Timofte catre CNSAS: "Solutia" Basescu contravine flagrant legislatiei

Directorul SRI, Radu Timofte, sustine, intr-o scrisoare adresata, vineri, presedintelui CNSAS, Gheorghe Onisoru, ca solutia "sigiliului dublu" pentru accesul imediat la dosarele Securitatii - solicitata de Colegiu la propunerea presedintelui Traian Basescu - contravine "flagrant" legislatiei in vigoare.

Colegiul ii ceruse, joi, directorului SRI sa aplice imediat solutia avansata de seful statului, care ar presupune ca, de fiecare data cand are nevoie CNSAS de accesul in arhiva, sa fie prezent si un reprezentant SRI, astfel incat dosarele de siguranta nationala sa nu fie accesate de CNSAS.

Seful SRI sustine ca solutia aplicarii "sigiliului dublu" nu ia in considerare obligatiile legale de aparare a sigurantei nationale care revin SRI, prin legea de organizare si prin legea sigurantei nationale.

Prin aplicarea solutiei respective, reprezentantii CNSAS ar cunoaste "orice demers operativ" al SRI de consultare a dosarelor din perioada 1948-1989 referitoare la antiterorism, contraspionaj economic, extremism, ceea ce ar "contraveni flagrant" legilor, sustine Radu Timofte.

El mai argumenteaza ca ar fi afectata "activitatea zilnica" a cadrelor SRI care gestioneaza documentele, conform legii arhivelor si ordinelor interne. SRI propune, din nou, ca preluarea dosarelor de catre CNSAS sa fie accelerata prin triplarea numarului de echipe comune.

Radu Timofte mai scrie ca SRI va aplica in continuare legea accesului "pana la eventuala modificare a acesteia" si isi va indeplini obligatiile legale de securitate nationala.

Adevarul

Dinescu: Fara SRI-isti in arhiva Securitatii!

Onisoru se va retrage de la conducerea CNSAS doar daca membrii Colegiului ii vor cere acest lucru

Mircea Dinescu, membru in Colegiul de conducere al CNSAS, a declarat ca nu a vorbit cu presedintele Traian Basescu despre problema accesului la dosarele Securitatii. Totodata, legat de instituirea regulei “dublei chei”, el a spus ca nu este de acord ca in arhiva sa fie prezent si un reprezentant al SRI.

Actualul presedinte CNSAS, Gheorghe Onisoru, care in ultimii ani a obstructionat accesul la dosare, sustine ca se va retrage din pozitia respectiva daca membrii Colegiului vor decide in acest sens. (Emilian Isaila)

“Am lipsit o vreme, abia m-am intors in Bucuresti, iar in aceste zile o sa am o intilnire cu presedintele Traian Basescu”, a declarat scriitorul Mircea Dinescu, membru CNSAS. “Personal, nu sint de acord cu teoria aceasta ca atunci cind merge un reprezentant al CNSAS in arhiva sa fie insotit de cineva de la SRI. E vorba despre arhiva fostei Securitati.

Ce treaba are SRI-ul cu aceasta problema?”, s-a intrebat Mircea Dinescu.

“Daca-i ordin, cu placere”

In ultimii patru ani, directorul SRI Radu Timofte s-a opus prin toate mijloacele accesului la dosarele Securitatii. “Timofte n-a devenit baiat bun peste noapte. Stiti vorba aia “daca-i ordin, cu placere”. Traian Basescu a spus sa se dea voie si asta se intimpla. Emil Constantinescu si Ion Iliescu n-au dat niciodata un astfel de semnal.

E primul presedinte care face un astfel de gest”, a declarat pentru EVZ scriitorul Mircea Dinescu. Referindu-se la scandalul care a zguduit CNSAS in ultimii ani, Mircea Dinescu a spus: “Nu am relatii speciale cu Gheorghe Onisoru. Din nefericire, noi l-am pus presedinte. L-am vazut baiat bun. Se trezea la cinci dimineata. Era de la tara, parea harnic si muncitor.

A fost recomandat de Ana Blandiana.

Ni s-a parut potrivit. Am patit ce-a patit Maurer cu Ceausescu”.

Pe parcursul ultimilor doi ani, presedintele CNSAS, Gheorghe Onisoru, a fost criticat vehement de Mircea Dinescu, Andrei Plesu si Horia Roman-Patapievici. El a fost acuzat ca este omul puterii si face jocurilor celor care doresc ca opiniei publice sa-i fie ingradit accesul la dosarele Securitatii.

