Alianta D.A., PUR si UDMR vor semna in perioada urmatoare un protocol politic de colaborare, a anuntat presedintele interimar al PNL, Calin Popescu Tariceanu. Liderul liberal a sustinut ca a avut discutii cu presedintele UDMR, Marko Bela, si presedintele PUR, Dan Voiculescu. "Negocierile au fost finalizate intr-o proportie importanta", a sustinut Tariceanu.

La formarea guvernului, partidele din coalitie au avut atitudini diferite. Liderul UDMR, Marko Bela, a anuntat ca formatiunea sa va semna un protocol de colaborare cu Alianta D.A. valabil pe un an. In schimb, presedintele PUR, Dan Voiculescu, a sustinut ca nu va semna nici un document.

Insa, potrivit lui Tariceanu, documentul care se va semna in urmatoarele zece zile va reglementa din punct de vedere juridic managementul coalitiei.

Potrivit unor surse din Alianta, liberalii si democratii incearca sa-l aduca pe Dan Voiculescu in situatia de a semna un document care sa reglementeze faptul ca Alianta, PUR si UDMR colaboreaza atat la nivel guvernamental, dar si la nivel parlamentar si local.

Extinderea colaborarii la nivel parlamentar si local este importanta in conditiile in care in Parlament PUR a sprijinit alegerea lui Nicolae Vacaroiu la Senat si a lui Adrian Nastase la Camera Deputatilor. Mai mult, intr-o serie de consilii judetene, PUR colaboreaza cu PSD.

Reprezentantii Aliantei vor incerca sa schimbe situatia atat in Parlament, cat si majoritatea in consiliile judetene, acolo unde va fi posibil. Vicepresedintele PD Radu Berceanu a confirmat aceasta intentie, afirmand ca "nu este normal sa avem parteneri de guvernare care intr-un judet sunt cu Alianta la prefectura si cu PSD la consiliul judetean".

Potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, pe langa nivelul guvernamental si cel parlamentar, protocolul va reglementa si colaborarea in ceea ce priveste serviciile descentralizate.

Este un aspect important in conditiile in care impartirea posturilor din aceste servicii extrem de avantajoase va fi un argument convingator in negocierile cu parteneri precum PUR, afirma surse din Alianta. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a sustinut ca protocolul se va referi la perioada 2005-2008.