Politistii insarcinati cu instituirea sechestrului asigurator constata ca o buna parte din bunurile mobile si imobile au fost trecute pe numele rudelor, scrie Cotidianul. Majoritatea imobilelor si firmelor au fost trecute pe numele fostei sale sotii, scrie Ziua.

In schimb, Ev. Zilei crede ca "Iacobov si-a trecut degeaba averea pe numele fostei sotii" deoarece legea permite sechestrul si in aceasta situatie.

articol preluat din Cotidianul

Vila de peste un milion de dolari figurea-za ca apartinind fostei sotii, Geanina Iacobov. La fel si apartamentul de lux din centrul Bacaului. Generos cu prilejul divortului de acum un an, Corneliu Iacobov i-a mai lasat sotiei si afacerile cu angrouri. Domeniul de la Luncani, cu vila aferenta, e al tatalui, Neculai Iacobov, ca si afacerile cu masini sau cu taximetre.

Asa arata acum un imperiu din care Corneliu Iacobov vrea sa para ca a iesit sarac si cinstit.

Politistii care trebuie sa aplice ordinul procurorilor de a institui sechestru pe averea lui Corneliu Iacobov nu prea mai au pe ce pune mina: majoritatea bunurilor au fost instrainate, principala beneficiara fiind fosta lui sotie, Geanina.

Lista bunurilor este lunga, se intinde pe 13 pagini si cuprinde atit terenuri, imobile, cit si pachete de actiuni la diferite firme. Politistii au surpriza sa constate ca cele mai multe dintre proprietatile lui Iacobov nu mai apartin acestuia, ci au fost instrainate, fie prin vinzare, fie in urma divortului de fosta sa sotie, Geanina Iacobov.

Lista cu bunuri intocmita de procurori se pare ca se bazeaza pe date din anii 2002-2003, dar Corneliu Iacobov a realizat ulterior multe tranzactii cu pachetele de actiuni pe care le-a detinut. Firul acestora este greu de descilcit.

Hatis de firme

Corneliu Iacobov a fost proprietarul unei adevarate caracatite de firme. Revenit in tara dupa fuga din America, in 1997, a infiintat Vradicor Financiar Group, societate actionara, la rindul ei, la alte zeci de societati. Cu alta firma, Imperial Oil, a constituit o „retea“ de societati, la care a fost indirect actionar.

Multe dintre acestea s-au divizat, au fuzionat sau pachetele de actiuni au fost cesionate, astfel incit datoriile sa se piarda intr-un adevarat hatis.

De exemplu, RAFO Imperial Oil, companie controlata de omul de afaceri Corneliu Iacobov care se ocupa de distributia produselor petroliere de la RAFO, s-a divizat, la sfirsitul lunii decembrie 2003, in 4 societati comerciale: Perla Turism, Turistica, Distribution Oil si Frigorifer.

La Perla Turism a figurat ca administrator si asociat unic Andrei Serban, primarul din Slanic Moldova, la Turistica a ramas asociat unic Corneliu Iacobov, care a avut si 80% din Distribution Oil, dar si un pachet de 80% la Frigorifer. In urma divizarii, cea mai mare parte a datoriilor RAFO Imperial Oil, ce insumau 720 de miliarde de lei, au fost preluate de Distribution Oil SRL.

Vile si apartamente pe numele neamurilor

Divortul sotilor Iacobov, survenit in prima parte a anului trecut, a fost prezentat ca o decizie a unui cuplu ce are motive intemeiate sa faca acest pas. Partajul poate fi insa privit acum dintr-o alta perspectiva, mai ales ca Geanina Iacobov a intrat, in urma divortului, in posesia unei averi impresionante.

Domeniul Iacobov este situat pe malul riului Bistrita, la iesirea din Bacau spre Piatra Neamt. Gardurile inalte de aproximativ 4 metri si groase de jumatate de metru imprejmuiesc 2.000 de metri patrati, dar suprafata totala detinuta de Iacobov in zona este de aproape 15.000 de metri patrati. Vila are o suprafata construita de 1.600 de metri patrati si se ridica pe doua niveluri.

Constructia cuprinde aproximativ 30 de camere, iar in lateral sint 7 garaje. In aceeasi curte, la citeva zeci de metri de casa, se afla o minicasa „de vacanta“, alaturi de o piscina. Pina si ghereta portarului are dimensiuni de garsoniera. Pretul terenului in zona este evaluat la 12-20 de dolari/metrul patrat, iar metrul patrat de constructie trece de 500 de euro.

Domeniul Iacobov a costat cel putin 1,1 milioane de euro. Terenul si vila de pe malul Bistritei sint in proprietatea Geaninei Iacobov. Ea detine si un apartament de 230 de metri patrati, situat in „blocul Bancorex“, acolo unde la parter a functionat banca cu acelasi nume, de al carei faliment Iacobov nu este strain.

Prin firma ADAL, al carei unic actionar este, are in proprietate si spatiile comerciale de la magazinul cu acelasi nume din centrul orasului, unde cistiga, numai din chirii, lunar, in jur de 15.000 de euro.

Cit priveste o alta vila de lux a familiei Iacobov, din zona rezidentiala Luncani, aceasta nu va putea fi pusa sub sechestru, pentru ca figureaza pe numele lui Neculai Iacobov, tatal omului de afaceri.

