Ideea declararii averilor de catre tot romanul a reusit, in general, sa intruneasca voturile de principiu ale mediului economic si social, scrie Ziua. Din contra, Romania Libera considera ca obligativitatea declaratiilor de avere pentru cetateni ne duce cu gandul la Legea Ilicitului folosita de comunisti pentru eliminarea "dusmanilor poporului".

Romanii ar putea fi obligati sa depuna declaratii de avere doar daca o viitoare dezbatere publica va arata ca ideea fost receptata pozitiv, a precizat ministrul finantelor, Ionut Popescu, citat de Ev. Zilei.

Vom completa declaratii de avere?

articol preluat din Evenimentul Zilei

Romanii ar putea fi obligati sa depuna declaratii de avere doar daca o viitoare dezbatere publica va arata ca ideea fost receptata pozitiv, a precizat ministrul finantelor, Ionut Popescu. Propunerea ca toti cetatenii sa completeze declaratii de avere a fost lansata la mijlocul saptaminii, de vicepremierul Adriean Videanu.

El a mentionat ca aceasta ar fi o solutie pentru eliminarea oricarei portite de evaziune fiscala. Calin Popescu-Tariceanu s-a declarat in favoarea ideii avansate de Videanu, apreciind ca persoanele care au acumulat avere in mod corect nu au motive sa se teama.

Potrivit BBC News, nici Italia, Franta sau Germania nu folosesc un astfel de sistem de contabilizare a averilor cetatenilor, ci doar a veniturilor declarate de acestia.

“Introducerea obligativitatii declaratiilor de avere la nivelul populatiei se doreste un element de reper prin care sa fie evaluat modul in care contribuabilii isi platesc obligatiile catre stat”, a afirmat, joi seara, premierul Calin Popescu-Tariceanu, la o emisiune a postului Realitatea TV.

Primul-ministru spune insa ca obligarea tuturor cetatenilor sa-si declare averea “nu va avea un caracter punitiv, de sanctionare a contribuabilului, ci va reprezenta o modalitate de urmarire a comportamentului fiscal al contribuabilului”. Propunerea, avansata de vicepremierul Adriean Videanu, nu a depasit deocamdata stadiul declaratiilor.

Ministrul finantelor, Ionut Popescu, ne-a declarat ieri ca aceasta tema va fi supusa dezbaterii publice. “Se vor face studii, se va discuta cu cei de la administratiile fiscale si cu finantistii. O decizie va fi luata doar daca propunerea este receptata pozitiv”, a declarat Ionut Popescu.

Analistul economic Ilie Serbanescu considera insa ca sistemul de declarare a averilor nu este administrabil, si acest lucru a fost dovedit deja in cazul declaratiilor de venit global. “Daca sistemul nu a facut fata la patru milioane de contribuabili, cum o sa reuseasca la 17 milioane de cetateni?”, se intreaba Serbanescu.

In alte tari, declaratia de venit e suficienta

Analistul adauga faptul ca declararea averilor nu este o practica europeana. “Nicaieri nu se declara averea. Se depun declaratii de venit si se compara veniturile cu cheltuielile. Se stie cine evazioneaza si e treaba Fiscului sa-i descopere”, spune Ilie Serbanescu. Potrivit BBC News, nici in state occidentale mult mai dezvoltate declararea averilor nu este o practica.

“In Germania, Franta sau Italia se declara si se controleaza veniturile, fie ele din chirii, din terenuri sau dobinzi provenite din depunerile bancare”, spun corespondentii BBC News. In Franta, autoritatile sint cele care urmaresc circuitul bunurilor pentru impozitare. Verificarea proprietarului de catre stat se poate face la notariat, acolo unde figureaza toate tranzactiile de vinzare-cumparare.

La fel ca in Franta, si in

Germania casele si terenurile sint bine evidentiate intr-un registru al proprietarilor, astfel incit autoritatile stiu clar cui apartin, indiferent de cite ori se vind si se cumpara”, precizeaza BBC News.

