"Dom'le uite ce e! Mie mi se cuvine acest post. Eu am adus servicii nepretuite partidului in campanie electorala, asa ca nici sa nu visati ca nu voi fi eu secretarul de stat la preuniversitar". Aceasta, spun unii, bine informati, ar fi, cu aproximatie, cererea cetateanului Gogu Radulescu, de culoare politica PNL-ista si de activitate profesionala candva profesor pe la scoala.

Sigur, oricine e liber sa ceara ce vrea, sa-si exprime public fantasmele, chiar daca aceasta se intampla in cadrul unui partid politic sau, mai ales, cand astfel de discutii "intelectuale" au loc in sanul partidelor politice. Goana dupa functii n-am inventat-o noi si se pare nici nu-i dam noi de capat. Am putea insa incerca simplul exercitiu al stoparii manifestarilor de grandomanie.

Ar cam fi timpul sa se spuna verde-n fata celor care au facut servicii politice ca le multumim pentru acestea, dar nu acceptam sa le recompensam zelul cu functii, cand adevarata lor valoare profesionala e aproape de zero. De cinci zile, soarta educatiei e pe taraba.

Altfel spus, de tot atatea zile partenerii de coalitie negociaza garnitura secretarilor de stat pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii. Algoritmul dupa care se desfasoara actiunea este de tipul "mai da jupane, mai ia romane".

Fiecare dintre cele trei departamente mari din MEC - invatamant preuniversitar, invatamant universitar si cercetare - au revenit pe rand cand PNL-ului, cand PD-ului, cand le-a revendicat UDMR-ul, ba chiar si PUR-ului nu i-ar displacea.

Usurinta cu care, vineri, cercetarea ii era atribuita UDMR-ului, ca luni sa-i fie data pe tava PNL-ului, dupa ce invatamantul superior a ajuns treptat-treptat din cartile PNL-ului in ale PUR-ului, ar trebui sa puna pe ganduri echipa guvernamentala.

Sefii de partide, reprezentantii acestora la negocieri n-or fi avand ei treaba cu scoala, cu educatia, dar premierul este obligat sa stie ca in acest domeniu - consacrat de lege ca prioritate nationala - daca te joci cu focul risti sa arzi generatii bune de romani.

Pentru castigarea posturilor de secretari de stat nu se da batalia intre programe si solutii oferite de oameni cu anvergura in invatamant, ci se poarta o lupta crancena si galagioasa de sumo politic.

Fiecare striga cat poate de tare: UDMR-ul a vrut invatamant universitar, ca sa-si promoveze interesele culturale si educationale, spunea vicepremierul Marko Bela, cel care coordoneaza educatia, cultura si integrarea europeana. De fapt, dl.

Bela doreste aplicarea programului de infiintare a unei universitati de stat finantate de la buget, exclusiv pentru etnicii maghiari, adica ceea ce de vreo zece ani tot cere, desi, intre timp, problema asigurarii numarului de locuri pentru maghiari in invatamantul superior a fost de mult rezolvata, cu asupra de masura inca, deoarece colegiile de stat ale Universitatii Babes-Bolyai de prin

Miercurea-Ciuc si Odorhei deja nu mai au solicitanti.

Poate tocmai fiindca, in particular, vicele cu educatia, care stie toate acestea, a admis - cu jumatate de gura, deocamdata - ca UDMR-ul s-ar putea multumi si cu postul de secretar de stat pentru minoritati si relatii internationale, pe care ministrul Miclea l-a propus, in incercarea de a detensiona situatia, dar si pentru ca vointa ministrului in aceasta privinta e una singura.

De la bun inceput, Miclea a anuntat ca la "superior" doreste sa lucreze cu prof. univ. Adrian Miroiu, fiindca greaua si extrem de serioasa problema a restructurarii si reorganizarii de substanta a invatamantului superior nu se poate face decat cu oamenii care stapanesc bine problema, care o inteleg si care au deja expertiza pe aceasta tema.

Din pacate insa, in acest moment, ministrul Miclea vorbeste in pustiu. PNL-ul, care ar trebui sa-l sustina pe Adrian Miroiu, n-are treaba cu omul - desi, in calitate de vicepresedinte, a tras din greu la realizarea programului pe educatie - fiindca il ia in calcul pe dl. Gogu Radulescu.

Tot PNL-ul ar vrea insa si cercetarea, fiindca vor intra cat de curand cateva zeci de milioane de euro, asa ca e rost de muls. Nume pentru cercetare? Se pare ca nu trebuie asa ceva, chiar daca, la solicitarea tinerilor cercetatori, guvernantii au declarat ritos ca de domeniu se va ocupa o "personalitate stiintifica recunoscuta la nivel mondial".

Cel mai castigat din acest joc pare a fi PUR-ul, caruia PNL-ul i-a aruncat in brate invatamantul superior. Asa de bine ii vine PUR-lui "superiorul", ca puristii s-au apucat sa stranga acum CV-uri, sa vada prin partid ce oameni au. De preuniversitar trag si PNL-istii, dar si PD-istii care au o lista de vreo 10 nume, din care cel putin cinci sunt fara nici o rezonanta.

Pana si liderul de sindicat Catalin Croitoru a prins drag de functie si o tot solicita. Mascarada va continua astazi, fara a fi semne insa ca se va ajunge la vreun rezultat. Pe ministrul Miclea politicienii nu-l intreaba daca problemele scolii mai suporta sau nu amanare.