Judecat pentru trafic de droguri, fostul vicelider al tineretului pesedist din Lugoj, Lucian Lobonea, sustine ca a intrat in afacerile cu heroina din spirit de sacrificiu pentru... partid. Socanta dezvaluire a fost facuta in fata judecatorilor de la Tribunalul Timis, scrie Romania Libera.

Conform documentelelor intrate in posesia redactiei ziarului Timpolis, apar numele lui Ilie Sirbu, ministrul agriculturii, lui Cornel Lera, fost candidat al PSD la Primaria Lugojului, lui Nicolae Oprea, seful Directiei Agricole Timis, scrie Ev. Zilei.

articol preluat din Romania Libera

Judecat pentru trafic de droguri, fostul vicelider al tineretului pesedist din Lugoj, Lucian Lobonea, sustine ca a intrat in afacerile cu heroina din spirit de sacrificiu pentru... partid.

Socanta dezvaluire a fost facuta in fata judecatorilor de la Tribunalul Timis, in cadrul procesului penal in care ex-vicepresedintele TSD Lugoj este inculpat impreuna cu un alt fost coleg de partid si cu un cetatean turc, implicat intr-o retea internationala de traficanti de dro-guri anihilata in urma cu circa doi ani de politistii de la crima organizata din Bucuresti.

Lobonea a incercat sa-si justifice fapta in fata completului de judecata afirmand ca de fapt a fost atras intr-o capcana. El a declarat ca unul dintre "colaboratori" i-ar fi promis ca-i da o caseta compromitatoare despre un lider al unui alt partid politic daca accepta sa intre in combinatie cu droguri.

Ca sa-si impresioneze sefii Lobonea a acceptat, insa se pare ca in final nu a primit in schimb nici o caseta, ci... un dosar penal.

"Floare de colt"

Intreaga poveste a explodat in decembrie 2002, cand pe numele lui Lobonea si al fostului sau coleg de partid Bogdan Balaci au fost emise mandate de arestare pentru trafic de droguri de mare risc.

Potrivit organelor de ancheta, atat Lobonea, cat si Balaci erau membri ai unei retele coordonate de turcul Ekrem Turhan, considerat "piesa-cheie" in traficul de heroina pe relatia Turcia-Romania-Europa Occidentala.

In rechizitoriu procurorii arata ca Lobonea primea de la Balaci heroina, pe care apoi o comercializa, nu inainte de a-si asigu-ra "spatele" (acuzarea descrie cum inainte de tranzactii Lobonea se plimba ore intregi prin Lugoj pentru a vedea daca nu are cumva vreo "coada" in urma sa).

La inceputul lunii ianuarie 2002 ex-viceliderul Tineretului Social-Democrat din Lugoj a acceptat sa gaseasca un curier pentru transportul cantitatii de 15 kg de heroina spre Olanda, mai sustin procurorii. Cateva zile mai tarziu Lobonea ii cere aceluiasi dealer sa-i furnizeze urgent pentru un client mai vechi cateva grame de heroina, dat fiind faptul ca acesta intrase in sevraj.

Clientul este insa surprins de specialistii timisoreni de la crima organizata cu drogul asupra sa si astfel este "sparta" reteaua. Audiat, el marturiseste ca heroina gasita asupra sa provine pe "filiera Lobonea", declarand ca din noiembrie 2001 pana in ianuarie 2002 a cumparat diferite cantitati de heroina de la fostul fruntas social-democrat.

Asa au intrat pe fir specialistii Centrului Zonal pentru Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Timisoara, iar actiunea de anihilare a retelei s-a derulat sub numele de cod "Floare de colt". Pe 30 ianuarie 2002 in filiera este introdus un investigator sub acoperire.

Fiind "plantat" intr-o pozitie "cheie", agentul este la scurt timp contactat de unul dintre membrii importanti ai filierei, care il informeaza ca urmeaza sa se efectueze o tranzactie in valoare de 20.000 de dolari. Intre timp au loc mai multe runde de negocieri cu Lobonea, care in final isi da acordul pentru livrarea cantitatii de circa un sfert de kilogram de heroina contra sumei de 8.

000 de dolari. In luna octombrie 2002 se produc primele arestari, ocazie cu care Lobonea si acolitii sai sunt "scosi din circuit". In paralel la Bucuresti este arestat si turcul Ekrem, aflat si el in cautarea unui caraus dispus sa transporte din Kosovo spre Europa de Vest alte 60 kilograme de heroina.