In SUA exista sisteme eficiente de monitorizare

Nici in Statele Unite nu exista un sistem al declaratiilor de avere propriu-zis pentru cetatenii de rind, mentioneaza si Andrei Postelnicu, analist la “Financial Times”. “Exista sisteme eficiente de monitorizare a conturilor bancare si a tranzactiilor de vinzare-cumparare a activelor care ar ajunge intr-o declaratie de avere.

Autoritatile fiscale americane urmaresc numai venitul anual si tin ca acesta sa fie impozitat conform legii, nu le intereseaza soldul din contul de economii acumulate peste ani”, explica analistul.

“In momentul in care observa discrepante intre declaratiile de venit pentru impozit de la un an la altul si cota de impozit platita, atunci se declanseaza un mecanism de audit, care are si avantaje, dar si deficiente.

Masura anuntata de guvernul Tariceanu pare menita sa creeze un “moment zero” al declararii tuturor averilor obtinute ilicit. Pe termen lung insa, ea poate avea efecte nocive asupra activitatii economice si a investitiilor”, adauga Andrei Postelnicu.

Ev. Zilei

Legea ilicitului si statul politienesc

articol preluat din Romania Libera

Obligativitatea declaratiilor de avere pentru cetateni ne duce cu gandul la Legea nr. 18/1968 (republicata in 1971) privind controlul provenientei unor bunuri ale persoanelor fizice care nu au fost dobandite in mod licit. De unde si denumirea ei de legea ilicitului.

Aceasta lege a fost folosita de multe ori ca acoperire pentru a-i pedepsi pe "dusmanii poporului", tocmai aceia care traiau intr-un lux exorbitant pe care insa nu trebuiau sa-l justifice in fata nimanui. Justificarea legii, asa cum apare in Bu-letinul Oficial nr. 81 din 24.06.

1968, suna in felul urmator: "Exista insa cazuri cand, datorita ramasitelor burgheze in constiinta oamenilor, a vechilor moravuri, a influentelor pe care le exercita conceptiile ostile socialismului, se manifesta unele fenomene negative in procesul dezvoltarii noastre sociale, cum este si tendinta de inavutire a unor persoane, de acumulare de bunuri prin alte mijloace decat prin munca cinstita.

Asemenea interese egoiste, straine eticii societatii noastre si principiilor de echitate si justitie sociala, nu pot fi tolerate sub nici o forma".

Legea presupunea controlul provenientei averii oricarei persoane fizice daca "sunt date sau indicii ca exista o vadita disproportie intre valoarea bunurilor acesteia si veniturile sale si nu se justifica dobandirea licita a bunurilor". In consecinta, valoarea bunurilor a caror provenienta nu putea fi justificata era supusa unui impozit de 80 la suta.

Ca sistemul sa ruleze pe deplin diabolic, se instituia si posibilitatea denuntarii: "Controlul poate incepe numai pe baza unei sesizari scrise si semnate si numai dupa ce din relatiile obtinute de la denuntator si organele de stat si obstesti rezulta date ca intre valoarea bunurilor persoanei in cauza si veniturile acesteia exista o disproportie vadita".

Posibilitatea denunturilor era foarte variata, controlul provenientei bunurilor fiind efectuat in temeiul sesizarilor oricarei persoane fizice sau ale conducerii organizatiei socialiste la care persoana in cauza a prestat sau presteaza vreo activitate, dar si la sesizarea organelor de partid si de stat.

Pentru verificarea averilor au fost instituite comisii de cercetare in fiecare judet, in procesul de spionare a cetatenilor fiind astfel implicati, la nivelul fiecarui judet, doi judecatori, un procuror, un delegat al administratiei financiare judetene si un deputat din consiliul popular judetean, municipal sau orasenesc. Provenienta averilor urma sa fie verificata incepand cu anul 1962.

