente, vile si masini de lux.

In sfirsit, se misca Procuratura

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a anuntat saptamina aceasta ca in dosarul „RAFO” sint 19 persoane urmarite penal pentru evaziune fiscala, delapidare si abuz in serviciu. Aceleasi persoane, care au fost date deja in consemn la frontiera, sint banuite ca au savirsit si infractiuni de spalare de bani, inselaciune si asociere la un grup constituit in vederea comiterii de infractiuni.

Potrivit lui Botos, anchetatorii au inceput procedurile de punere sub sechestru a bunurilor ce apartin celor 19 invinuiti, in vederea recuperarii prejudiciului de cel putin 3.000 de miliarde.

Deocamdata, Parchetul General nu a facut publice oficial decit numele a 5 dintre inculpati: Toader Gaureanu - fost director general al RAFO, Constantin Margarit si fratii Eugen, Octavian si Alexandru Iancu, ultimii 4 fiind actionari la grupul VGB.

Surse judiciare au informat ca printre cei 19 se numara si oamenii de afaceri Corneliu Iacobov si Ovidiu Tender, acestia urmind sa fie audiati de procurori pe 17, respectiv pe 24 ianuarie.

Sint audiati si sefi de la APAPS

In cursul zilei de ieri, in cazul „RAFO” au mai fost audiati Constantin Margarit, actionar la VGB Impex SRL, si doi functionari ai fostei APAPS, Robert Neagoe si Stan Popa, membri in Comisia de privatizare a rafinariei.

Fostul director general al RAFO, Toader Gaureanu, le-a cerut procurorilor sa-i dea timp pentru a-si angaja un avocat. El urmeaza sa se prezinte din nou la audieri pe 18 ianuarie.

Cotidianul

Sechestru de cinci stele

Leila Florescu, Evenimentul Zilei

Inspectoratul de Politie al Judetului Constanta a pus ieri in aplicare cererea Parchetului General privind sechestrul asigurator pe unele proprietati ale lui Corneliu Iacobov, una dintre cele 19 persoane cercetate in “dosarul RAFO”.

Actiunea este definita de chestorul Traian Jipa, seful IPJ Constanta, drept “indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asigurator in vederea recuperarii pagubelor asupra unor actiuni, parti sociale, bunuri mobile si imobile, detinute la societati comerciale si de persoanele in cauza”.

Masura este luata asupra bunurilor persoanelor cercetate in cazul RAFO, pe adresa de la Parchet fiind trecuta o lista cuprinzatoare. Este vorba, printre altele, de proprietati ale lui Ovidiu Tender si Corneliu Iacobov din Bucuresti, Timisoara, Constanta, Buzau, Onesti, Iasi, Bacau.

In judetul Constanta, politistii au pus sigiliu la intrarea in Hotelul Scandinavia din Mamaia, evaluat la 107 miliarde de lei. In acte, hotelul figureaza ca apartinind Scandinavia Tour SA Constanta, unde Corneliu Iacobov are 80a din actiuni. Celelalte actiuni sint detinute de doua firme, Carom si Chim Complex, patronate de sase persoane apropiate lui Iacobov.

Printre acestea, si cumatrul sau, Andrei Serban, primarul la Slanic Moldova. Sechestru s-a pus si pe vila lui Corneliu Iacobov din Eforie Sud. Vila si lotul de 810 metri patrati sint trecute pe numele SC Turistica SRL Buzau, unde actionar unic este Iacobov.

Probleme si pentru “investitorul strategic” Dan Iosif

Politistii constanteni afirma ca au inchis si SC Miniera SA Medgidia, cumparata in iulie 2003 de Andreea Dan, fiica lui Dan Iosif, de la SC Dobromin. Corneliu Iacobov detine la SC Miniera sase parti sociale, reprezentind 30a din actiuni, prin firma SC VGB Oil SA, au precizat politistii constanteni.

SC Miniera are ca obiect de activitate extractia de caolin, fiind singura din tara care asigura materia prima pentru fabricarea gresiei.

Deocamdata, Parchetul General a omis de pe lista “paradisul lui Iacobov” din zona Cetatii Histria. E vorba despre un complex turistic intins pe o suprafata de 32 de hectare, construit pe malul lacului Sinoe. Primarul comunei Istria, Ion Herdean, ne-a declarat ca anul trecut, in perioada alegerilor locale, Iacobov a vindut complexul turistic firmei Perla Turism.

La aceasta societate actionar unic este finul lui Iacobov, Andrei Serban. Parchetul General a dat ordin de efectuare a inscriptiei ipotecare. Aceasta se comunica la Oficiul Registrului Comertului, care verifica in cartea funciara, in arhiva electronica si in registrul independent al actionarilor, blocind toate bunurile care se afla in proprietatea invinuitilor.

Gaureanu are nevoie de avocat

La Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie au continuat audierile in dosarul RAFO. In fata procurorilor s-a aflat Constantin Margarit, actionar al VGB Oil, care a dat detalii despre tranzactiile financiare efectuate. Tot astazi ar fi trebuit audiat si Toader Gaureanu, insa acesta a cerut un nou termen, in vederea angajarii unui avocat. El va fi audiat pe 18 ianuarie.

Ev. Zilei