Golul lasat in Bucuresti de plecarea lui Traian Basescu la Cotroceni se simte. Daca PNL isi desemneaza, saptamanal si deranjant, acelasi candidat la fotoliul de primar general, pentru PSD si chiar pentru PD e greu sa gaseasca omul care l-ar putea inlocui pe cel care a condus razboinic Capitala.

Dupa lupta de gherila permanenta dusa de Basescu, interimarul Razvan Murgeanu a reusit sa coaguleze energiile consiliului municipal, obtinand zeci de hotarari cu unanimitate de voturi, inclusiv ale PSD. Totusi, atributiile sale actuale insumeaza activitatile pe care le avea ca viceprimar, dar si pe cele ale functiei de primar general.

In acest timp, cladiri-tumori continua sa rasara peste putinul spatiu verde ramas, strivind imprejurimile linistite cu enormitatea lor, periferia ramane pe ultimul plan, traficul si poluarea sunt tot mai ucigatoare, viata bucurestenilor isi reia culoarea gri dinaintea alegerilor. Bugetul orasului, de 13.

100 de miliarde de lei, continua sa fie la indemana vechilor mamuti: primaria plateste studii si lucrari, pentru ca Apa Nova mentine canalizarea la nivelul anilor '80, astfel incat, la orice ploaie, strazile Bucurestiului devin canale venetiene.

RADET ramane stat in stat, gaura neagra a bugetului, nerestructurata si rezistenta la eficientizare, iar RATB, cu bugetul sau de mii de miliarde de lei anual, este vaca de muls a clientelei politice, asa cum spunea candva Basescu; numai ca acum este o alta majoritate politica si o noua conducere a regiei de transport.

La sectoare, oamenii Aliantei reusesc cu greu sa aplice proiectele cu care au castigat alegerile in iunie 2004. La sase luni de la instalare, primarul liberal al sectorului 1, Andrei Chiliman, a inlocuit doar cativa functionari din posturi esentiale cu oameni de incredere. Pietele arata la fel, strazile si parcurile sunt intretinute ca si inainte.

El a continuat proiectele fostului primar, bazandu-se prea putin pe sprijinul pe care il poate primi de la viceprimarul PD Mihai Bazgan. Cei mai avantajati par sa fie locuitorii din sectorul 2, care au decis sa pastreze un primar dovedit ca bun administrator. Neculai Ontanu a starnit invidii politice cu proiectele sale locale, inclusiv cu parcul si centrul administrativ modern realizate la Obor.

Liberalii au pierdut sansa de a avea aici un viceprimar, bazandu-se pe cateva sfaturi juridice ale prietenilor pedisti. La sectorul 3, primarul PD Liviu Negoita pare a fi singurul nou-ales care a invatat deja administratie locala. Iar lucrurile bune incep sa se vada in sector, chiar daca oamenii se obisnuiesc repede cu confortul si curatenia.

Din pacate, unele interese politico-financiare au inceput deja sa actioneze aici, prima tinta fiind controlarea ADP-ului privatizat. Totusi, Negoita a dovedit ca stie sa gestioneze problemele si are avantajul unui partener liberal "greu", bun administrator: Victor Tartacuta.

"Primaria asta parca este blestemata!", se lamenta in fata ziaristilor primarul sectorului 4, Adrian Inimaroiu, un sector care parca a incremenit in timp. Inimaroiu, ca si ingenuncheat de mafia pietelor, nu poate explica de ce a intarziat luni intregi preluarea Pietei Sudului si chiar aplicarea unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile in acest sens.

Acum, firma evazionista Comprest (care va administra inca vreo patru luni o parte din piata unde se ruleaza miliarde de lei zilnic) nu mai plateste nici cat platea la buget pe vremea fostului primar PSD, Vasile Mihalache. Inimaroiu s-a enervat ca viceprimarul PD Radu Silaghi declarase, in octombrie, ca va prelua administrarea pietei in cel mult zece zile.

In PNL exista zvonul ca "afacerea" Comprest ar putea sa-l coste pe Inimaroiu chiar scaunul de primar. La sectorul 5, liberalii au viceprimar doar pe hartie, pe Marcel Bera. Arhitect, fost viceprimar la sectorul 1, Bera nu tine la functia formala in care il impinge primarul cu cel mai curat dosar de la PNA, Daniel Marian Vanghelie.

De altfel, Vanghelie beneficiaza de lupta dintre peremisti - care il vor din nou viceprimar pe Mihai Coanda - si oamenii Aliantei. Nici la sectorul 6, Alianta nu se simte bine, chiar daca primarul PNL Cristian Poteras s-a dovedit un om foarte practic. Poate tocmai de aceea el a preluat de la fostul primar, Dan Darabont, toate proiectele bune si le-a adaptat.

Poteras este interesat de curatenie si spatii verzi, punand iarba chiar si intre liniile de tramvai de pe Bulevardul Timisoara. Doar ca la alte proiecte el se loveste destul de des de interesele si jocurile de culise ale viceprimarului PD Constantin Patica, frustrat de pozitia sa de vesnic candidat la fotoliul de primar al sectorului 6.

Raca si "talpile" dintre alesii Aliantei nu aduc nimic bun, nici pentru imaginea lor, nici pentru locuitori. Unii cred ca lupta dintre PNL si PD, declansata de interese economice, nu poate fi eliminata. Altii, dependenti de stilul dictatorial, spun ca o mana de fier, ca a lui Basescu, ar putea reda coerenta in dezvoltarea orasului.

Si daca tot am ajuns ca prefectii sa apara si sa dispara in functie de "umbrele de dezamagire" ale presedintelui, mai ramane ca Basescu sa revina, cel putin cu jumatate de norma, si la Primaria Capitalei, ca sa fie tacamul complet.