“Membrii CNSAS sint abilitati sa ma schimbe”

In ceea ce priveste “dubla cheie”, regula prin care un reprezentant al CNSAS este insotit la arhiva de unul al SRI, Gheorghe Onisoru a declarat ca “e o propunere mai veche a noastra care incerca sa rezolve faptul ca arhiva se afla la SRI. Personal, nu am avut nici o discutie cu Radu Timofte, seful SRI, dupa comunicatul emis de aceasta institutie.

Sper sa ne intilnim zilele viitoare pentru a discuta procedurile de acces la dosare. Nu pot sa stiu daca seful SRI si-a schimbat atitudinea”, a declarat Gheorghe Onisoru.

Despre puternica sa contestare, Onisoru a spus “ca au fost cinci ani foarte grei”. Intrebat despre demisie, acesta a precizat ca, “pina in acest moment, nu s-a pus problema inlocuirii mele. Nu-mi voi da demisia. Membrii Colegiului CNSAS sint abilitati sa ma schimbe. In cazul in care se va ridica aceasta problema sint de acord sa ma retrag”.

In acest moment, Colegiul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii are doua pozitii vacante, prin plecarea lui Andrei Plesu si a lui Mihai Gheorghe. Colegiul CNSAS are 11 membri, mandatul acestuia este de sase ani si expira in luna martie 2006. Presedintele institutiei este ales prin vot de catre membrii Colegiului.

Ticu Dumitrescu nu crede in minuni

Ticu Dumitrescu, initiatorul Legii accesului la arhivele fostei Securitati, se arata neincrezator fata de raspunsul reprezentantilor SRI in ceea ce priveste dosarele fostei politii politice. Modificarea actualei legi ar insemna, de fapt, revenirea la proiectul sau de lege. Or, cine nu a vrut atunci legea in forma respectiva nu o va vrea nici acum, sustine Ticu Dumitrescu. (Monica Tanase)

CNSAS a cerut accesul deplin la dosarele fostei Securitati, care se afla acum in arhivele SRI. Directorul Serviciului Roman de Informatii a acceptat propunerea, cu conditia modificarii actualei legi a accesului la arhivele fostei Securitati. Ce parere aveti despre pozitia SRI?

Vorbe mari! Presedintele Traian Basescu a trimbitat ca se va deconspira Securitatea, iar SRI-ul a zis nu la povestea cu doua chei. Nu cred ca SRI, avind in virf nume atit de cunoscute, doreste in mod real deconspirarea Securitatii.

M-am lovit de-a lungul anilor atit de mult de ei, incit stiu ca sefii din trecutul Securitatii nu au interes sa deconspire ofiterii acoperiti si predarea bazelor de date.

Concret, ce modificari ale actualei legi credeti ca vor conduce la accesul real la arhivele fostei Securitati?

Doua ar fi modificarile in discutie. Prima ar fi legata de documentele care aduc atingere sigurantei nationale, care acum nu se predau. A doua problema cu care se jongleaza este cine a facut si cine nu a facut politie politica. Adica unii ofiteri au facut si unii nu. Iar acestia din urma nu pot fi deconspirati. Sa fim bine intelesi: Securitatea a fost un organ de represiune al partidului.

Cine facea parte din Securitate era un instrument de represiune.

Ce ar trebui sa intelegem din asta?

Ca toti ofiterii Securitatii au facut politie politica. Securitatea nu era un serviciu de informatii cum vedem in Occident, care sa apere siguranta nationala. Securitatea apara partidul comunist. Chiar si dupa ruptura din '68, dosarele de spionaj ale Securitatii mergeau tot la KGB.

Ev. Zilei

Contradictia

Directorul SRI Radu Timofte a respins ieri solicitarea Colegiului CNSAS de a aplica solutia "dublului-sigiliu", propusa de presedintele Traian Basescu, pentru accesul imediat la dosarele Securitatii, sustinand ca aceasta contravine "flagrant" legislatiei in vigoare.

Intr-o scrisoare adresata presedintelui CNSAS, Gheorghe Onisoru, seful Serviciului Roman de Informatii sustine ca legea nu prevede predarea cladirilor sau a depozitelor unde se afla documentele Securitatii pentru ca CNSAS are un depozit atribuit de Guvern in urma cu un an si jumatate. In replica, H.R.

Patapievici, membru CNSAS, a declarat pentru BBC ca SRI este obligat prin lege sa cedeze arhiva Consiliului. El a spus ca legea prevede clar ca toate formele de evidenta sa fie predate imediat catre CNSAS. Patapievici arata ca SRI invoca faptul ca nu a separat dosarele operative de cele strict istorice, dar considera ca acest argumet este fals.

