Dacă nu cumva se dau de trei ori peste cap şi se transformă, brusc, in adevăraţi justiţiari, indivizi precum Ioan Amarie vor trebui „ajutaţi“ să renunţe la funcţiile pe care le deţin in prezent.

„Romania se mai poate impiedica in procesul de aderare la Uniunea Europeană de două probleme: corupţia şi nefuncţionarea Justiţiei“, le-a spus Traian Băsescu, acum o săptămină, membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Prin declaraţii făcute in faţa camerelor de luat vederi sau la intilniri cu magistraţi, procurori şi poliţişti, şeful statului vrea să asigure opinia publică de faptul că n-a uitat promisiunile făcute in campanie: toleranţă zero faţă de corupţie, dreptate şi adevăr.

Foarte frumos! Numai că Traian Băsescu cunoaşte foarte bine distanţa enormă care separă, in acest moment şi in acest domeniu, al Justiţiei, vorbele de fapte.

Degeaba ii trage inainte preşedintele cu protecţia pe care el insuşi o va acorda poliţiştilor şi procurorilor care vor dori să-şi facă treaba şi nu vor putea din cauza presiunilor politice. Nu aşa se ajunge la o adevărată impărţire a dreptăţii in Romania sau la trimiterea in judecată a marilor corupţi.

Oricit credit moral şi putere de muncă ar avea Traian Băsescu, n-o să reuşească, in veci, să rezolve toate problemele celor care vor bate, intr-un fel sau altul, la poarta Cotrocenilor cerind protecţia preşedintelui, fie că vorbim de magistraţi, pensionari, sindicalişti sau de oameni politici.

Romania are nevoie, in primul rind, de instituţii capabile să funcţioneze corect. Iar instituţiile sint conduse de oameni. Concluzia: in instituţiile statului, in toate, dar mai ales in cele atit de hulite şi responsabile pentru starea jalnică in care a ajuns Justiţia din Romania, e nevoie de oameni capabili şi corecţi.

Numai in felul acesta, peste citeva luni, Traian Băsescu şi echipa de la Palatul Victoria vor scăpa de acuzaţiile de populism şi ineficienţă care ar putea veni dinspre opinia publică. Despre Opoziţie, nici nu mai vorbim...

Bunăoară, stau şi mă intreb dacă preşedintele e chiar atit de naiv, incit să creadă că o instituţie precum PNA se va putea schimba peste noapte, dovedindu-se, dintr-o dată, eficientă şi, mai ales, imună la orice tip de presiuni.

De ani de zile, Parchetul condus de Ioan Amarie icneşte a neputinţă ori de cite ori vine vorba de mari cazuri de corupţie.

Au ajuns ţinci de şcoală primară să rostească dintr-un foc nume de oameni politici bănuiţi de corupţie, numai procurorii lui Amarie se bilbiie de fiecare dată cind ii ia cineva la intrebări in legătură cu dosarele deschise pe numele unor foşti sau actuali puternici ai zilei.

Mormăind explicaţii despre anchete aflate in curs de desfăşurare sau despre complexitatea cauzelor, şeful procurorilor anticorupţie incearcă să ascundă adevărata cauză a ineficienţei instituţiei: Ioan Amarie nu poate. Nu ştiu din ce cauze.

Dar, cind şeful nu poate, e o naivitate să ne inchipuim că eşalonul doi sau trei al instituţiei s-ar putea dovedi eficient. Preşedintele Traian Băsescu, ministrul Justiţiei, Monica Macovei, şi consilierul prezidenţial Renate Weber ştiu foarte bine acest lucru.

Ştiu că PNA nu va deveni eficient cită vreme la conducerea lui se va afla Ioan Amarie. Insă schimbarea acestuia nu se poate face de pe o zi pe alta. Inlocuirea lui e decisă de Preşedinte, dar numai la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Iar CSM, in componenţa actuală, e greu de presupus că va inainta o astfel de propunere.

In acest moment, ideea de independenţă a Justiţiei se pierde intr-un cerc vicios. Paradoxal, el nu va putea fi spart decit prin forţarea literei legii.

Cu alte cuvinte, dacă nu cumva se dau de trei ori peste cap şi se transformă, brusc, in adevăraţi justiţiari, indivizi precum Ioan Amarie vor trebui „ajutaţi“ să renunţe la funcţiile pe care le deţin in prezent.

Un motiv cit se poate de intemeiat ar putea fi insăşi ineficienţa de care au dat dovadă instituţiile pe care le conduc.

Iar in cazul PNA, care a beneficiat in ultimii ani şi de serioase supra-alimentări cu fonduri şi logistică, poate ar trebui să ni se spună şi ce-a primit contribuabilul roman in schimbul acestor alocaţii din bani publici.

Parafrazind declaraţia lui Traian Băsescu făcută la intilnirea cu membrii CSM, cele două probleme care ar putea impiedica Romania să adere la UE s-au făcut trei: corupţia, nefuncţionarea Justiţiei şi... Ioan Amarie. In contextul actual, ultima dintre ele este, de fapt, cea dintii.