Nici verificarea sesizarilor nu era mai putin politieneasca. Astfel, organizatiile socialiste erau obligate sa puna la dispozitia comisiei actele cerute si sa dea relatiile necesare pentru a efectua verificarile asupra averii.

Comisia putea chiar sa citeze orice persoana care putea sa dea "relatii utile" pentru lamurirea provenientei bunurilor, cu specificarea ca persoanele care au primit bunuri de la persoana in cauza dupa 1962 urmau sa fie interogate in mod obligatoriu.

Delatiunea era obli-gatorie si in familie: "Daca persoana in cauza e casatorita, comisia va cita si pe celalalt sot pentru a da relatii cu privire la bunurile comune". Comisia avea drept de moarte si de viata asupra bunurilor cetatenilor: la nevoie, "ea putea dispune indisponibilizarea bunurilor persoanei in cauza si ale per-soanelor cu care locuieste impreuna si gospodareste in comun".

Un articol de Clement Sava

Romania Libera

"Declaratie de avere" - la loc comanda

articol preluat din Ziua

Dupa demnitari si romanul de rand ar putea fi obligat sa depuna declaratii de avere. Lansata pentru prima data la jumatatea acestei saptamani de vicepremierul Adriean Videanu, care o definea drept momentul zero al lui 2005, aceasta idee, sustinuta si de premierul Calin Popescu Tariceanu, se vrea inca un pas in combaterea evaziunii fiscale.

In ce masura va putea, insa, o astfel de initiativa sa isi atinga scopul propus, respectiv combaterea coruptiei intr-un mod simplu si transparent, ramane de vazut.

In ce masura ea nu va spori birocratia, fiind de-acum foarte bine stiut obiceiul datului cu stangul in dreptul al functionarului roman? Dar, mai ales, exista, in acest moment, personalul si logistica necesara pentru procesarea unor astfel de date? Intrebarea din urma se ridica firesc daca ne gandim numai la defunctul sistem al impozitului pe venitul global care s-a tot impiedicat in cei patru ani

de viata. In plus, cum se justifica acest sistem fiscal paralel, tinand cont de faptul ca oricum suntem, cel putin declarativ, monitorizati de fisc, politie economica, circa finaciara locala etc? Revenind la ideea declararii averilor de catre tot romanul, masura a reusit, in general, sa intruneasca voturile de principiu ale mediului economic si social.

Ce te faci, insa, cu aplicarea ei? Aceasta este principala problema identificata atat de consultantii financiari cat si de oamenii de afaceri. In timp ce acestia din urma sunt ingrijorati cu privire la cresterea birocratiei si a costurilor administrative care ar putea fi generate de o astfel de operatiune, in randul consultantilor intervievati de ZIUA parerile sunt impartite.

Chiar daca parerile consultantilor merg de la "o masura de imagine", sau una excesiva, pana la o "idee fantastica", toti isi pun aceeasi intrebare: va functiona, intr-adevar, un astfel de sistem? Ramane ca in zilele imediat urmatoare Executivul de la Bucuresti sa stabileasca si sa explice foarte clar toate detaliile unei astfel de masuri. (A.G.C.)

Calin Popescu Tariceanu

Element de reper

Introducerea obligativitatii declaratiilor de avere la nivelul populatiei se doreste sa fie un element de reper, prin care sa fie evaluat modul in care contribuabilii isi platesc obligatiile catre stat, a afirmat, joi seara, premierul Calin Popescu Tariceanu, la emisiunea lui Stelian Tanase de la postul Realitatea TV.

Tariceanu a precizat ca aceasta masura nu va avea un caracter punitiv, de sanctionare a contribuabililor, ci va reprezenta o modalitate de urmarire a comportamentului fiscal al contribuabilului. "Nu exista riscul ca aceste date sa fie folosite pentru a se exercita presiuni asupra oamenilor, asa cum s-a intamplat, poate, pe vremea comunismului.

