Ilie Sirbu: "Vom merge pina la capat†"

Presedinte al PSD Timis si membru al Biroului de Coordonare al partidului, Ilie Sirbu afirma ca nu exista o a treia candidatura pentru presedintia partidului si ca pe aceasta pozitie ar trebui sa ramina Adrian Nastase. (Ino Ardelean)

Documentul de la Cluj a fost aprobat, respins, hulit?

Nu, n-a fost hulit. Au existat si discutii cu accente mai aparte, ca sa nu zic dure. Eu apreciez ca, intr-un partid mare si puternic ca al nostru, sint si situatii care apar mai delicate, dar care trebuie discutate si elucidate intr-un fel sau altul.

Voalat, documentul aduce unele critici la adresa lui Ion Iliescu, acuzat ca ar fi blocat unele proiecte ale guvernului.

Nu s-a vorbit de blocarea unor proiecte, ci s-a discutat mai mult despre unele neconcordante intre pozitia dinsului ca presedinte si initiativele guvernului. Au fost alegerile anticipate, cota de impozit si alte situatii deja cunoscute.

Aceste dispute au adus prejudicii partidului?

La vremea respectiva, nu s-au creat, dar aceste probleme au aparut in momentul alegerilor. Asta a fost punctul nostru de vedere, al celor de la Cluj.

Poate fi Iliescu un factor de innoire in partid?

Pozitia documentului a fost clara si sigur ca, fata de ceea ce s-a scris acolo, eu apreciez ca, in urma discutiilor de ieri, ar putea fi si un factor innoitor. Trebuie totusi sa recunoastem ca in ultimii ani s-a inceput o reforma in partid. Partidul nu mai este cel din anul 2000. Numai cine nu vrea sa vada nu vede acest lucru.

Deci, partidul s-a innoit dupa plecarea lui Iliescu din 2000?

Categoric, s-a innoit in perioada lui Adrian Nastase. Asta nu inseamna ca presedintele fondator nu se poate adapta la aceasta miscare de innoire.

Mai poate Ion Iliescu sa ajunga presedintele PSD?

Sigur ca asta este un lucru pe care-l va decide Congresul. Parerea mea este ca presedinte al partidului va ramine Adrian Nastase, iar Ion Iliescu va ramine presedinte fondator.

Exista pericolul unei scindari?

In nici un caz. Nu se poate vorbi de o scindare in partid.

Dar daca va fi Iliescu presedinte?

Daca asta va fi vointa Congresului, ne vom subordona si vom activa, dar, sigur, cu punctele noastre de vedere.

Exista asa-numita a treia cale, anuntata de unii lideri?

Exclus! Cred ca a fost o gluma.

Este Oprisan marioneta lui Mitrea, cum se vehiculeaza?

Nu, eu spun ca ieri nu s-a facut nici o referire la Miron Mitrea.

Oprisan o face de capul lui?

Din ceea ce am dedus, sint convins ca o face din capul lui.

Deci: Nastase presedinte si Iliescu presedinte fondator?

Fondator sau o alta formula, nu se pune problema. Important e un lucru. Ca exista unitate si intelegere in partid. Restul va stabili Congresul.

Ioan Rus: "Problema lui"

Presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, fost ministru al internelor si administratiei, crede ca PSD trebuie reformat din temelii pentru a face fata mai usor unor batalii politice. (Mihai Soica)

Ion Iliescu v-a acuzat ca l-ati trimis la “lada de gunoi a istoriei”.

Ceea ce am spus a fost faptul ca nu trebuie sa ne creeze o problema revenirea domnului presedinte Ion Iliescu in partid. Eu sint de acord cu dinsul de a intra in PSD. Am spus doar ca nu cred ca varianta optima este ca presedintele fondator al partidului sa fie si intiiul reformator al sau.

Daca ar fi asa, inseamna ca in PSD, intre timp, nimeni nu a evoluat la nivelul la care sa duca partidul spre modernizare si spre europenizare. Doar atit am spus eu. Sigur ca pe domnul presedinte l-a deranjat foarte tare acest lucru - este doar problema dinsului.

Daca un grup important v-ar cere sa fiti presedinte ati accepta?

Este prematur sa discutam. Intentionez sa candidez pentru o pozitie in echipa de conducere a PSD, dar nu pentru functia de presedinte. Nu am discutat nici o secunda despre persoane. Am discutat despre idei si principii care sa stea la baza modernizarii PSD. Incepind de la cele ideologice si continuind cu cele organizatorice si cu cele de management politic.

Ideologic, pentru ca PDS este un partid de stinga. In sondaje, toti intelectualii sint de stinga, dar nici unul nu ne-a votat pe noi, sintem un partid de stinga, dar nu am fost votati in marile orase, in mod normal toata clasa muncitoare trebuia sa ne voteze pe noi. Sintem de stinga si nu ne-au votat copiii nostri, tinerii.

Marea majoritate a tinerilor, peste tot in lume si in Romania, trebuie sa fie de stinga in mod normal. Cind observi toate aceste probleme si nu vezi si nu crezi ca ai o problema pe care trebuie sa o rezolvi, inseamna ca esti depasit istoric. Nu mai este locul tau acolo.