Artiste, dansatoare, secretare de partid si simple muncitoare au avut idile sau simple aventuri cu “Printisorul” comunist ; Aventurile fiului dictatorului au nascut adevarate legende cu orgii, violuri, chefuri sardanapalice si crime

Inca dinainte de evenimentele din ‘89, ieseau la suprafata povesti care distorsionau imaginea lui Nicu Ceausescu, fiul dictatorului capatind treptat imaginea unui satir decadent si lipsit de scrupule.

Povestile cu “Angela Similea care mergea in provincie si pleca de la Nicu cu saci de bani” sau cu femei siluite de “Printisor” sub ochii sotilor au facut deliciul unui popor care credea ca in felul acesta afla “adevarul” despre “turnul de fildes“ al dictaturii.

Dincolo de zvonistica postrevolutionara, Jean Maurer, fiul fostului prim-ministru comunist Ion Gheorghe Maurer, Madalin Voicu, fiul regretatului maestru Ion Voicu, si sufletul grupului de prieteni ai lui Nicu Ceausescu, Serghei Niculescu Mizil, fiul “numarului doi” din Comitetul Central, il prezinta pe “Printisor” ca “un tip sensibil, timid si chinuit intr-o oarecare masura de maica-sa, care il

visa mare om politic”.Cum Nicu Ceausescu a inceput sa conduca masina de la 12 ani si si-a inceput viata sexuala pe la 16, povestile cu oamenii accidentati si femeile siluite au capatat contur in jurul unei imagini care incepea sa semene in imaginarul colectiv cu acea a unui “vampir in devenire”.

Pentru ca era un barbat “potent”, dupa cum il defineste Madalin Voicu, si “bine dotat”, in viziunea lui Serghei Mizil, Nicu avea o mare “priza la femei”.

Cu toate ca isi luase in serios rolul de om politic, asa cum dorise mama lui, in viata amoroasa a “Printisorului” au existat “mii de femei”, unele chiar din cercurile puterii, ca Elena Ciocan, secretara la UTC si pionieri, simple fete obscure - Mirela Cosa, receptionera, Lia sau Corina - dar si vedete de talia Nadiei Comaneci, Janinei Matei si sopranei Daniela Vladescu.

Nascut in 1951, in zodia Fecioarei, Nicu Ceausescu, cel care urma sa il inlocuiasca la conducerea tarii pe Nicolae Ceausescu, avea sa aiba, dupa cum sustin prietenii, un destin mai mult decit chinuit.

Madalin Voicu, Serghei Niculescu Mizil si Jean Maurer, fiul primului ministru comunist Ion Gheorghe Maurer, au fost prietenii cei mai apropiati ai “Printisorului”, caruia mama ii harazise un viitor stralucitor in politica.

Insa dincolo de povestile care il infatisau pe succesorul la conducerea RSR ca pe un rasfatat al sortii, Nicu Ceausescu a fost un “tip timid, care nu era in stare nici macar sa agate o femeie. De cele mai multe ori, prin baruri sau restaurante, ma duceam eu si ii faceam cunostinta cu fata care ii placea”, declara Serghei Mizil.

Cu toate ca in viata lui amoroasa au existat “mii de fete”, dar si nume ca Donca Mizil, Nadia Comaneci, Janina Matei sau Daniela Vladescu, Nicu s-a vazut nevoit, in anii ‘80, sa se casatoreasca, la cererea Elenei Ceausescu, cu Poliana Cristescu, pe care, prietenii lui sustin ca “nici nu a atins-o” deoarece nu simtea nimic pentru ea.

Un barbat “bine dotat”

“Eu eram nebunul gastii. Cite nebunii nu am facut impreuna!

Ne-am batut si cu militienii, am colindat toata tara de la munte pina la mare, petreceam pina nu mai puteam, evident la nivelul de atunci. Cum nu eram chiar oricine, ne puteam permite fel de fel de nazbitii, care de multe ori o amuzau pe tovarasa... Fetele se inghesuiau sa ne cunoasca, pentru ca aratam si bine si eram cine eram.