Afaceri cu terenuri

Arestarea celor doi PSD-isti lu-gojeni pentru trafic de droguri a produs mare ingrijorare la vremea respectiva printre politicienii locali in conditiile in care se spune ca Lobonea se afla sub protectia unor lideri marcanti ai filialei.

Desi imediat dupa arestare PSD Timis s-a lepadat de Lobonea ca de satana, probele din dosar, inclusiv interceptarea unor convorbiri telefonice, au confirmat faptul ca ex-viceliderul TSD Lugoj avea legaturi stranse cu persoane de la varful partidului.

De asemenea, din dosarul penal aflat in instanta mai reiese ca printre preocuparile sale se numarau si intermedierile cu terenuri agricole sau traficul de influenta pe langa maharii partidului, in tranzactiile cu pamant fiind vehiculate nume precum Nicolae Oprea, directorul Directiei Agricole Timis, si Ilie Sarbu, pe atunci ministru al Agriculturii, in prezent senator si presedinte al PSD Timis.

Sentinta in acest dosar de rasunet este asteptata saptamana aceasta.

Laura M. Fortiu, Romania Libera

Nume grele din PSD, in dosarul “Lobonea-heroina”

articol preluat din Evenimentul Zilei

Lucian Lobonea, fostul vicepresedinte al organizatiei de tineret a PSD Lugoj, arestat in urma operatiunii antidrog “Floare de Colt”, tiraste dupa el nume grele ale partidului de guvernamint.

In inregistrarile convorbirilor SRI din perioada urmaririi sale, conform documentelelor intrate in posesia redactiei ziarului Timpolis, apar numele lui Ilie Sirbu, ministrul agriculturii, lui Cornel Lera, fost candidat al PSD la Primaria Lugojului, lui Nicolae Oprea, seful Directiei Agricole Timis. Liderul TSD lugojean se afla in arest de aproape un an pentru trafic de heroina.

Fostul sau protector, Nicolae Badina, presedintele PSD Lugoj, s-a lepadat de el. Aflat ieri la Timisoara, Ioan Rus, ministrul de interne, nu a comentat cazul si s-a referit la “anumite institutii care trebuie sa ancheteze”, uitind ca una dintre acestea este chiar cea tutelata de el.

O parte a documentelor SRI, aflate in dosarul “Floare de colt”, arata ca junele TSD nu se ocupa doar de trafic de heroina, ci si de tranzactionarea unor terenuri.

Pentru a reusi sa vinda 1.0000 de ha de pamint unor italieni s-a folosit de numele mai multor persoane influente din partidul de guvernamint. Partenerul de afaceri in gasirea suprafetelor agricole era un oarecare Nicolae Vasiloni.

Conform documentelor, acesta il intreaba pe liderul TSD daca “nu are oameni cu pamint in partidul sau”. Raspunsul vine direct: Nu ! Dupa scurt timp, Vasiloni isi exprima dorinta: “Sa intre la Iliescu si sa vorbeasca cu el.

” Lucian Lobonea ii spune ca “nu la Iliescu, la Sirbu trebuie sa mearga, ca e ministrul agriculturii, este timisorean, sa-i spuna ca este investitor strain, vrea sa cumpere de 1.

000.000 de marci pamint. Sa-i spuna ca vine din partea domnului Lera, din Timis, ca-l suna el pe Lera si ii spune ca e varul lui”. Asa se mentioneaza intr-una din notele SRI. Intr-o alta convorbire telefonica, interlocutorul nu este cunoscut, aparind doar numarul de telefon al acestuia.

In nota de redare nr. 34, se consemneaza urmatoarele: “Este apelat 092.376.092 de un barbat care il intreaba daca a venit omul de la Timisoara, de la Directia Agricola. Ii spune ca a fost, dar nu a putut sa-l contacteze, ca a fost prefectul, n-a ajuns sa vorbesca cu el. Este vorba de fondurile Phare.

Barbatul il invata sa mearga pina la televiziune, sa-l astepte, iar el o sa sune cind termina emisiunea. L.L.

ii spune ca o sa astepte acolo si-l intreaba cum il cheama: Oprea”.

Alba-neagra cu telefonul mobil

Am apelat un numar de telefon, la intimplare dintre cele aparute in notele SRI. A raspuns Nicu Badina, presedintele PSD Lugoj:

Alo! Buna ziua. Domnul Badina?

Da.

Domnule Badina, va sunam in legatura cu ceea ce a aparut in ziarul “Timpolis” despre cazul Lobonea.

Nu stiu. Nu cunosc!