Noi vrem sa avem un element de reper, de la care sa incepem sa contabilizam modul in care oamenii isi platesc obligatiile catre stat (...) In Uniunea Europeana averile sunt inregistrate. Vreau sa va spun ca acolo exista inclusiv impozit in momentul in care exista o transmitere a averii de la un membru al familiei la altul. La noi nu exista asa ceva", a spus premierul.

Tariceanu a declarat ca sustine ideea anuntata de vicepremierul Adriean Videanu privind declaratiile de avere, apreciind ca persoanele care au acumulat avere in mod corect nu au motive de teama. Introducerea declaratiilor de avere la nivelul populatiei nu va necesita angajarea unui numar suplimentar de personal pentru procesarea datelor, a afirmat Tariceanu. (O.B.)

Ionut Popescu, ministru de Finante

O tema

"Declararea averilor de catre toti cetatenii este o tema supusa, in prezent, dezbaterii publice. Dupa ce vom vedea cum este ea inteleasa vom lua o decizie privind gestionarea unei astfel de masuri". (A.G.C.)

Justinian Cucu, consultant Rentrop&Straton

Fiscul nu va putea prelucra informatia

"Am fost neplacut surprins de o astfel de initiativa, in conditiile in care nu este perceput impozit pe avere sau pe veniturile din vanzarile proprietatilor. Intreaga operatiune pare a fi una de imagine pentru ca, din punct de vedere tehnic, administratiile financiare nu vor putea, in mod categoric, sa prelucreze informatia.

Initiativa se justifica cu atat mai putin cu cat exista elementele patrimoniale principale (terenuri, case, automobile), in evidenta primariilor. Practic, suplimentar ar trebui declarate tablourile, bijuteriile sau valoarea depozitelor bancare, pentru ca administratia fiscala are deja date privind conturile deschise la banci.

Cele mai multe informatii ar putea fi colectate din bazele de date deja existente, inclusiv de la Registrul Comertului. Daca obiectivul era intr-adevar acela de combatere a evaziunii fiscale nu trebuiau decat unite informatiile existente. Mi se pare de-a dreptul amuzant sa sustina cineva ca administratia financiara este capabila, in acest moment, sa proceseze informatii de o asemenea natura.

Trebuie doar sa ne uitam la gradul scazut de reactivitate a administratiilor fiscale la neplata datoriilor. Ma intreb: cum vor fi facute aceste controale si cine le va face?"

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor

Nu trebuie sa genereze birocratie

"Initiativa de a cunoaste situatia averilor populatiei unei tari este binevenita pentru ca, in mod normal, oamenii trebuie sa isi obtina averile din munca si din afaceri cinstite. Iar in aceste conditii, declararea averilor este normala. Probleme ridica, insa, modul de operare, care trebuie sa fie conceput astfel incat sa nu genereze birocratie si costuri suplimentare.

Aparatul financiar actual este deja subdimensionat, iar procedurile manageriale din Ministerul Finantelor sunt deficitare. In mod precis, in aceste conditii, sistemul nu poate fi operational in mod corespunzator".

Florin Pogonaru, presedintele AOAR

Declararea averilor trebuie facuta de sus in jos

"Daca avem initiative legate de declararea averii trebuie sa ne gandim cum le facem sa functioneze. Pentru mine mai important decat orice este sa nu lansam inca o idee care nu va fi aplicabila si in care nu va mai crede nimeni. Pentru ca o astfel de idee sa devina aplicabila trebuie sa incepem de sus in jos.