Imi amintesc ca Nicu nu era foarte comunicativ cu persoanele pe care nu le cunostea. De aceea mergeam eu la agatat si dup-aia ii faceam cunostinta lui... Am fost cu Nicu la mii de femei in tinerete, pentru ca ne placea viata si incercam sa o traim la maxim.

Pentru ca era un barbat bine dotat... glumeam cu el, zicindu-i sa ma lase pe mine primul la fata pe care o cuceream sau care ne aborda... Oricum, femeile trageau mai mult la el. Eu eram un rebel incorigibil, aveam plete, umblam cu blugi soiosi, nu eram membru de partid si injuram si partidul si pe ceilalti... Nu-mi pasa de nimic. Imi traiam viata la maxim.

Tin minte ca ne faceam de cap asa cum voiam, cind voiam si unde aveam chef... Nimic nu ne statea in cale”, povesteste Serghei Niculescu Mizil, fratele primei iubiri a lui Nicu Ceausescu, Donca Mizil.

Biletele si ocheade de la ospatarite

Grupul obisnuia sa incinga atmosfera oriunde ajungea. “La mare, prin restaurante sau baruri, la munte, prin Bucuresti, oriunde ajungeam si ne puneam pe distractie reuseam sa facem atmosfera. Eram o gasca destul de mare, de vreo 20 de insi, si cind ne puneam la un sprit, era imposibil sa nu iasa distractie”, declara Madalin Voicu.

Acesta sustine ca “Nicu avea priza la femei, pentru ca era un barbat potent” si nu rare erau ocaziile cind ospataritele sau dansatoarele de prin restaurante isi imparteau ocheade sau dadeau de inteles ca vor ceva mai mult decit sa il cunoasca personal pe fiul dictatorului. “Petrecerile de atunci sint comparabile cu cele ale cercurilor de copii de bani gata de azi.

Credeti ca Ion Ion Tiriac nu este dorit de o gramada de femei prin localurile prin care umbla? Si el are probabil un cerc de prieteni care este destul de exclusivist, ca si al nostru, si multe fete doresc sa intre intr-un asemenea anturaj... Sincer, de cele mai multe ori, fetele veneau singure, pentru ca voiau sa ne cunoasca.

Si unde mai pui ca eram si in centrul atentiei in restaurantele unde ajungeam”, povesteste Jean Maurer.

Donca Mizil, prima iubire

Din toate femeile din viata lui Nicu, sora lui Serghei Mizil, Donca, a lasat o amintire vie in inima “Printisorului”. Indragostit de ea de la virsta de 16 ani, acesta avea sa ramina cu sora prietenului sau timp de zece ani. “Intre ei doi a fost o iubire comparabila cu cea dintre Romeo si Julieta. A fost o dragoste imposibila, ca in filme...

Despartirea lor s-a datorat unor discutii mai aprinse dintre familiile Ceausescu si Mizil, in urma carora Elena Ceausescu a decis ca Nicu sa se desparta de Donca. Pe atunci inca mai asculta de maica-sa. Oricum, despartirea i-a distrus pe amindoi. Trebuie mentionat ca erau de nedespartit si ca Nicu i-a fost fidel tot timpul Doncai, cu care visa chiar sa se casatoreasca”, isi aminteste Jean Maurer.

Despartirea celor doi iubiti a coincis cu preluarea conducerii UTC-ului de catre Nicu Ceausescu si cu o sarcina nedorita la vremea respectiva. Doncai i s-a impus sa avorteze si sa isi ia gindul de la “Printisor”.

Moment in care itele urzite de Elena Ceausescu au facut ca in imediata apropiere al “Printisorului” sa apara cea care avea sa ii fie harazita pe linie de partid ca sotie: Poliana Cristescu.

Poliana Cristescu, sotie impusa de partid

Poliana Cristescu era “o fata care nu arata rau deloc”, o caracterizeaza Madalin Voicu, dar “pentru care Nicu nu avea sa simta nimic”. “Nu cred ca era instruita de Securitate, desi n-ar fi exclus. Dar simplul fapt ca ii era impusa de Elena Ceausescu il facea pe Nicu sa nu o bage in seama”, continua fiul regretatului maestru Ion Voicu.