El aminteste de un ordin al presedintelui Constantinescu, emis in 2000, prin care i se cerea sefului SRI, Costin Georgescu sa separe inca de pe atunci fondul operativ de cel de interes istoric.

Seful SRI, Radu Timofte, sustine, intr-o scrisoare adresata, ieri presedintelui CNSAS, Gheorghe Onisoru, ca solutia "sigiliului dublu" pentru accesul imediat la dosarele Securitatii- solicitata de Colegiu la propunerea presedintelui Traian Basescu-contravine "flagrant" legislatiei in vigoare, transmite Mediafax.

Colegiul ii ceruse, joi, directorului SRI sa aplice imediat solutia avansata de seful statului, care ar presupune ca, de fiecare data cand are nevoie CNSAS de accesul in arhiva, sa fie prezent si un reprezentant SRI, astfel incat dosarele de siguranta nationala sa nu fie accesate de CNSAS.

Seful SRI sustine ca solutia aplicarii "sigiliului dublu" nu ia in considerare obligatiile legale de aparare a sigurantei nationale care revin SRI, prin legea de organizare si prin legea sigurantei nationale.

Prin aplicarea solutiei respective, reprezentantii CNSAS ar cunoaste "orice demers operativ" al SRI de consultare a dosarelor din perioada 1948-1989 referitoare la antiterorism, contraspionaj economic, extremism, ceea ce ar "contraveni flagrant" legilor, sustine Radu Timofte.

El mai argumenteaza ca ar fi afectata "activitatea zilnica" a cadrelor SRI care gestioneaza documentele, conform legii arhivelor si ordinelor interne.

In scrisoare, Timofte arata ca legea accesului stipuleaza predarea dosarelor "cu exceptia celor care privesc securitatea nationala". El sustine ca ritmul lent de predare nu poate fi imputat SRI.

Directorul SRI mai scrie ca legea nu prevede predarea cladirii sau depozitelor in care se afla documentele Securitatii, CNSAS avand un depozit-atribuit de Guvern in urma cu un an si jumatate in Popesti-Leordeni.

Propunerile SRI

SRI propune, din nou, ca preluarea dosarelor de catre CNSAS sa fie accelerata prin triplarea numarului de echipe comune. Radu Timofte mai scrie ca SRI va aplica in continuare legea accesului "pana la eventuala modificare a acesteia" si isi va indeplini obligatiile legale de securitate nationala.

Patapievici: "SRI nu respecta legea"

Horia Roman Patapievici, membru al Colegiului CNSAS, a explicat ieri, intr-un interviu pentru BBC, ca SRI nu respecta legea si a demonstrat faptul ca afirmatiile directorului SRI nu sunt conforme realitatii. "SRI nu respecta legea. Afirmatia ca exista multe documente de siguranta nationala care se afla acolo...

Ei pretind ca n-au facut inca separarea, dar certitudinea mea este ca ea a fost facuta. Exista un ordin al presedintelui Constantinescu din 2000, din aprilie 2000, prin care Costin Georgescu a primit ordinul de a separa imediat fondul de interes operativ pentru SRI de fondul de interes strict istoric, care reprezinta interesul CNSAS", a aratat Patapievici.

El a gasit o explicatie pentru pozitia exprimata de SRI: "(...) situatia in care SRI continua sa aiba multi informatori dintre informatorii fostei Securitati, (...) in care multi dintre ofiterii fostei Securitati operativi in dosare din anii '80 sau '70, continua sa fie operativi si astazi fie sub acoperire, fie direct; or asta este o incalcare a legii de fondare a SRI".

Solicitarea CNSAS

Colegiul CNSAS s-a adresat, joi, directorului SRI, Radu Timofte, solicitandu-i sa predea CNSAS arhiva fostei Securitati, instrumentele de evidenta ale acesteia si cladirea unde este depozitata, urmand ca la inceput sa se recurga la solutia de acces la arhive evocata de presedintele Traian Basescu.

Presedintele Basescu a lansat solutia ca, pana la indeplinirea formelor legale de preluare integrala a arhivei fostei Securitati, cu tot cu cladire si instrumentarul de evidenta, sa se recurga la regula "dublei chei" si a "dublului sigiliu". CNSAS considera ca aceasta solutie asigura in mod deplin respectarea Legii sigurantei nationale, fiind sustinuta de Colegiu inca de la infiintare.

Anca HRIBAN

Ziua