Esalonul doi din administratia centrala incepe sa prinda contur. In cadrul acestuia figureaza nume cunoscute - Teodor Baconsky, Horia-Roman Patapievici, Dorel Sandor.

In eSalonul doi al administratiei apar nume grele. Horia-Roman Patapievici il va inlocui pe Augustin Buzura in fruntea Institutului Cultural Roman. Analistul Dorel Sandor ar putea fi numit consilier prezidential pentru Securitate nationala, post ramas vacant dupa numirea lui Vasile Blaga ministru al Administratiei si Internelor.

Exista posibilitatea ca acesta sa nu detina si functia de sef al Administratiei prezidentiale, separarea celor doua functii fiind una dintre dorintele lui Traian Basescu.

Teodor Baconsky, ambasadorul Romaniei in Portugalia, va fi propus de Alianta ca secretar de stat la MAE. Baconsky va fi acompaniat la MAE de Toni Niculescu, propus de UDMR. El a mai ocupat aceasta functie in timpul guvernarii CDR .

In fruntea Departamentului pentru minoritati ar putea ajunge Marko Attila, fost secretar de stat pe vremea CDR si subsecretar de stat tot la Minoritati sub guvernarea PSD. Pentru Educatie este nominalizat Koto Josef, vicepresedinte al UDMR pe probleme de invatamint, care a mai ocupat acest post in perioada 1996-2000.

Alt post dorit de UDMR este cel de la MIE, insa acesta se mai negociaza la nivelul coalitiei. In afara de acestea, Uniunea doreste cel putin 4 posturi, posibil la MApN, Ministerul Mediului, Ministerul Culturii si cel al Sanatatii, cu toate ca si in Ministerul Agriculturii se vorbeste despre un secretar de stat de etnie maghiara.

Inainte de a fi propusi coalitiei, candidatii vor fi audiati marti de Consiliul Operativ al UDMR, care va oficializa propune-rile. UDMR are dreptul la 10 posturi de secretar de stat. Liberalilor le revin 26 de posturi, democratilor - 19, umanistilor - 9.

PUR are pe lista sa posturile de la Justitie, Sanatate, Finante, Educatie, Agricultura, Mediu si, nu in ultimul rind, pe cel de la Ministerul Economiei.

UDMR vrea posturi in SRI si SIE

Dupa ce a analizat ce functii ar urma sa mai ocupe in Executiv, conducerea UDMR a decis sa ceara citeva posturi pentru maghiari si in serviciile secrete. „Nu am solicitat inca oficial posturi in serviciile secrete, dar asta nu inseamna ca nu o vom face. Este necesar sa fie si maghiari acolo“, a declarat vicepremierul Marko Bela.

Liderul Uniunii a admis insa ca acest lucru nu mai tine de coalitia guvernamentala, ci de presedintele Traian Basescu, care tocmai s-a pronuntat impotriva politizarii conducerii serviciilor secrete.

UDMR a mai cerut posturi de adjuncti ai sefilor SRI si SIE si pe vremea guvernarii CDR, iar in timpul parteneriatului cu PSD a solicitat macar sefia sectiilor SRI in zonele cu populatie maghiara substantiala.

Mihaela Ganet, Laura Ciobanu, Mugur Gorea