“Poliana Cristescu era o nora ascultatoare si o sotie model, exact pe gustul Elenei Ceausescu, dar nu si pe placul lui Nicu. Iar mizeriile pe care le-a spus dupa Revolutie despre cel care legal ii era sot dovedesc ce fel de persoana era in realitate. Cred ca fusese instruita inainte de catre Securitate sa stea linga Nicu si sa raporteze tot maica-sii, d-aia nu o suporta.

Cind a plecat in exil la Sibiu, a lasat-o in Bucuresti, pentru ca niciodata, in viziunea lui, intre ei nu a existat vreo legatura. Aveau vieti paralele, chiar daca legal se casatorisera pentru a fi pe placul Elenei Ceausescu”, declara Jean Maurer.

“Casatoria cu Poliana nu l-a rupt pe Nicu de gasca noastra, cum ar fi dorit Elena Ceausescu, care ma certase in repetate rinduri pentru ca eram un prost exemplu pentru fiul ei. Cred ca orice mama ar fi facut la fel, la cit de nebun eram pe-atunci... Insa exilarea lui la Sibiu ca prim-secretar de partid a reusit sa sparga gasca.

Eu unul am ajuns la ordinul Elenei Ceausescu intr-un pluton disciplinar la Beius, pe Jean l-au pus sub paza Securitatii, iar pe prietenul nostru Zaza, care era operator la TVR, l-au dat afara. Lucrurile incepeau sa devina serioase, pentru ca Nicu urma sa ia locul tatalui”, isi aminteste Serghei Mizil.

Jeanina Matei, o pasiune trecatoare

In partea a doua a vietii, Nicu incepea sa devina “violent verbal dupa doua-trei pahare”, sustine Serghei Mizil. Cu toate ca se rarisera iesirile si petrecerile din vremea tineretii, grupul de prieteni pastra legatura. La mare, Nicu a cunoscut-o pe cintareata Jeanina Matei, cu care a avut o relatie extrem de intensa, dar de scurta durata.

Cei doi indragostiti se retrageau de ochii lumii in timpul zilei, pentru ca pe seara sa se reintilneasca in restaurantul unde Jeanina cinta. Pe vremea aceea gasca il cuprindea inclusiv pe Florin Piersic, cu care Nicu era “foarte bun prieten”. “Lumea zicea ca s-au batut din cauza unei femei, ca au scos cutitele si alte chestii de genul asta.

E foarte simplu, dupa un sprit ne dadeam drumul la gura si spuneam ce ne venea la indemina. Cum chelnerii si ospatarii nu prea intelegeau ce se intimpla la noi la masa, ajungeau sa debiteze fel de fel de povesti fantastice care se propagau pe vremea aia mai ceva ca o boala contagioasa. La a sasea repovestire se ajungea la cine stie ce omoruri, de la o simpla injuratura”, spune Jean Maurer.

Nadia Comaneci, o iubire desavirsita

In anii in care marea gimnasta a Romaniei dadea peste cap aparatele de afisare luind nota 10, Nicu isi continua viata de boem fara a se “da in stamba, precum copiii de bani gata din ziua de azi”, sustine Madalin Voicu. Invitata cu ocazia unei petreceri intr-un bar, la mare, Nadia avea sa fie in centrul atentiei fiind curtata cu incapatinare de “Printisor”, dar si de...

junele pe atunci Ion Dolanescu. Se spune ca, dupa citeva pahare, Nicu a inceput sa se arate extrem de afectuos cu Nadia, aruncind-o la un moment dat in sus, fara a mai reusi sa o prinda... Cam asa incepea o poveste de iubire intensa. De altfel, Serghei Mizil este convins ca Nicu a fost cel care a ajutat-o pe Nadia sa plece definitiv din tara.

Iar Jean Maurer isi aminteste ca tot el a fost cel care “s-a agitat ca Nadia sa fie rasplatita la vremea respectiva cu o casa si o masina, ca premiu pentru performantele sportive”.

O idila cu cintec

Ultima femeie din viata fiului lui Ceausescu a fost frumoasa soprana Daniela Vladescu. Curtata de multi barbati, prezenta in cele mai inalte cercuri ale vremii, inconjurata de admiratori din intreaga protipendada comunista, Daniela Vladescu a cedat in fata “sufletului de artist al lui Nicu”, dupa cum povestesc prietenii.