Nu poate fi aplicata pentru o tara intreaga, pentru ca nu am avea capacitatea administrativa si riscam sa devalorizam ideea, iar cei care o lanseaza se pun intr-o situatie dificila si pierd din credibilitate. (Meda BORCESCU)

Bogdan Baltazar, consultant financiar

O idee fantastica

"Din punct de vedere moral si mai ales din punctul meu de vedere consider ca este o idee fantastica, dar sa vedem cum se aplica. Intrebarea care se pune este cat de practic este ca 22 de milioane de romani sa depuna declaratie de avere si cine se va uita macar pe aceste declaratii. Dar aceasta este o problema la care se va gandi Guvernul care a propus aceasta masura.

Pentru mine ar fi o mare satisfactie sa vad ce vor declara multi dintre cei pe care ii cunosc, le cunosc si averile reale si pe cele de pe hartie pentru care platesc impozite." (A.M.V.)

Dumitru Costin, presedintele BNS

Un demers normal

"Este unul dintre lucrurile pe care le-am discutat la intalnirea de marti cu premierul Tariceanu. Am stabilit ca erau absolut necesare o serie de masuri concrete pentru combaterea evaziunii. Asadar, masura se inscrie, in opinia noastra, intr-un demers normal si firesc pentru eliminarea fenomenului de coruptie.

Este inceputul unui alt tip de batalii impotriva coruptiei, cu alt tip de instrumente, de data aceasta legale".

Marius Petcu, presedintele CNSLR-Fratia

Initiativa periculoasa

"Mi se pare deplasata o astfel de intentie, in conditiile in care nu au fost rezolvate probleme legate de declaratiile de avere ale demnitarilor, parlamentarilor, ale celor care gestioneaza banul public - acolo unde exista tendinte de mare coruptie. Nici macar cei care sunt acum la putere nu si-au rezolvat in totalitate problema declaratiilor de avere.

Este asadar o initiativa periculoasa care ar putea sa creeze tentatia unei politii politice. Colegul de serviciu sa-si toarne vecinul si asa am rezolvat vrajba in societatea romaneasca".

Bogdan Hossu, presedintele Cartel "ALFA"

Sistemul s-ar putea bloca

"Ca principiu, suntem de acord ca este o masura buna. Ca mecanism insa nu arata decat o noua contradictie.

Pe de o parte s-a introdus cota unica - cu argumentul reducerii si simplificarii mecanismelor de control ale impozitelor pe venitul global si constatam acum ca se introduce de fapt o alta prevedere mai laborioasa in inregistrarea ei; iar pe de alta parte - ca enunt - se doreste sa se faca, cel putin noi asa am inteles, un fel de "tabula rasa" pentru tot ce a fost pana acum.

Deci nu cum s-au facut averile pana acum, ci cum se vor face de acum inainte. Asadar subscriem pentru o asemenea masura - insa trebuie identificat daca pentru averea declarata s-au platit impozitele cuvenite. Faptul ca se doreste ca orice muritor sa-si declare "averea" ar bloca, evident, sistemul - fapt pe care noi nu ni l-am dori".

Cristian Parvulescu, Pro Democratia

Initiativa excesiva

"Personal cred ca initiativa lui Videanu este una excesiva. Pe de o parte, este intr-adevar un act de transparenta. Dar, cu toate acestea, romanii au deja obligatia sa isi declare, pentru impozite, casele, masinile, veniturile catre stat. Statul are informatii despre averile oamenilor. Se poate ajunge la o confuzie daca toata lumea isi declara averile.

Se poate atinge o relativizare a informatiilor asupra acelora din conducere care au averi pe care nu le pot justifica. Autoritatile au informatii asupra averilor noastre in timp ce noi nu avem nici o informatie despre averile lor. Aceasta initiativa are rostul ei atunci cand suntem susceptibili ca exista oameni ce folosesc functii de conducere pentru a se imbogati.

Acum ce sa intelegem, ca suntem o natiune de hoti? Fundamentul valoric al initiativei imi scapa. Pentru averile din strainatate, daca cineva are conturi secrete in Elvetia sau in Bahamas, de ce sa le declare?".