Cotidianul

Iacobov si-a trecut degeaba averea pe numele fostei sotii

articol preluat din Evenimentul Zilei

Legea permite sechestrul proprietatilor “dosite” in acest mod

Inventarul proprietatilor lui Corneliu Iacobov are nu mai putin de 13 pagini. Dupa cum afirma surse din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Bacau, acesta cuprinde atit imobile si terenuri, cit si actiuni la diverse societati.

Politistii de la departamentul economic si cel judiciar din cadrul IPJ Bacau au inceput de vineri seara identificarea proprietatilor lui Corneliu Iacobov si punerea acestora sub sechestru. Ei au trecut la actiune dupa ce a ajuns si la Bacau o ordonanta in acest sens, emisa de procurorii de pe linga Inalta Curte de Justitie si Casatie.

Pe lista bunurilor ce urmeaza a fi sechestrate se afla actiuni la diverse firme, unele dintre ele desfiintate in decursul ultimelor luni. In acest moment se fac verificari pentru a se confrunta lista trimisa de la Parchetul General cu realitatea din teren.

Parchetul a solicitat, printre altele, instituirea de sechestru asupra apartamentelor detinute de Corneliu Iacobov, Toader Gaureanu, Eugen Poenaru si Adrian Galofteanu.

A instrainat aproape totul

Politistii au avut surpriza sa constate ca nu prea au pe ce pune sechestru, intrucit Corneliu Iacobov nu mai detine mare lucru pe numele lui. Din vara lui 2003, Iacobov a inceput sa vinda firmele si sa adune lichiditati. In prezent, pe numele lui figureaza doar citeva societati, printre care si Turistica SRL, care detinea vila din Eforie Sud.

Miscarea decisiva a fost divortul de sotia sa, Geanina. La partaj, Iacobov a acceptat, generos, ca aproape toate bunurile sa-i revina fostei neveste! Printre proprietatile de la Bacau ale familiei Iacobov se numara un apartament de lux, o vila in oras si alta intr-o comuna apropiata, un magazin cu patru niveluri, precum si un hotel cu 14 etaje.

Chiar daca Iacobov nu mai figureaza ca proprietar, ci fosta lui sotie, legea permite sechestrul si in aceasta situatie. Deocamdata insa, politistii au ordin sa inventarieze doar bunurile care se afla oficial in proprietatea afaceristului PSD.

Vila cu 30 de camere si sapte garaje

Partajul efectuat in urma divortului sotilor Iacobov, pronuntat in prima parte a anului trecut, a facut din Geanina Iacobov o femeie foarte bogata. Ea a intrat in posesia unui apartament intr-un bloc de lux din Bacau, a unor spatii comerciale in centrul orasului, a unor terenuri insumind peste doua hectare in Bacau. Pe unul dintre acestea se inalta o vila impunatoare.

Domeniul Iacobov este situat pe malul riului Bistrita si se intinde pe 2.000 de metri patrati. Cladirea are o suprafata construita de 1.600 de metri patrati, pe doua niveluri, avind 30 de camere si sapte garaje. In aceeasi curte, la citeva zeci de metri de casa, se afla o casuta “de vacanta” si o piscina. Domeniul Iacobov, cu tot ce este construit acolo, a costat cel putin 1,1 milioane de euro.

O increngatura de afaceri

Afacerile lui Iacobov sint extrem de ample si probabil ca va fi nevoie de mult timp pentru a descilci toate itele. In 1997 a infiintat firma Vradicor Financiar Group, actionara, la rindul ei, la alte zeci de societati. Cu o alta firma, Imperial Oil, a constituit o retea de societati, la care a fost indirect actionar.

Multe dintre acestea s-au divizat, au fuzionat ori au fost cesionate pachetele de actiuni.

Rafo Imperial Oil, companie controlata de omul de afaceri Corneliu Iacobov care se ocupa cu distributia produselor petroliere de la RAFO Onesti, s-a divizat, la sfirsitul lunii decembrie 2003, in patru societati comerciale: Perla Turism, Turistica, Distribution Oil si Frigorifer.

La Perla Turism a figurat ca administrator si asociat unic Andrei Serban, primarul din Slanic Moldova. La Turistica a ramas asociat unic Corneliu Iacobov, care a detinut si 80% din Distribution Oil, dar si un pachet de 80% din Frigorifer. In urma divizarii, cea mai mare parte a datoriilor Rafo Imperial Oil, care insumau 720 miliarde de lei, au fost preluate de Distribution Oil SRL.

Geanina cea bogata

Terenul si vila de pe malul Bistritei se afla in proprietatea Geaninei Iacobov (foto). Aceasta a ramas si cu un apartament de 230 de metri patrati. Fosta nevasta lui Iacobov mai are, potrivit datelor de la Finante, si doua terenuri care insumeaza peste doua hectare in intravilan, precum si doua masini, un Cielo si o Toyota.

In plus, prin firma ADAL, al carei unic actionar este, detine si spatiile comerciale din magazinul cu acelasi nume. Acesta ii aduce un venit lunar, numai din chirii, de 15.000 de euro. In urma divortului, Geanina Iacobov si-a trecut pe numele ei si o parte din actiunile detinute de fostul sot.

Cit priveste casa de la Luncani a familiei Iacobov, aceasta apare pe numele lui Neculai Iacobov, tatal afaceristului PSD.

Florian Bichir, Ev. Zilei