Evenimentele din 22 decembrie 1989 l-au surprins pe Nicu Ceausescu alaturi de Daniela Vladescu, intr-o excursie la munte. Din pacate, dupa doi ani de convietuit impreuna, soprana si-a abandonat iubitul pe toata perioada detentiei. Cind a fost arestat, apropiatii sustin ca ar fi linistit-o pe iubita sa spunindu-i ca “nu-i nimic, ma intorc la catedra si totul se va rezolva”.

Insa boala a avansat rapid si, cu toate ca medicii austrieci au facut tot posibilul pentru a-l salva, Nicu Ceausescu a pierit la scurt timp. Ba, mai mult, Daniela Vladescu a refuzat sa participe la inmormintarea sa, sub pretextul ca “e mai bine asa”.

Cu toate astea, artista ramine ultima femeie din viata lui Nicu, o iubire pe care a dus-o cu el in mormint si alaturi de care voia sa uite trecutul si sa traiasca tot restul vietii...

Injurat si dupa moarte

Postum, putini oameni s-au aratat interesati de viata reala a lui Nicu Ceausescu, poreclit, pe nedrept “Printisorul”. Unul dintre acestia este publicistul Ion Cristoiu, care printr-un volum de documente intitulat “Istoria ca o telenovela” a reusit sa prezinte imaginea neretusata a celui care a fost Nicu Ceausescu.

Tot dupa Revolutie s-a descoperit, prin dezvaluirile facute de fostii ofiteri de securitate, ca Nicu Ceausescu a avut doar doua accidente minore de masina, in urma carora nu a decedat nimeni. “Fata de ceea ce se intimpla acum, Nicu Ceausescu a fost un simplu copil.

S-au scris multe prostii, iar multe au plecat de la Pacepa, care in “Orizonturi rosii” afirma ca Nicu - care era prezentat ca un betiv notoriu - ar fi urinat la un chef pe stridii, ca-si impartea posturi guvernamentale.

Ca i-a smuls unghiile Nadiei Comanici, ca l-a batut pe Florin Piersic, cite si mai cite timpenii s-au spus pe nedrept”, ne-a declarat unul dintre ofiterii care i-a fost timp de opt ani garda de corp. “De multe ori incerca sa scape de noi, dar treptat s-a creat o relatie. Avea un suflet de aur. Daca v-as spune citi artisti si oameni au avut avantaje de pe urma lui nu v-ar veni sa credeti.

Ei erau cei care il indemnau sa bea, ii turnau in pahare, iar dupa ‘90 au fost primii care l-au injurat”, ne-a mai declarat ofiterul.

Iubiri audiate la procuratura

Dupa 1989, tumultul revolutionar le-a atins si pe prietenele lui Nicu Ceausescu, care au trebuit sa dea cu “subsemnatul”, noua putere cautind sa descopere cine stie ce mistere in patul “Printisorului”. Amante, prietene de ocazie, garzi de corp, bucatari, toti au luat drumul procuraturii pentru declaratii.

Marturiile, consemnate si de publicistul Ion Cristoiu, sint extrem de importante pentru caracterul lui Nicu Ceausescu, mai ales ca sint facute in primavara lui 1990, cind “binevoitoare” lumea avea intentia de a-l diaboliza si nicidecum de a-l prezenta in adevarata sa lumina. Declaratiile dezvaluie insa ca Nicu Ceausescu a fost doar un simplu om, cu pacatele, dar si cu calitatile sale.

“Aproape zilnic venea o receptionera”

Iata declaratia din 3 ianuarie 1990 a lui Ion Bodea, bucatarul lui Nicu Ceausescu din 1988: “Nicu Ceausescu primea vizitele unor femei dintre care imi reamintesc pe Elena Ciocan, secretara la pionieri sau UTC, Daniela Vladescu, cintareata de opereta, Nadia Comaneci si alte doua femei care au mai venit numai cite o zi.

In Sibiu o avea pe receptionera de la hotelul “Imparatul Romanilor”, Cosa Mirela, o oarecare Lia, care cred ca locuieste pe strada Lenin, si o femeie Corina, care nu stiu cu ce se ocupa. Aproape zilnic venea la vila receptionera Cosa, care raminea cu Nicu peste noapte, si mai rar celelalte”.