E vorba de niste convorbiri telefonice interceptate de SRI.

Asa...

Si printre numerele de telefon apare si al dumneavoastra.

Nu stiu, eu nu am telefon mobil!, zice liderul PSD Lugoj de la capatul celalalt al firului.

E telefonul pe care am sunat acum.

Eu nu am telefon mobil!

Stati putin, ca nu inteleg...

M-ai auzit? Domnul Badina nu are telefon mobil.

E numarul acesta pe care v-am sunat.

Asta e altceva, deci nu faceti confuzie!

Spuneti-mi in ce masura sinteti implicat in traficul de influenta pentru tranzactiile cu pamint facute de Lobonea?

Ce e aia trafic de influenta?

Daca nu cunoasteti termenul, va pot explica.

Stati sa lamurim o problema! Numarul acesta de pe care eu vorbesc nu este al lui Badina Nicu.

Dar al cui este?

Nu stiu, trebuie sa va interesati!

De ce raspundeti dvs?

Pentru ca mi l-a lasat imprumut.

Cine ?

Este un utilizator comun. Numarul acesta de telefon il foloseste sase persoane.

Pe Lobonea il cunoasteti ?

Nu.

Nu stiti nici cine i-a facut recomandarea de a intra in PSD Lugoj.

Nu stiu, nu cunosc.

Asa a decurs convorbirea telefonica cu presedintele PSD Lugoj, pe telefonul mobil pe care sustine ca nu-l are, despre fostul vicepresedinte al TSD Lugoj pe care sustine ca nu-l cunoaste.

Pentru a vedea daca Nicu Badina are intr-adevar dreptate, i-am rugat pe alti consilieri locali sa ne spuna de pe ce numar de telefon il suna pe presedintele PSD Lugoj.

Ioan Szabo, presedintele PNL Lugoj: “il am in agenda telefonului. Daca ma suni intr-un minut, ti-l dau!”. Dupa un minut: “ Scrii? Da. 0722.376.092. - Ai scris? Da.” Domnule Szabo, ati vorbit cu domnul Badina pe numarul acesta? - Sigur ca da”.

L-am rugat si pe Marius Martinescu, primarul municipiului Lugoj, sa ne dea numarul de telefon al lui Nicu Badina. “Numai putin, sa ma uit in agenda. 0722.376.092. Domnule primar, Nicu Badina sustine ca acesta nu este numarul sau de telefon. Ba mai mult, spune ca nici nu are telefon mobil. - Fii serios! L-am sunat mereu pe numarul asta”, ne-a confirmat primarul.

Traficant protejat

In noaptea de 9 spre 10 octombrie 2002, o ampla actiune a politistilor timisoreni, desfasurata la Lugoj si avind numele de cod “Floare de Colt”, s-a finalizat cu retinerea a sase persoane, suspectate ca ar fi implicate in traficul cu heroina. In urma acestei actiuni au fost retinuti Lucian Lobonea, 30 de ani, si Bogdan Balaci, ambii membri ai PSD, celelalte patru persoane fiind lasate sa plece.

In timpul primei audieri, ca sa-i impresioneze pe anchetatori, Lobonea a declarat ca este vicepresedinte al Organizatiei de Tineret a PSD Lugoj, demersul sau neavind insa succes. Lucian Lobonea s-a inscris in PSD in anul 1996.

Surse din filiala judeteana a partidului sustin ca era protejatul lui Nicu Badina, presedintele PSD Lugoj, si ca ar fi vrut sa candideze pentru o functie de consilier local sau judetean la alegerile din 2000. Conducerea PSD Timis stia de mai bine de un an ca Lobonea are activitati dubioase, dar impotriva sa nu s-a luat nici o masura, pentru ca Nicu Badina ar fi intervenit de fiecare data.

Ioan Rus uita cine conduce Ministerul de Interne

Ministrul de interne, Ioan Rus, care a participat ieri in calitate de coordo-nator al filialei, la sedinta Delegatiei Permanente a PSD Timis, a declarat: “Nu am venit pentru acest caz. Nu are legatura cu partidul. Exista institutii ale statului care se ocupa de rezolvarea acestor probleme.

Daca aceste institutii vor arata ca membri PSD sint implicati in acest caz, fireste, problema va deveni si una de partid. Pina atunci insa, trebuie ca aceste institutii sa dovedeasca ca membri PSD au facut ceva ilegal”. Rus uita cine conduce Ministerul de Interne.

Daniel Groza, Ino Ardelean, Ev. Zilei