Stelian Tanase, analist politic

Comunicare slaba a Guvernului

"Este un lucru foarte controversat. In realitate, intentia este de a aduce la suprafata bani si averi din zona neagra, ilicita, a economiei. Din punctul de vedere al comunicarii, Guvernul nu a comunicat exact ceea ce vrea sa faca. Deja am auzit o seama de comentarii ale oamenilor care erau impacientati ca le vor numara pernele sau gainile din curte.

Este vorba de o incursiune in spatiul privat care ii face pe romani sa fie confuzi. Asadar, din punct de vedere al comunicarii, initiativa lui Videanu a fost slab pregatita. Cred ca este nevoie ca initiativa sa fie ambalata altfel si facuta serios."

Vadim Tudor, presedintele PRM

Aberatie cu iz populist

"Am sa ma refer la propunerea lui Adriean Videanu in legatura cu obligatia ca toti romanii sa-si prezinte declaratia de avere. E o aberatie cu iz populist, cum rareori s-a mai auzit si ea demonstreaza ca noul regim politic, instaurat la presiuni externe, habar n-are cum se conduce o tara. La declaratia de avere falsa, a politicienilor, poporul raspunde cu o declaratie de saracie autentica.

Probabil ca acest Videanu a vrut sa se refere la declaratia fiscala, de venituri, ceea ce e cu totul altceva. PRM le propune noilor guvernanti, dintre care unii sunt de cateva zeci de ori mai bogati decat au specificat in declaratiile de avere, sa spuna cum au realizat aceasta avere, treapta cu treapta, si apoi sa doneze saracilor macar jumatate din bogatiile agonisite. (R.G.)

Zoe Petre, analist politic

Constrangere asupra societatii

"E probabil ca initiativa ajuta la identificarea evazionistilor. Pe de alta parte, ea produce o constrangere asupra societatii care excede, in opinia mea, libertatile democratice. Se va ajunge la o mare de hartoage pe care nu stiu cine o va gestiona. Cred ca cel mai bine ar fi ca initiativa lui Videanu sa priveasca numai anumite paturi sociale.

In marea de hartoage se poate ca tocmai pestii mici, mari sau rapitori sa isi piarda urma.

Mai important era sa se reformuleze declaratia de interese a parlamentarilor, ministrilor si a oamenilor cu influenta in politie deoarece, asa cum arata in prezent, este o comedie". (R.G.)

Silvia Ciornei, senator PUR

Sustinem ideea

"Este o initiativa pe care Partidul Umanist a sustinut-o inca de anul trecut. Presedintele Dan Voiculescu a declarat public recent ca sustine o asemenea idee. Cred ca o asemenea propunere trebuia introdusa de mai multa vreme. Averea cumulata trebuia corelata cu sursele de venit. Numai astfel putem elimina evaziunea fiscala si coruptia".

Peter Kovacs-Eckstein, senator UDMR

O propunere interesanta

"Este o propunere interesanta. Este normal ca oamenii sa-si declare veniturile, este corect. Corectitudinea acestor declaratii trebuie verificata. Nu cunosc propunerea aceasta in profunzime, asa ca aceasta este limita declaratiilor mele".

Titus Corlatean, purtator de cuvant PSD

Propunere nerealista

"Opinia publica si presa au catalogat deja initiativa ca fiind o editie din 2005 a Legii 18, privind ilicitul. E o chestiune ce pana la urma exclude prezumtia de corectitudine in privinta declararii averii pe care fiecare cetatean o realizeaza prin munca sa.

Pe de alta parte, este o chestiune nerealista din punct de vedere practic, al capacitatii administrative de gestionare a acestor resurse, personalului, resurselor financiare angajate. Este nerealista si din punct de vedere al diferentelor din cadrul populatiei romanesti, nivelul de educatie si chiar de deschidere fata de un asemenea proiect. Rastoarna practic sarcina probei.". (A.D.)

Ziua