Un parfum si o masuta cu rotile

Bineinteles ca si prietena din 1986 a lui Nicu, Elena Ciocan, a dat cu “subsemnatul”. Iata declaratia ei din 8 martie 1990: “Subsemnata Ciocan Elena, fiica lui Ioan si Ana, nascuta la 24 ianuarie 1956 in com. Vladava, judetul Mehedinti, necasatorita, studii: Institutul de mine Petrosani, domiciliata in Bucuresti, str. Caderea Bastiliei, nr. 5, et. 2, ap. 13, sect. 1, posesoare a B.I.

Seria DA, nr. 663016, eliberat de Circa 17 Militie Bucuresti, in legatura cu cele intrebate declar urmatoarele: Incepind cu data de 10 dec. 1983, am indeplinit functia de secretar CC al UTC in probleme de scoli pina in 1985, apoi pina la 22 dec. 1989 cu probleme internationale.

De la sfirsitul anului 1986, am intrat in relatii de prietenie cu Ceausescu Nicu. In perioada de timp cit acesta a indeplinit functia de prim-secretar la Sibiu, l-am vizitat de doua ori in anul 1988.

In anul 1989 l-am vizitat la Sibiu de mai multe ori, respectiv in lunile martie, iulie, septembrie (de ziua onomastica a lui Ceausescu Nicu, serbata la Cabana Saliste), sfirsitul lunii sept. (ziua onomastica a lui Cosa Mirela, serbata tot la Cabana Saliste), luna octombrie (ziua de nastere a lt.-col.

Stroia Camil, serbata la Paltinis), sfirsitul lunii octombrie (ziua de nastere a unei rude - Oprean Costica, serbata la Cabana Saliste), inceputul lunii noiembrie, cind eu am ramas la vila, in str. Lilly Paneth.

Precizez ca la aceste petreceri participau, de fiecare data, intre 10 si 15 persoane si se serveau gustari (sunca presata, cirnaciori, salam, brinza, pateuri), fripturi (de porc, pasare), sarmale, prajiuri, iar ca bauturi alcoolice: coniac si vin (in sticle mai mici de o forma deosebita). (...) Nu cunosc de unde se aduceau alimentele si bauturile alcoolice si nici cine achita contravaloarea.

Declar ca de la Ceausescu Nicu eu am primit cadouri de ziua mea, dar nu am primit obiecte confectionate din aur. De ex., in anul 1988 am primit un parfum frantuzesc, iar in anul 1989 o masuta cu rotile.

De la Ceausescu Nicu am aflat ca a avut relatii intime cu doua femei din Sibiu, pe nume Mirela si Corina, iar in Bucuresti avea pe Vladescu Daniela, cu care locuia atunci cind venea in Bucuresti. De asemenea, a avut relatii si cu Nadia Comaneci.

(...) Declar ca eu personal nu am aprobat vreo cerere privind obtinerea unor autoturisme cu prioritate si nici nu am intervenit la Ceausescu Nicu in acest scop. Personal nu posed autoturism”.

"Avea neintelegeri cu parintii"

Daniela Vladescu, iubita lui Nicu incepind din 1985, a ajuns si in ancheta pe 4 ianuarie 1990, unde a declarat: “Subsemnata Vladescu Daniela, fiica lui Dumitru si a lui Stefana, nascuta la 10 decembrie 1956 in Bucuresti, sector 1, necasatorita, fara antecedente penale, membru PCR din 1979, de profesie solist vocal in cadrul Operei Romane Bucuresti, domiciliata in Bucuresti, str....

, declar urmatoarele: Sint absolventa a Conservatorului Ciprian Porumbescu, sectia canto, promotia 1980, an cind am fost repartizata la Teatrul Muzical din Brasov. In anul 1985 am obtinut prin concurs transferul la Opera Romana din Bucuresti.

L-am cunoscut pe Nicu Ceausescu in vara lui 1985, cu ocazia unei deplasari la Moscova, la Festivalul Tineretului si Studentilor. In vara anului 1985, cu ocazia unei deplasari la Moscova in cadrul organizarii Festivalului Tineretului, l-am cunoscut pe Nicu Ceausescu, acesta fiind seful delegatiei. Precizez ca pina la acea data nu l-am cunoscut personal pe Nicu Ceausescu.

(...) La reintoarcere mi-a cerut numarul de telefon in avion si m-a intrebat daca ma mai poate cauta. Am raspuns da, fiind insa sigura ca lucrul acesta nu se va intimpla. (...) Pe la mijlocul lunii noiembrie 1985, am fost cautata la telefon de catre Nicu Ceausescu, care mi-a propus sa ne intilnim si sa ne plimbam.

Acesta a venit si m-a luat de acasa cu Renault-ul si ne-am plimbat circa o ora si jumatate pe arterele principale ale Bucurestiului, timp in care am discutat despre el. Am inteles ca acesta, ca urmare a unor neintelegeri cu parintii, nu putea sa aiba prieteni, pentru ca toti care veneau in contact cu el erau indepartati de familie, trimisi cu domiciliu fortat in provincie.

In acest sens, Nicu Ceausescu mi-a povestit ca mama sa, Elena Ceausescu, tine foarte mult sa-i cenzureze viata si cercul de prieteni si ori de cite ori aveau loc discutii intre el si parintii sai, acestia din urma, drept represalii, se razbunau pe anturajul lui atit particular, cit si pe cel de serviciu.

“Am acceptat sa ramina la mine”

Am inteles din cele spuse de Nicu Ceausescu ca el s-ar fi opus in nenumarate ocazii ca nu e de acord ca mama sa sa ocupe functii politice si de stat, acesta fiind principalul motiv al neintelegerilor. Ulterior am mai fost cautata telefonic de Nicu. La inceputul lui decembrie 1985, l-am invitat pe Nicu Ceausescu la domiciliul meu din str. ...

, ocazie cu care mi-a povestit o serie de aspecte legate de activitatea lui pe linie de UTC, despre fosta lui sotie Poliana Cristescu, despre faptul ca Elena Ceausescu tine inca foarte mult la ea si spera sa se reimpace.

Acesta mi-a mai spus ca in aceasta casatorie nu au existat sentimente reciproce, ca a fost o casatorie formala, aranjata de parintii lui, cit si faptul ca, probabil, Poliana, fiind de partea parintilor lui, si-a urmarit numai satisfacerea unor orgolii de marire. Apoi am baut un ceai si s-a intors acasa in jurul orelor 24.00.

In cursul lunii ianuarie 1986, pe la mijlocul lunii, am fost plecata cu o delegatie a Consiliului Culturii la o manifestare cu ocazia zilei de 24 ianuarie la Ambasada Romana din Bonn (...) la reintoarcere, din cite retin, am fost cautata la telefon de Nicu Ceausescu, care mi-a spus ca se duce la tatal lui pentru a aniversa ziua de nastere, dupa care va trece pe la mine.

Am fost de acord si in jurul orei 24.00 a ajuns la domiciliul meu.

In aceste imprejurari am inteles ca este foarte singur si intelegindu-l am acceptat sa ramina la mine. Incepind din luna ianuarie 1986 pina in luna august 1986, Nicu Ceausescu a ramas la locuinta mea, in sensul ca am convietuit impreuna.

In toata aceasta perioada Nicu Ceausescu mi-a spus ca apartinem unor lumi diferite, in sensul ca niciodata, in ciuda sentimentelor noastre, nu vom putea fi impreuna din cauza prejudecatilor familiei lui.

“Am ramas linga Nicu si mi-am asumat toate riscurile”

Avind in vedere ca eu efectiv tineam la el si nu eram interesata, am fost de acord cu aceasta legatura si respectiv aceasta convietuire.

In 19 august 1986 am plecat intr-un turneu in Italia, iar pe data de 4 octombrie 1986, cind m-am intors, Nicu Ceausescu mi-a propus sa locuiesc cu el, dar la domiciliul lui din Str. Cosmonautilor 4. Am inteles ca dorea sa-l insotesc, cit si faptul ca la domiciliul meu nu avea tot confortul, in sensul ca trebuia sa se schimbe acasa la el, ca era cautat la telefon la domiciliul lui etc.

Astfel, la inceputul lunii octombrie 1986, m-am mutat la locuinta lui Nicu Ceausescu, in sensul ca am locuit cu el numai cit timp era si el acasa. Astfel, plecam odata cu el dimineata la mine acasa, dupa care ne revedeam seara, cind isi termina activitatea, raminind practic doar noaptea acolo.

In aceasta perioada au inceput sa se exercite asupra mea o serie de presiuni, menite a ma determina sa-l las pe Nicu Ceausescu, presiuni exercitate probabil din partea parintilor lui.

Astfel am inceput sa fiu refuzata in mod nejustificat la emisiunile TV, nu am mai fost invitata la Operele din tara. In aceasta situatie toti colaboratorii mei din RadioTeleviziune mi-au dat sa inteleg ca s-au primit dispozitii clare din partea familiei Ceausescu ca sa nu mai colaboreze cu mine atita timp cit intretin legatura cu Nicu Ceausescu.

Discutind pe aceasta tema cu Nicu Ceausescu, acesta mi-a confirmat ca este stilul mamei sale, Elena Ceausescu, care spera sa ma desparta de el si respectiv sa-l readuca la fosta sa sotie, Poliana.

Am preferat sa ramin alaturi de Nicu Ceausescu, asumindu-mi toate riscurile, si in vara anului 1987 am plecat din nou in Italia doua luni, iar la reintoarcere, in 3 octombrie, am aflat ca Nicu Ceausescu a fost mutat prim-secretar la Sibiu.

Intrucit nu eram casatorita legitim cu Nicu Ceausescu, am considerat atit eu, cit si el ca nu este bine sa-l vizitez la Sibiu, pentru a nu se afisa cu mine si, respectiv, pentru a nu-i periclita situatia. Acesta a continuat sa-mi telefoneze zilnic si sa ne vedem ori de cite ori venea la sedinte in Bucuresti. Astfel cind venea in Bucuresti trecea pe la mine si mergeam la domiciliul sau.

“O prietenie pe care eu am bazat-o numai pe sinceritate”

In toate ocaziile Nicu Ceausescu fie ca ma intreba, fie ca ii povesteam eu, afla si prin intermediul meu ca populatia este nemultumita de modul in care parintii sai conduc tara si respectiv despre neajunsurile curente (lipsa de mincare, caldura, lumina, cultura).

In toate rindurile am constatat ca Nicu Ceausescu are cunostinta de ele, dar spunea ca nu poate sa faca nimic, intrucit parintii lui, Nicolae si Elena Ceausescu, refuza orice dialog sau opinie din partea oricui.

Am inteles ca Elena si Nicolae Ceausescu il tin chiar si pe el la distanta, ca-l ameninta si ca-l trateaza ca pe oricare prim-secretar, cit si faptul ca el incearca sa faca tot ce poate la Sibiu, respectiv se zbate sa obtina tot ce este necesar traiului in judetul Sibiu.

In acest sens, Nicu Ceausescu mi-a argumentat ca a intervenit pentru multi cetateni sasi sa plece in vizita sau definitiv din tara, ca se preocupa de aprovizionarea judetului Sibiu. Am inteles ca este singur, in sensul ca nu se intelege cu familia sa. Probabil ca fiind refractar la multe din ideile “innoitoare” ale familiei sale, era tinut deoparte.

(...) Pe tot parcursul relatiei mele cu Nicu Ceausescu nu i-am cunoscut pe parintii lui. Am cunoscut doar pe sora lui, Zoe, si pe sotul acesteia, dar i-am vazut in treacat, de citeva ori cite 10-20 de minute, timp in care nu am purtat discutii politice sau de alta natura.

Nu am dorit sa beneficiez de nici un avantaj, nici material, nici din punct de vedere al relatiilor si al influentelor, de pe urma acestei legaturi cu Nicu Ceausescu.

A fost o prietenie pe care eu am bazat-o numai pe sinceritate si sentimente umane. Nu am urmarit niciodata vreo ascensiune sau vreun profit material. Alte amanunte nu am de adaugat”.

Florian Bichir, Bogdan Nicolai